Amerika Üniversiteleri
Amerika üniversiteleri için en fazla merak edilen konuları ve detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Amerika’da Üniversite Eğitimi
- • Amerika Hakkında
- • Amerika Üniversite Eğitim Sistemi
- • Amerika Üniversiteleri Kabul Şartları
- • Pathway Programı Nedir?
- • SAT (Scholastic Aptitute Test) Nedir?
- • AP (Advance Placement) Nedir?
- • Amerika Üniversiteleri Başlangıç Tarihleri ve Dönemleri
- • Amerika Üniversiteleri Tarafından İstenen İngilizce Seviyesi ve Sınavlar
- • Amerika Üniversiteleri Popüler Bölümler
- • Amerika Üniversiteleri ve YÖK Denkliği
- • Amerika Öğrenci Vizesi (F1 Vizesi)
- • Amerika Üniversite Ücretleri
- • Amerika Yaşam Maliyetleri
- • Amerika'da Üniversite Eğitimi Sırasında Çalışma İzni
- • Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile Amerika'da Üniversite Eğitimi
Sizi birçok kişinin arasından öne çıkararak özgeçmişinizde bir Amerikan Üniversitesinden mezun olduğunuzu yazmak sanıldığının aksine zor değil. Amerika’da üniversite eğitimi için başvuru kriterleri, almanız gereken sınavlar, üniversite maliyetleri, vize hakkında bilgiler, okurken çalışma imkanı gibi birçok konuda bilgi alabileceğiniz yazımızın ilk bölümünü biraz Amerika’yı tanıtmakla başlayalım.
Amerika Hakkında
Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 3. ülkesi olan Amerika’nın 2020 yılında tahmini nüfusu 330.7 milyondur. Amerika’nın başkenti Washington DC, para birimi ise Amerikan Doları’dır (USD).
Amerika’da konuşulan resmi dil İngilizce olup, worldfactbook.com’in verilerine göre İngilizceden sonra en çok konuşulan ikinci dil ise İspanyolcadır.
Amerika’nın en kalabalık şehri 8.3 milyon civarındaki nüfusu ile New York City'dir. Toplamda 50 eyaleti bulunan Amerika’nın en kalabalık ilk beş eyaleti sırasıyla California, Texas, Florida, New York ve Pennsylvania’dır.
Amerika Üniversite Eğitim Sistemi
Amerika’da üniversite eğitim yılı ilkokul, ortaokul ve lisede de olduğu gibi genelde Ağustos veya Eylül ayında başlayıp Mayıs ya da Haziranda sona ermektedir. Türkiye’de de olduğu gibi birçok okulda akademik yıl “semester” adı verilen toplam iki dönemden oluşmaktadır. Bazı üniversiteler “trimester” (3 dönem sistemi) olarak bilinen 1 akademik yılın 3 döneme bölündüğü bir başka akademik takvimi kullanmaktadır. Birçok üniversitenin normal semester eğitimi dışında kış ve yaz okulları da bulunmaktadır. Kış semester’i kısa olduğundan genelde maksimum 4 kredi, yaz dönemlerinde ise okulda kalıp ders almak isteyenler okuldan okula değişiklik göstermekle birlikte genelde maksimum 12 kredi alabilmektedir.
Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler direkt lisans eğitimi veren 4 yıllık üniversiteler dışında, 2 yıllık yüksek okula kayıt yaptırıp 2 yılını orada tamamladıktan sonra 4 yıllık bir üniversiteye geçiş yapabilmektedir. Geçiş şartlarını yerine getirmeniz durumunda transferinizi diğer üniversiteye yapıp 4 yıllık bir üniversiteden mezun olabilirsiniz.
Eğitim almak istediğiniz bölüme göre değişkenlik göstermekle birlikte, Amerika’da ön lisans, yani 2 yıllık bir üniversiteden mezun olmak için toplam almanız gereken kredi 60-65 arasındadır. Buna göre mezun olmanız için almanız gereken toplam ders sayısı 20’ye denk gelmektedir. 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak için de toplam almanız gereken kredi sayısı bölüme göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 120-130 krediye denk gelmektedir. Bu da ortalama 40 derse denk gelmektedir.
