Dünyanın En İyi 10 Üniversitesi
Dünyanın En İyi, En Kaliteli Üniversiteleri
Dünyanın en iyi 10 üniversitesi sıralaması, Times Higher Education (THE) verilerine dayanarak hazırlanmıştır. Times Higher Education, eğitim konusunda çok kaliteli ve otoriter kabul edilmiş derecelendirme kurumlarından biridir. THE tarafından 12 yıldır düzenli olarak hazırlanan listede son 5 yıldır California Institute of Technology 1. sırada yer alırken son dönemde University of Oxford 1.sıraya, Cambridge ise 2.sıraya yükselmiştir.
1. University of Oxford
University of Oxford, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında bu yıl 1.sıraya yükselmiştir. Ana dili İngilizce olan ülkelerde bulunan üniversiteler arasındaki en eski üniversite ve kuruluşundan beri varlığını sürdüren ikinci üniversitedir. İngiltere’nin Oxford şehrinde bulunur. 44 farklı kolejden oluşmuştur.
İngiltere’de Oxford, Cambridge ve Londra’nın prestijli üniversitelerinin yer aldığı Golden Triangle yani Altın Üçgen adı verilen resmi olmayan birliğinin üyelerinden biridir.
Yüksek lisans öğrencilerine verilen Rhodes Bursu’nu vermektedir. Ashmolean Müzesi, Oxford University Press yayın evi ve İngiltere’nin en büyük kütüphanesine sahiptir. Nobel ödüllü pek çok mezuna sahip olan üniversiteden çok sayıda hem İngiltere hem de dünya genelinde hizmet veren devlet adamı çıkmıştır.
İlk yabancı öğrencisini 1190 yılında kabul etmiş üniversite günümüzde 140 farklı ülkeden öğrenciye eğitim verir. Lisans öğrencilerinin %17’si olmak üzere üniversitede eğitim alan her 3 öğrenciden biri uluslararası öğrencidir. A Level, IB Uluslararası Bakalorya ve benzeri diploma dereceleri ile başvuru kabul eder. Başvuru için gerekli minimum IELTS skoru 7.0’dir.
En çok tercih edilen departmanları aşağıdaki gibidir:
• PPE (Politika, Felsefe, Ekonomi)
• Tıp
• Hukuk
• Ekonomi ve İşletme
• Bilgisayar Bilimleri
2. University of Cambridge
University of Oxford’un akademisyenleri tarafından kurulan diğer Oxbridge üniversitesi olan University of Cambridge 1209 yılında Cambridge şehrinde eğitim vermeye başlamıştır. İngilizce konuşulan ülkelerdeki üniversiteler arasında en eski ikinci üniversite ve dünya genelinde ise 4. üniversitedir. 31 farklı kolejde eğitim verir. Golden Triangle (Altın Üçgen) üniversitelerinden biridir.
California’da yer alan Silikon Vadisi’nin muadili olan ve Cambridge bölgesinde bilişim, elektronik ve biyoteknoloji alanlarında gelişmelere ve girişimcilik faaliyetlerine ev sahipliği yapan “Silicon Fen” projesinin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.
Fitzwilliam Müzesi başta olmak üzere çok sayıda sanat, kültür, bilim müzesi ve kütüphaneye sahip olan üniversite ünlü Cambridge Press Yayın Evi’nin de sahibidir. Nobel ödüllü çok sayıda mezunu bulunmaktadır.
65 farklı ülkeden gelen 1.300 uluslararası öğrencisi ile %11'lik bir uluslararası öğrenci yoğunluğuna sahiptir. A Level, IB, AP ve eş değer lise düzeyi eğitim diplomaları ile öğrenci alır. Başvuru için gerekli IELTS skoru7.5’tir.
En çok tercih edilen bölümleri ise şöyledir:
• Matematik, Fizik
• İngilizce
• Hukuk
• Tıp
• Mimarlık
• Doğa Bilimleri
3. California Institute of Technology
California Institute of Technology, “The truth shall make you free” yani “Hakikat sizi özgürleştirir” sloganına sahip olan Caltech olarak da bilinen üniversite bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Amerika’da California eyaletinin Pasedena şehrinde yer alır.
Caltech, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi NASA‘ya ait Amerikan federal hükumeti tarafından finanse edilen araştırma ve geliştirme merkezi olan “Jet Propolsion Laboratory” yönetimi ve işletiminden sorumludur. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında başarılı öğrencileri kabul eden okul az sayıda öğrenciye eğitim vermesine rağmen çok sayıda ödüllü ve dünya çapında tanınan bilim adamı ve öğretim üyesi mezunlara sahiptir.
