Amerika Hakkında Birçok Şey
Amerika Birleşik Devletleri Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Amerika ve bu bölgelere bağlı adalardan oluşan kıtalar topluluğundan meydana gelmektedir. Kanada ve Meksika ülkeleri Amerika’nın sınırını belirlemektedir. Ülkede 50 eyalet ve 1 federal bölge bulunmaktadır.
Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü ülkesidir. Amerika nüfusu 300 milyondan fazladır ve ülkenin büyük bir kısmını dünyanın dört bir yanından gelen göçmen nüfusu oluşturmaktadır. Nüfus çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinin başında gelen ABD’de İngilizce ve İspanyolca anadil olarak konuşulmaktadır.
Amerika’nın kendi anakarasından uzak 2 eyaleti bulunmaktadır. Bunun birincisi yüz ölçümü bakımından ABD’nin en büyüğü, nüfusu bakımından ise en düşüğü olan Alaska’dır. Alaska 1867 yılında Rusya’dan 7.2 ABD Doları karşılığında satın alınmıştır. İkinci eyaleti ise Büyük Okyanus’ta bulunan ve ABD anakarasına 3 bin küsür km uzaklığında olan Hawaii eyaletidir. Amerika İklim olarak oldukça büyük bir yüz ölçümüne sahip olmasından kaynaklı olarak farklı iklim tipleri ve yer şekillerine sahiptir. Doğu ve batı kıyılarında bulunan sıradağlar nedeniyle okyanus etkisi iç kısımlara ulaşamamaktadır. Bu kıyı şeritler hariç ülkenin büyük kısmında karasal iklim görülmektedir. Bu sebeble ülkenin genelinde birbirinden çok farklı sıcaklık dereceleri görmek mümkündür.
Yaz aylarında güneyden gelen sıcak havayla ülkede sıcak ve kurak bir iklim görülürken, kış mevsiminde kuzeyden gelen soğuk hava etkisiyle sert ve soğuk bir iklim görülmektedir. Meksika körfezindeki güney bölgelerde tropikal iklim görüldüğü için yazlar sıcak kışlar ılıman geçmektedir. Anakara dışında yer alan Alaska’da özellikle kış aylarında çok şiddetli soğuklar görülmektedir. Hawaii ise subtropikal iklimiyle yıl boyunca değişmeyen ılıman bir havaya sahiptir.
Amerika eğitim sistemi ilkokul (elementary), ortaokul (middle school) ve lise (high school) sevilerine ayrılıştır. Genel eğitim sistemi anaokul (kindergarten) 12. sınıfa kadar anlamına gelen K Through 12 olarak adlandırılmaktadır. İlkokula 6 yaşında başlanılan bu sistemde ilkokul süresi 6.sınıfa kadar devam etmektedir.
Amerika eğitim şekline göre bilinmesi gereken birkaç bilgi aşağıda yer almaktadır.
- • Liseler genellikle otonomdur. Liselerin kural ve yönetmelikleri eyalaetlere göre değişiklik göstermektedir.
- • İlköğretim, ırk, cinsiyet, fiziksel engel, öğrenme zorluğu, vatandaşlık, göçmen ve İngilizce konuşabilme yetisi fark etmeksizin herkese zorunludur.
- • Lise eğitimi geniş müfredata yayılmıştır. Üniversite ve kolej eğitimimne devam etmek isteyenler ilgili bölümlere sevk edilerek eğiti seviyelerine göre yerleştirilmektedir.
Amerika’da üniversite eğitimi için Türkiye’den herhangi bir lisans programını kazanma şartı bulunmamaktadır. Üniversite bölümleri için öğrenciler lisede hangi bölümün tamamlandığına bakılmaksızın tercih yapabilmektedir. Lisans ve yüksek lisans mezunu yabancı uyrukku öğrencilere 1 yıl süreli ülkede çalışma ve oturum izni verilmektedir. Bu sayede de öğrenciler ülkedeki iş olanaklarını değerlendirebilmektedir.
Times Higher dünya sıralamasında Amerika’nın ilk 5 üniversitesini sizler için aşağıda yer verdik. 2023 senesinin dünyadaki en iyi üniversitelerini web sayfamızda yer alan 2023 Times Higher Dünya Sıralaması üzerinden öğrenebilirsiniz.
1. Harvard University
2. Stanford University
3. Massachusetts Institute of Technology
4. California Institute of Technology
5. Princeton University
Amerika ekonomisi, dünyanın en büyük ekonomisi olma ünvanını elinde bulundurmaktadır. Enflasyon oranının diğer ülkelere göre düşük olmasından kaynaklı olarak kişi başına düşen gelir bakımından dünyanın en iyi 10 ülkesi olma özelliğine sahiptir. Geniş doğal kaynaklara sahip olan ülke dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden biridir. Köklü sanayisi ve teknolojik altyapısı ile imalat sektöründe de düyada ilk sıralarda yer almaktadır. Dünya finans piyasasının merkezi olan ülke dünyanın en büyük ve etkili menkul kıymetler borsası olan New York Menkul Kıymetler Borsası’na ev sahipliği yapmaktadır.
Tüm bunların yanısıra tarım ve hayvancılık sektöründe de dünyada sayılı ülkelerdendir. Toprağın yarısını oluşturan tarım ve hayvancılıkta, ileri teknolojiler kullanılarak yüksek verimliliğe sahip büyük bir üretim meydana getirilmektedir. Ülkede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri soya, tütün, pamuk, buğday, turunçgiller ve şeker pancarıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Yemek Kültürü
Amerika yemek kültürü denildiğinde herkesin aklına ilk gelen ülkede çokça yer alan Fast Food anlayışıdır. Amerika çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için ülkede çok farklı kültürden millet bulunmaktadır. Bu durum zengin bir yemek kültürü anlamına gelmektedir. Ülkenin kuzeydoğu bölgesinde İngiliz yemek kültürü ağırlıklı olarak yer alırken güney bölgelerinde ise İspanyol ve Meksika yemek kültürürünün etkileri çokça hissedilmektedir.
Ülkede hatırı sayılır nüfusa sahip olan Çin, Japonya, İtalyan gibi mutfakların etkileri de her bölgede yaygın olarak görüldüğü söylenebilmektedir. Dünyanın dört bir yanından farklı mutfakları Amerika’da deneyimlemek mümkündür. İki büyük okyanusa binlerce kilometrelik kıyısı olan ülkenin deniz ürünlerinden oluşan mutfağı da oldukça rağbet görmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’de hazır ve dondurulmuş gıdaların yadsınamaz bir yere sahip olduğu herkesce bilinmektedir.
Amerika Bayrağı
Kırmızı, beyaz ve mavi renklerinden oluşan Amerika Bayrağı içerisinde toplamda 13 şeriti bulundurmaktadır. Bu şeritlerden 6 tanesi beyaz 7 tanesi kırmızıdır. Ülke kurulurken ki var olan 13 koloniyi simgelemektedir. Bayrakta eyaletleri simgeleyen adet yıldız bulunmaktadır. Bayrak şuanki halini alıncaya kadar 26 kez değiştirilmiştir. 47 sene boyunca 48 yıldızlı bayrak kullanılmış ve 1959’da 49 yıldız, 1960’da ise 50 yıldıza ulaşılmıştır. Ve bayrak 1960 senesinden beri değişmememiştir.
Bayraktaki renkler ifade ettiği anlamlar şu şekildedir ;
Beyaz : Saflık ve Temizlik
Kırmızı : Kahramanlık ve Cesaret
Mavi : Azim