Amerika Üniversiteleri Kabul Şartları
• Dil Yeterlilik Skoru : Bir uluslararası öğrenci olarak Amerika’da üniversite eğitimi alabilmeniz için gerekli olan ilk şey başvuru yapmak istediğiniz üniversitenin kabul şartlarına göre İngilizce seviyenizi belirleyen seviye tespit sınavlarının birinden istenilen skora sahip olmaktır. İngilizce seviyenizi uluslararası geçerliliği bulunan bir teste girerek kanıtlayabilirsiniz. Bu testler arasında Amerika’da en yaygın kullanılan TOEFL testidir. Fakat IELTS, Cambridge Exams gibi diğer İngilizce seviye tespit sınavları da birçok Amerika üniversiteleri tarafından kabul edilmektedir.
• Lise Başarı Notunuz : Lise başarı notunuz ise Amerika’daki üniversiteler tarafından kabul alabilmeniz için önemli kriterden bir diğeridir. Amerika’daki üniversiteler başvurularda lisede aldığınız dersleri ve notlarınızı gösteren transkript belgenizi istemektedir. Eğer Amerikadaki üniversiteler bünyesinde üniversite eğitimi almak istiyorsanız lise yıl sonu not ortalamanızın 100’lük sisteme göre minimum 80 olması gerekmektedir.
• Akademik Referans Mektubu : Lise notlarınız dışında, genellikle öğretmenlerinizden bir veya ikisinden alacağınız referans mektubu da Amerika'daki üniversiteler tarafından istenen belgeler arasındadır. Okuldaki genel durumunuzu, derslerinizdeki başarılarınızı, kültürel ve sosyal faaliyetlerinizi ya da bunun gibi sizi ön plana çıkaracak özelliklerinizden bahseden referans mektuplarına ihtiyacınız olacaktır.
• SAT Sınavı ve ACT Sınavı : Ayrıca Amerika’da üniversite eğitimi başvurusunda bulunmadan önce SAT ve/veya ACT sınav sonucunuzun belirlediğiniz okullara gönderilmesi gerekmektedir. SAT ve ACT’le ilgili sorularınızın cevaplarını yazımızın devamında detaylı olarak bulabilirsiniz.
• Essay / Niyet Mektubu : Transkript belgeniz, referans mektuplarınız, İngilizce seviyenizi belirleyen test skorunuz, SAT ve/veya ACT sınav sonucunuzu da hazırladıktan sonra artık yapacak son birkaç işleminiz kalmış demektir. Bunlardan en önemlilerinden biri ve sizi diğer adaylarından bir adım öne çıkmanızı sağlayacak olan Essay (Niyet mektubu) yazınızı hazırlamaktır. Essay mutlaka başvuru yapacağınız üniversiteye hitaben yazılmalı ve yazı içeriğinde genel akademik hayatınız, hedefleriniz, Amerika’da üniversite okumanın size katacağı artılar vb. gibi detayları barındırmalıdır. Essay yazmaya başlamadan önce “Essay nedir? Nasıl yazılır? Nelere dikkat edilmelidir?” ve “İyi bir Essay yazmanın 7 püf noktası” blog yazılarımızı okuyup daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
• Özgeçmiş / CV : Amerika’da üniversiteye başvurmak için gerekli bir diğer belge de özgeçmişinizdir. İş başvurularında sıklıkla kullanılan özgeçmiş belgesi yani CV’niz yurtdışında eğitim almak için sizi ön plana çıkaracak bir diğer önemli belgedir. Bir CV’de bulunması gerekenleri kısaca özetlersek, ilk başta özgeçmişiniz, kişisel bilgileriniz yer almalı. Eğer bir staj, iş tecrübeniz olduysa kesinlikle eklemeniz gerekir. Bunun dışında okul içerisinde ya da okul dışında yaptığınız sosyal ve kültürel projeler, araştırma projelerinde yaptıklarınız, varsa ödülleriniz CV içeriğinde bulundurulması gereken diğer önemli bilgilerdir. Ayrıca mutlaka mezun olacağınız veya olduğunuz okul, not ortalamanız ve eğer var burs bilginizde CV içerisinde yer almalıdır. Üniversite başvurusu için girdiğiniz sınavlar ve sonuçlarının yanı sıra katıldığınız seminerler, okul içerisinde veya okul dışında üyesi olduğunuz kulüpler, sosyal sorumluluk projeleriniz, kişisel becerileriniz, çaldığınız bir enstürman ya da lisanslı olarak yaptığınız spor bilgisi ve kullandığınız bilgisayar programları da belirtmeyi unutmayın.