Üniversite kendine bağlı, QuestBridge adını verdiği kar amacı gütmeyen eğitim kurumu ile lise düzeyinde Bilim, Teknoloji ve Mühendislik konularına ilgili ekonomik açıdan zayıf öğrencilere tam burs olanağı sağlayarak destek olur. Ayrıca anlaşmalı olduğu bir çok prestijli üniversiteden -kendisi dahil- finansal destek alabilmelerine yardımcı olur.
Başvuran her 100 öğrenciden 9’unun kabul aldığı Caltech, yüksek not ortalaması ve SAT/ACT skoru ile öğrenci alır. Yalnızca TOEFL skoru geçerlidir. Ayrıca 2 veya daha üstü sürede İngilizce dilince eğitim görmüş adaylar da İngilizce yeterliliğe sahip olarak değerlendirilir. Bkz: Dil Yeterlilik Sınavları
Eğitim verdiği 6 ana alan şöyledir:
• Biyoloji Bölümü ve Biyoloji Mühendisliği
• Kimya Bölümü ve Kimya Mühendisliği
• Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler
• Jeolojik ve Gezegensel Bilimler
• Fizik, Matematik ve Astronomi
• Ekonomi, Tarih, Politika, Felsefe, Tarih ve İngilizce
4. Stanford University
Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde Stanford şehrinde yer alır. Dünyadaki en büyük bütçeye sahip üçüncü üniversitedir. 1891 yılında kurulmuştur.
SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) gibi Silikon Vadisi’ne yön veren bir çok girişimde Stanford öğrencilerinin, mezun ve öğretim üyelerinin özellikle etkin olmuştur.
Tıp, hukuk, beşeri ve pozitif bilimler, mühendislik, doğa ve yönetim başlıklarında eğitim veren üniversitenin her bir bölümü dünyanın en iyi sıralamalarında ilk 10 ‘da yer alır. Stanford, öğrencilerine geniş kampüs olanakların ve oldukça canlı bir sosyal takvim sunar.
Öğrencilerinin çok yönlü bireyler olmalarına yardımcı olur, lider özellikleri kazandırarak onları topluma katkı yapmaları yönünde desteklemeyi amaçlar.
16 binin üzerinde öğrenciye eğitim verir. 60 farklı ülkeden %10,7 uluslararası öğrenci oranına sahiptir. Üniversite genelinde 72 farklı dil konuşulur. SAT ve ACT skorlarını kabul eder. Uluslararası öğrencilerin, zorunlu olmasa bile, TOEFL skorlarını belirtmeleri tavsiye edilir. IELTS üniversite tarafından tanınmamaktadır. Ayrıca bakınız; TOEFL ve IELTS nedir, ne değildir?
Eğitim verdiği 7 ana alan şöyledir:
• Tıp
• Hukuk
• İş ve Yönetim
• Dünya, Enerji ve Çevre Bilimleri
• Eğitim
• Mühendislik
• Beşeri ve Pozitif Bilimler
5. Massachusettes Institute of Technology
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü daha biline adıyla MIT, Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde yer alır. Özellikle Bilim, Mühendislik ve Ekonomi alanlarında ön plana çıkar. Çok sayıda Nobel ödüllü öğrenciye ve akademik insan sahiptir. 1861 yılında kurulmuştur.
MIT'in disiplinlerarası araştırma ruhu birçok bilimsel atılım ve teknolojik ilerlemeye imza atmıştır.
• Penisilinin ve vitamin A'nın ilk kimyasal sentezi
• Dijital bilgisayarların gelişimini sağlayan manyetik çekirdek belleği icadı
• İnsan Genomu Projesine önemli katkılar
• Elektronik e-tabloların ve e-ticareti mümkün kılan şifreleme sistemlerinin keşfi
• GPS oluşturulması
• 3D baskı ve yazıcı
Halen dijital öğrenme; nanoteknoloji; sürdürülebilir enerji, çevre, iklim adaptasyonu ve küresel su ve gıda güvenliği, siber güvenlik, robotik ve yapay zeka, kanser, HIV, otizm, Alzheimer ve disleksi dahil insan sağlığı, biyolojik mühendislik ve CRISPR teknolojisi,yoksulluğun azaltılması gibi teknolojik ve insani konularda araştırmalarına devam etmektedir.
Her yıl 4000’den fazla uluslararası öğrencinin başvurduğu üniversite yalnızca 150’den azını kabul eder. Bunu en önemli nedeni uluslararası öğrencilere verdiği finansal yardımdır. SAT/ACT ve TOEFL skorları geçerlidir. IELTS kabul edilmez.