• Banka Mektubu : Son olarak, başvurduğunuz Amerika’daki üniversiteye eğitim maliyetlerinizi karşılayabileceğinizi belirten bir banka referans mektubu ya da varsa aldığınız bursları bir belge ile kanıtlamanız gerekmektedir. Banka mektubu, genelde ailenizin çalıştığı bankadan alabileceğiniz başvuru yapacağınız üniversitenin yıllık masrafına ve yaşam maliyetine denk gelen tutarın bulunduğunu gösteren bir belgedir.
Amerika’da üniversite okumak için kabul şartları ve gerekli belgeleri sıraladık, fakat Amerika’da okumak için yeterli bir İngilizceniz olduğunu düşünmüyorsanız, üniversiteye başlamadan önce biraz daha pratik yapıp sonrasında devam etmek istiyorsanız size güzel bir haberimiz var. Amerika’daki eğitiminize pathway programı ile başlayabilirsiniz.
Pathway Programı Nedir?
Pathway programları ilk dili İngilizce olmayan veya İngilizce seviye tespit sınavlarından yeterli dereceyi alamayan birçok öğrencinin başvurduğu bir program olarak öne çıkmaktadır. Global Yurtdışı Eğitim olarak bünyemizde bulunan pathway programlarından birini seçmeniz durumunda Amerika’da bulunan üniversitelere daha esnek giriş koşulları ile başlayabilirsiniz. Pathway programını B2 (Intermediate) veya C1 (Upper-Intermediate) seviyesinde bitirmeniz durumunda TOEFL yada IELTS gibi diğer bir İngilizce sınavına girmeden Amerika’da üniversite eğitiminize devam edebilirsiniz. İngilizce seviyesi yeterli olmayan adayların genelde 6-8 ay arasında katıldığı Pathway programı sayesinde Amerika'daki üniversitelere direkt geçiş imkanınız bulunmaktadır. Bunun yanı sıra halihazırda aldığınız İngilizce derslerinde belli bir seviyedeyseniz eğitim alacağınız bölüme yönelik akademik dersler alarak dil okulunuzun anlaşmalı olduğu üniversitelere kredileriniz transfer edilebilir.
SAT (Scholastic Aptitute Test) Nedir?
Amerika’da üniversite okumak için bir çok üniversitenin talep ettiği bir sınav olan SAT’nin açılımı "Scolastic Aptitute Test" yani Eğitim Yetenek Testi’dir. Burada bilinmesi gereken en önemli nokta SAT sınavına girmek Amerika’da okumak için bir şart değildir. Çünkü bazı üniversiteler SAT sınav sonuç belgeniz olmadan da sizi kabul edebilmektedir. Amerikan vatandaşı ya da uluslararası öğrenci farkı olmaksızın Amerika’da üniversite okumak isteyen herkesin girdiği bir sınavdır. SAT’nin amacı lise öğrencisinin üniversiteye hazır olup olmadığını ölçmek dışında başvuruda bulunan diğer adayları karşılaştırmak için kullanılan bir veri tabanı olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite kabul birimleri yukarıda bahsettiğimiz diğer bilgi ve belgeler dışında SAT skoruna da bakıp ona göre bir değerlendirme yapmaktadırlar. Amerika’da eğitim alan lise öğrencileri SAT sınavına lise 3. sınıfının son döneminde ve lise son sınıfın ilk döneminde girmektedir. Eğer SAT’den daha iyi bir skor almak istiyorsanız üniversite başvurularınıza başlamadan önce sınava birden fazla kez girerek sınavı çok daha yakından anlayıp, yüksek skor elde edebilirsiniz.
SAT sınavı SAT1 (Reasoning Test) ve SAT2 (Subject Test) olarak 2 ayrı bölümden oluşmaktadır. Amerika’da çoğu üniversite genel olarak SAT sınavlarından birine girmenizi beklerken, seçkin üniversiteler her 2 sınava girmenizi de isteyebilir. Toplamda 3 saat 50 dakika olan SAT1 “Reasoning Test” sınavından alabileceğiniz en yüksek skor 1.600 olmakla birlikte ortalama skor da 1.060 civarındadır. Matematik, Critical Reading and Writing 3 bölümden oluşan SAT testinin opsiyonel olarak alabileceğiniz essay bölümü de bulunmaktadır. Başvurmak istediğiniz üniversitenin SAT kabul şartlarına bakarak essay bölümününün bir zorunluluk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz ayrı ayrı skorlanan testin opsiyon olarak verilen essay bölümünü de almanız yönünde. Bir yıl içerisinde Amerika’da 7 defa diğer ülkelerde ise 6 defa düzenlenen sınava ve yer bilgilerine College Board’un sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
AP (Advance Placement) Nedir?
İleri düzey yerleştirme programı olarak bilenen Advance Placement (AP) programı Amerika dışında dünyada 50’den fazla ülkede tanınmaktadır. Toplam 6 farklı alandan 38 ders içerisinden yapılmakta olan sınav okumakta olduğunuz lisede varsa alabileceğiniz AP derslerini aldıktan sonra sınavdan başarılı olmanız halinde bu dersleri üniversitede kredi olarak saydırma şansınız vardır. Öğrencinin 6 farklı alandan ve 38 ders içerisinden ilgi duyulan 6 derse 1 yıl içerisinde kayıt yaptırma imkanı sunulmaktadır. Matematik ve Bilgisayar Bilimi, Fen bilimleri, İngilizce, Sanat, Dünya Dilleri ve Kültürü, Tarih ve Sosyal Bilimler vb. gibi AP programında bu alanlardan ilgilendiğiniz ve başarılı olduğunuz konular üzerinde derinlemesine çalışma fırsatı elde edebilirsiniz. AP programına katılıp ders alabilmek için okulun bünyesinde AP programı bulunması gerekmektedir. Eğer halihazırda gittiğiniz lisenin AP programı yoksa bile ders almadan da seçtiğiniz alanlarda doğrudan girebileceğiniz bu sınavda alabileceğiniz puan 5 farklı kategoridedir.
- 1) Son derece iyi nitelikli
- 2) İyi nitelikli
- 3) Kalifiye
- 4) Muhtemelen nitelikli
- 5) Öneri yok
3 ve üzeri notlar geçer not olarak kabul edilip gideceğiniz üniversiteye göre okuduğunuz bölüm için kredi olarak saydırılabilir. Senede bir kere yapılan sınavın kayıt zamanı Şubat ayında başlayıp Mayıs ayının bir veya ikinci haftası yapılmaktadır.
Amerika Üniversiteleri Başlangıç Tarihleri ve Dönemleri
Amerika’nın önde gelen üniversitelerine kayıtlar 12. sınıfın başında şartlı kabul ile başlamaktadır. Yani üniversiteye başlamadan bir yıl önce kayıt ve burs başvurularınızı yapıp şartlı onayınızı alabilirsiniz. Fakat bilindiği üzere Amerika’da 5.000’den fazla üniversite bulunuyor ve iyi okullar tüm başvuran adaylar arasından en iyi olanları seçerek kontenjanlarını bir yıl önceden doldurmaktadır. Bu sebeple istediğiniz üniversiteye kabul alabilmek için henüz liseden mezun olmadan 12 .sınıfta üniversite müracaatınızı yapmanızı önemle tavsiye etmekteyiz.