6. Harvard University
Harvard University, Amerika’nın Boston şehrinde yer alan 1636 kuruluş tarihli bir Ivy League üniversitesidir. Amerika’da eğitim veren en eski eğitim kurumu ünvanına sahiptir. Bir çok Amerikan Başkanı ve devlet adamı, Nobel ve Pulitzer ödüllü mezunu bulunur.
Harvard University’nin, MIT ile bir çok ortak çalışması bulunur ve iki okulun öğrencileri sıkıntı yaşamadan yatay geçiş yapabilirler. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin yanında yaz okulları, hayat botu öğrenme ve online eğtim seçenekleri bulunmaktadır.
Yaklaşık 32 milyar dolarlık dev bir bütçeye sahip üniversite aynı zamanda 15 milyondan fazla esere ve 800 çalışana sahip dünyanın en büyük akademik kütüphanesidir. 2017 yılında yenilenen Harvard Art Museum ilgi çekici mimarisi ile bir çok ziyaretçi kabul eder.
TOEFL, ACT ve SAT dereceleri ile öğrenci kabul eder. Öğrenciler başvurular sırasında yine çok başarılı bir çok öğrenci ile rekabet halindedir. Bu nedenle akademik başarılara ek olarak sportif, sanatsal ve kültürel tecrübeler, sosyal sorumluluk faaliyetleri, gönüllü çalışmalar, girişim ve buluşlar öğrencilerin ön plana çıkmasında yardımcı olur. %100’e yakın burs olanağı sunmaktadır.
Halen 75 Türk öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede en çok başvuru yapılan bölümleri aşağıdaki gibidir:
• Ekonomi
• Sosyal Bilimler
• Tarih
• Bilgisayar Bilimleri
• Hükümet Çalışmaları
7. Princeton University
1746 yılında New Jersey Kolej adı ile kurulan üniversite, 1896 yılında Princeton University adını almıştır. Ivy League olarak bilinen 8 üniversiteden bir diğeridir. Amerika’nın en eski dördüncü üniversitesidir.
Nobel ve Pulitzer ödüllü mezunları ve öğretim üyelerine sahip üniversite Albert Einstein’ı bünyesinde çalıştırma şansına sahip olmuştur. Einstein, çalışmalarını 1933 yılından hayatının sonuna dek Princeton University’de yürütmüştür.
2015 yılından bu yana cinsiyet ayrımına yönelik çalışmalarına devam eden üniversite, öğrencilerinin kampüs ortamında kendilerini rahatça ifade edebilme ve potansiyelleri ortaya çıkarmaya yönelik çok sayıda imkan yaratmaktadır. CAAS yani Afrikalı-Amerikan Çalışmaları Grubu, Engelli Servisi, sanat ve performans çalışmalarına yönelik Lewis Centre, 3. Dünya Ülkeleri, Kadın Çalışmaları oluşumları bunlara örnek gösterilebilir. Ayrıca Ivy Leauge üniversiteleri arasında dekan yardımcı olarak üniversite yönetiminde çalışan ilk Afrikalı- Amerikan öğretim üyesi olan ilk üniversite Princeton University’dir.
Ayrıca 100 binden fazla eserin yer aldığı yılda 200 bin ziyaretçiye sahip Princeton University’de spor dalında aktif atletizm, hokey ve futbol alanlarında bir çok olimpiyata katılmış spor kulübüne sahiptir.
Lisans öğrencilerinin %60’a finansal yardım sağlayan ve online eğitim alma imkanı da bulunan üniversitede yer alan 53 farklı lisans bölümünden en çok tercih edilenler aşağıdaki gibidir:
• Kamu Siyasal Çözümlemeleri
• Bilgisayar Mühendisliği
• Ekonometri
• Ekonomi
• Tarih
• Psikoloji
• Politika
• Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri
8. Imperial College London
İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan Impoerial College London, 1907 yılından itibaren oluşumuna devam etmiştir. Farklı üç kolejinden birleşimi ile mühendislik, fizik, metalurji gibi bölümlerde eğitim vermeye başlayan okul zamanla beşeri bilimler, işletme ve tıp alanları için de öğrenci kabul etmeye başlamıştır. Aynı zamanda bu alanlara odaklanmış ve uzmanlaşmış İngiltere’deki tek üniversitedir.
Londra’nın oldukça merkezi bir bölgesinde yer alan üniversite, 130’dan fazla milletten öğrencisi ile dünyanın en çok uluslu üniversitesi olarak geçer. Kadın bilim insanlarının STEM konulu çalışma ve projelerine katılımını teşvik eder ve destekler.