Amerika üniversiteleri başvuru tarihleri okullara göre değişkenlik göstermektedir. Fakat, genel olarak sonbahar dönemi için kayıtlar Eylül ortası ve Haziran başıdır, bahar dönemi kayıtları da Eylül ve Ekim ortasına kadar sürmektedir. Üniversitelerin başlangıç tarihleri de hemen hemen her okulda aynı olmakla birlikte Sonbahar dönemi için Ağustos sonu yada Eylül’ün ilk haftası, ilkbahar dönemi için de Ocak’ın 2. Ya da 3. haftası başlamaktadır.
Amerika Üniversiteleri Tarafından İstenen İngilizce Seviyesi ve Sınavlar
Ana dili İngilizce olmayan ve Amerika’da okumak isteyen herkesin alması gereken en popüler testlerden biri TOEFL olmakla birlikte Amerika’da üniversiteye kabul edilmek için TOEFL alma zorunluluğu yoktur. Amerika da İngiltere’de olduğu gibi IELTS de kabul edilen sınavlar arasında bulunmaktadır. Birçok okula girmek için TOEFL’dan minimum 79, IELTS’den de 6.5 seviyelerinde olmanız gerekmektedir. Hangi sınava gireceğinize karar vermeden önce TOEFL ve IELTS’in farkını görebileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Amerika’da Üniversiteleri Popüler Bölümler
Amerika’da öğrenim göreceğiniz üniversitede tercih edeceğiniz bölüm geleceğiniz adına okul hayatınızda verdiğiniz en önemli kararlardan biri olacaktır. Amerika’da okumanın en büyük avantajlarından biri okumak istediğiniz bölümü seçebilmeniz ve istediğiniz zaman değiştirebilmenizdir. Kariyer hedefleriniz doğrultusunda sizin için en uygun bölümü seçmenize yardımcı olacak Amerika’nın en popüler 6 bölümünü sıraladık.
1) Ekonomi ve İşletme : İlk sırada bu bölümlerin olması aslında sizi pek şaşırtmamış olabilir. İşletme ve Ekonomi bölümleri uzun zamandır en popüler bölümler arasında ilk sıradadır. Çok farklı alanlarda iş imkanı sağlayan işletme ve ekonomi bölümlerinden mezun olduğunuzda iyi bir kazançla iş bulma imkanı birçok öğrenciyi de cezbetmektedir. Amerika’da bir okuldan ekonomi ve işletme bölümlerinden mezun olduğunuzda uluslararası şirketlerde iş bulma imkanınız daha yüksek olacaktır.
2) Tıp ve Sağlık Bilimleri : Sağlık alanında dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan Amerika’da tıp eğitimi alıp doktor olmak istiyorsanız iyi bir maaş ile işe başlayabileceğinize emin olabilirsiniz. Tıp eğitiminin yıllık okul masrafları 40.000 ile 60.000 USD arasında farklılık göstermektedir. Amerika’da tıp eğitimi almak istiyorsanız başvurunuzu yapmadan önce lisans diplomasına sahip olmanız gerekmektedir. Her ne kadar Amerika’da tıp eğitimi almak pahalı olsa da mezun olduğunuzda kazanacağınız tutarlar da bir o kadar tatmin edici olacaktır.
3) Sosyal Bilimler ve Tarih : İçerisinde ekonomi, sosyoloji ve tarih gibi konuları içeren disiplinler arası bir yaklaşım olan sosyal bilimler ve tarih, öğrencilerin analitik, iletişim ve liderlik becerilerini geliştirmesiyle onları istedikleri potansiyel kariyerine hazırlamaktadır.
4) Mühendislik : Mühendislik denince akla ilk gelen ülkeler arasında olan Amerika, mühendislik alanında yaptığı Ar-Ge çalışmaları, araştırmaları, gelişen iş sahaları, teknolojiyi kullanım alanları ve nitelikli eğitimiyle mühendisliğin her alanında en çok tercih edilen ülke ve bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Mühendislik fakültesi içerisinde Amerika’yı ön sıralara taşıyan bölümler arasında yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, kimya ve nükleer mühendisliği bulunmaktadır.
5) Psikoloji : Amerika Çalışma İstatistikleri Bürosu yaptığı bir çalışmaya göre psikologların istihdamının genel olarak 2024 yılına kadar %3 artacağını öngörmektedir. Bu bağlamda psikoloji alanında uzmanlaşıp eğitimlerine bu alanda devam etmek isteyen öğrencilerin sayısı son yıllarda muazzam bir artış göstermektedir. Psikoloji bölümünün yükseliş trendi ve en popüler bölüm olması sadece Amerika’ya has değil dünyadaki birçok üniversite için de geçerlidir.
6) Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler : Biyolojik ve Biyomedikal Bilimler, sağlık hizmetlerinde tıbbi atılımların merkezinde yer alan bir bölüm olmasından dolayı son yılların en popüler bölümleri arasında yer almaktadır. Bu alanda öğrenciler, İnsan vücudunun bileşenlerinin yapısını anlamak, hastalıkların teşhis veya tedavi aşamalarında kullanılabilecek cihaz/tıbbi ürün geliştirmek, tıbbi araştırma yaparak geliştirme aşamasına katkı sağlayabilecek yazılım çalışmalarına dahil olabilmek, materyal bilimi, moleküler farmakoloji, sağlık bilimi ve fen gibi bilimsel alanlara hakim bireyler olmak üzere yetiştirilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar çeşitli kariyer seçeneklerine sahip olmaktadır. Sağlık ve tıpla ilgili yaşam çalışmaları olduğu gibi, günlük hayatımızın da çok önemli bir parçası olan bu bölümde öğrenciler endüstriyi ilerletmek ve bu süreçte hayatları kurtarmak adına çalışabilirler.
En popüler bölümleri sıraladıktan sonra bir de Amerika’da en çok öğrenci kabul eden üniversitelere göz atabilirsiniz. USnews’in yaptığı araştırmalara göre 2019 sonbahar döneminde en çok öğrenci kabul eden ilk 10 üniversite sırasıyla:
- - Colorado State Üniveristy
- - Kent State University
- - University of Toledo
- - University of Kansas
- - University of Texas at Arlington
- - Loyola University Chicago
- - Virgina Commonwealth University
- - University of Utah
- - University of Colorado Boulder
- - University of Cincinnati
- - University of Texas Dallas
Amerika Üniversiteleri ve YÖK Denkliği
Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada denkliği bulunan bir Amerikan üniversitesinden mezun olabilirsiniz. Ülkemizde yurtdışından aldığınız ön lisans, lisans veya lisansüstü dereceleriniz için YÖK denkliği birçok Amerikan üniversitesinde vardır. Öncelikle mezun olacağınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Amerika ya da yurtdışında eğitim alacağınız üniversite YÖK’ün kabul ettiği kuruluşların sıralamasında ilk 1.000’de yer alıyorsa YÖK tarafından tanınıyordur. YÖK’ün kabul ettiği sıralama kuruluşları:
- - Times Higher Education (THE)
- - QS World University Rankings
- - Academic Ranking of World Universities (ARWU)
- - University Ranking by Academic Performance (URAP)