Imperial College London, dünya çapında tıp çevrelerini ve tedavi yöntemlerini değiştiren Penisilinin keşfi ve Holografinin geliştirilmesi konusunda çalışmalara imza atmıştır.
Yenilikçi ve çığır açan gelişmelere imza atan eğitim kadrosu ve öğrencilere sahip üniversite kendine 5 yıllık gelişim stratejileri kurarak sistemli bir şekilde çalışmalarına devam eder. Öğrencilerini motive eder. 2015-2020 strateji planlarını üniversitenin web sitesine girerek inceleme şansına sahipsiniz. Bkz: Imperial College London
Uluslararası öğrencilerinden İngilizce dil yeterliliklerini belgelemek için IELTS derecesi isteyen üniversitenin eğitim verdiği 4 ana fakülte ise şöyledir:
• Fen bilimleri
• Mühendislik
• Tıp
• İşletme
9. University of Chicago
1890 yılında Rockefeller Ailesi tarafından kurulmuş bir üniversite olan University of Chicago, Colombia University ve University of Cambridge’den sonra en çok Nobel Ödülü kazanan akademisyene sahiptir. Chicago Hyde Parka, Michigan Gölü’ne ve Chicago şehir merkezine yakın bir mesafede yer alır.
Amerika’nın sosyoloji alanında ilk departmanını açan üniversite ünvanına sahiptir. Ayrıca Michigan Gölü’nde yaptıkları araştırmalarla Doğa Bilimlerinde Ekoloji alanında ilk çalışmalara imza atmıştır. Eski Mısır Bilimi alanından kürsüye sahip ilk Amerikan üniversitesidir. Işık hızını ölçerek Nobel ödülü kazanan ilk Amerikalı bilim adamına ev sahipliği yapmıştır.
Geleceğin kütüphanesi olarak lanse edilen ünlü mimar Helmut Jahn tarafından yapılmış modern bir kütüphaneye sahiptir. Tıp alanında da lisans eğitimi veren üniversiteye bağlı çalışan University of Chicago Hastanesi oldukça ünlüdür.
“No Barrier” politikası ile öğrencilerin üniversiteye ulaşımını kolaylaştıran okul başvuru ücreti almaz ve öğrenci finansal yardımları geri ödemesizdir.
En çok başvurulan kolejleri şunlardır:
• İşletme: Booth School of Business
• Hukuk
• Tıp: Pritzker School of Medicine
• Kamu Politikası: Harris School of Public Policy Studies
10. ETH Zurich Swiss Federal Institute of Technology
1855 yılında kurulan İsviçre’nin Zürih şehrinde hizmet veren bilim ve teknik üniversitesi ETC Zurich, ilk olarak mimarlık, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, ormancılık, kimya bölümleri ile hizmetine başlamıştır. Günümüzde 16 farklı akademik bölümde eğitimlerine devam etmektedir. Kanton yönetiminde olan bir üniversite değildir, İsviçre İç İşlerine bağlı federal bir üniversitedir. Öğrencilerine bağımsız düşünme, girişimcilik ruhu ve açık görüşlülük gibi önemli değerleri aşılar. Bünyesinde eğitim alan öğrencileri özellikle araştırma projelerinde desteklemektedir. Bulunduğu bölgede “Poly” olarak anılan ETH Zürih Nobel ödüllü bir çok akademisyene sahiptir.
Lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarına öğrenci kabul eder. Üniversitenin en ayırt edici noktası, öğrencilerine bütün pozitif bilimlerin başlangıç noktası olan matematiğin mantığını öğretme konusundaki verdiği önem. Ayrıca okul genelindeki beşeri ve iktisadi bilimler konusundaki çalışmalara da en az diğer bölümler kadar ağırlık verir. Kendilerine Imperial College London gibi stratejik planlar oluşturarak bilimsel ve teknik alanlardaki çalışmalarına devam eden üniversitenin 2017-2020 tarihleri arasındaki takvimine web sitelerinden ulaşabilirsiniz. Bkz: ETH Zurich
Times Higher Education’ın 2018 verilerine göre dünyanın 10. En iyi üniversitesi olarak seçilen üniversitenin odaklandığı çalışma alanları şu şekildedir:
• Tıp
• Veri Bilimi
• Sürdürebilirlik
• Üretim Teknolojileri
• Analitik Düşünme Girişimleri
Yurtdışında üniversite eğitimi almak isterseniz çalışmış olduğumuz birbirinden kaliteli üniversitelerimizi inceleyebilir, daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Yurtdışı eğitim ve ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak isterseniz bilgi istek formumuzu doldurabilir veya (0212) 227 0 227 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.