- - CWTS Leiden Ranking
E-Devlet üzerinden okul tanıma sorgulama sayfasından başvuruda bulunduğunuz üniversitenin listede yer alıp almadığına bakabilirsiniz. Mezun olacağınız ya da mezun olduğunuz okul, “Okul Tanıma Sorgulama” sayfasında yer almıyorsa direkt olarak YÖK’ün 08504700965 numaralı telefonunu arayarak iletişime geçebilirsiniz. Okumak istediğiniz ve mezun olduğunuz üniversite halihazırda YÖK tarafından tanınıyorsa Diploma Denklik Belgenizi almak için ilk yapmanız gereken YÖK’ün ana sayfasını ziyaret etmek olacaktır. Ardından Tanıma ve Denklik başvurusunda bulunmak için gerekli belgeleri hazırladıktan sonra Online Tanıma ve Denklik ön başvuru sayfasından müracaat yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için YÖK’ün resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Amerika Öğrenci Vizesi (F1 Vizesi)
Amerika'da üniversite eğitimi alacak olan öğrencilerin başvurması gereken vize tipi F1 vizesidir. Kesin kayıt işlemlerinizin tamamlanmasını takiben üniversite tarafından iletilen I-20 belgesinin üzerinde bulunan kayıt tarihinden 120 gün önce F1 vizesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Amerika öğrenci vizesine başvurabilmek için zorunlu olan I-20 belgesi Amerika’daki okulun sizi kabul ettiğini gösteren bir belgedir. Bu belgenin üzerinde SEVIS numaranız, kayıt olduğunuz okulun adı ve adres bilgileri yer almaktadır. F1 öğrenci vizesi için doldurulması gereken vize başvuru formu ise DS-160’dir. DS-160 formunu Amerika Dış İşleri Bakanlığı’nın web sayfasından online olarak doldurulmaktadır.
Amerika öğrenci vizesi yani F1 vizesinde parmak izi verme ve mülakata katılma zorunluluğu olduğu için konsolosluğa gitmeniz şarttır. Ayrıca mülakat öncesinde mutlaka SEVIS ödemenizin yapılması gerekmektedir. Genel olarak F1 vizesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
- - Tam ve eksiksiz olarak doldurulmuş DS-160 başvuru formu
- - Okuldan gelen kabul mektubunuz yani I-20 belgesi
- - SEVIS ödendiğine dair belge
- - Pasaport / Eğer varsa eski pasaportlarınız
- - Biyometrik Fotoğraf (5x5 ölçülerinde * online olarak vize formuna eklenmelidir)
- - Akademik Belgeleriniz (Diploma, Transkript, Ek olarak aldığınız sertifikalar)
- - Dil yeterliliğinizi gösteren sınav sonuç belgesi (TOEFL, IELTS, vb. gibi)
- - Referans Mektuplarınız (Mezun olduğunuz okuldan, eski şirketinizden veya halihazırda çalıştığınız şirketten alacağınız referans mektubu)
- - Maddi durumunuzu gösteren belgeler (Maaş bordroları, şirket belgeleri, tapu, araba ruhsatı vb. gibi)
- - Anne ve baba tarafından verilmiş noter onaylı muvafakatname (18 yaşından küçük olan öğrenciler için zorunludur)
* Yukarıda belirtilen evraklara ek olarak farklı dokümanlar talep edilebilir. Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı bu konuda öğrencilerine vize danışmanlığı hizmeti vererek, gerekli evrak listesini kişiye özel olarak hazırlamakta ve başvuru aşamasından sonuç aşamasına kadar profesyonel ekibiyle takip etmektedir.
Halihazırda eğitimine Amerika’da devam eden fakat başka bir okula transfer olan öğrencilerin devam ettikleri okuldan alacakları yeni I-20 belgesi ile birlikte F1 öğrenci vizesine tekrar başvuruda bulunması gerekmektedir.
Amerika Üniversite Ücretleri
Amerika eğitim alanında dünyanın en popüler yerlerinden biri olmakla beraber aynı zamanda da en pahalılarından biridir. Amerika’da özel, devlet veya community college (iki yıllık okul) olarak üç farklı kategoride üniversite bulunmaktadır. Community College’lerin yıllık eğitim ücretleri diğer devlet ve özel üniversitelerine nazaran daha uygun tutarda olmaktadır. Ancak her üç durumda da uluslararası öğrenciler bir Amerikalıya oranla daha yüksek tutarda yıllık eğitim ücreti ödemektedir. Amerika üniversiteleri yıllık eğitim ücretleri 15.000 USD’den başlayıp 70.000 USD’ye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca Amerika’da 5.000’den fazla üniversite ve Community College bulunmaktadır.
Amerika Yaşam Maliyetleri
Amerika üniversiteleri bünyesinde yer alan dünyadaki en iyi lisans derecelerinden birine sahip olmaya karar verdiyseniz eğitim masraflarınızın üzerine eklemeniz gereken konaklama ve yaşam maliyetini de dikkate almanız gerekmekte. Amerika’da yaşam maliyeti kendi belirleyeceğiniz standartlara, eğitim alacağınız şehre göre değişkenlik göstermektedir.
Genel olarak küçük şehirlerde yaşamaya kıyasla büyük şehirlerde veya büyük şehrin yakınında yaşamak daha pahalı olmaktadır. Amerika’da ortalama bir daire 600 USD’den başlayıp 3.500 USD’ye kadar çıkabiliyor. Hatta New York, San Francisco gibi en pahalı şehirlerde özellikle merkezi konumda kalmayı planlıyorsanız bu rakam daha da artabiliyor. Kampüs dışında ev kiralamak, kampüse yakın yaşamaktan daha ucuz olabilir fakat kampüs dışında yaşamaya karar verdiyseniz okula gidiş ve geliş için ayırmanız gereken masrafları da aylık bütçenize eklemeyi unutmamalısınız. Kira masrafınıza ek olarak hesaplamanız gereken diğer masraflarda olabilmektedir. Ev kiralarına su, elektrik vb. gibi ek masraflar dahil olmakla birlikte bazı eyalet ve şehirlerde ev ile alakalı diğer masraflar kiraya dahil olmayabiliyor. Bu nedenle nihai sözleşmeyi imzalamadan önce bu masrafları kontrol etmenizi öneririz. Ev için ödemeniz gereken masraflardan bazıları ve ortalama fiyatları:
- - Elektrik : Dairenizin büyüklüğüne bağlı olarak 50-100 USD arasında değişebilir, ısıtmanız elektrikli ise bu fiyat aylık 150-200 USD’ye kadar çıkabilmektedir.
- - Isıtma : Aylık ortalama 50–100 USD
- - İnternet/TV : Aylık ortalama 50-70 USD arası
- - Telefon : Aylık ortalama 50 USD
Bunların yanı sıra, ev masraflarına dahil etmeniz gereken bir diğer tutar da yiyecek, içecek masraflarınız olmalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi kendi standartlarınızı kendiniz belirleyeceğiniz için yemek masrafı da göreceli olarak değişkenlik göstermekte. Aylık ev alışverişinizi aylık minimum 400 – 600 USD arasından tutmanızda fayda olacaktır. Bunun haricinde dışarıda yiyeceğiniz yemekler ve diğer aktiviteler için de harçlık ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Yukarıda aslında öğrenciler tarafından en çok araştırılan ev kiralama hakkında epeyce bilgi aktardık. Ev kiralamak dışında yaşayacağınız yeni şehre, üniversiteye, sisteme ve yeni çevrenize daha kolay adapte olabilmek adına üniversitelerin kampüslerinde de konaklamayı tercih edebilirsiniz. İlk bir yılın ardından artık birçok konuya hakim olacağınız için sonraki sene ev kiralamak sizin için daha mantıklı olabilir. Amerika üniversiteleri öğrencileri için kampüs konaklama alternatifleri sunmaktadır.
Amerika'da Üniversite Eğitimi Sırasında Çalışma İzni
Amerika’dan bir üniversiteden kabul almış öğrencilerin lisans ve/veya yüksek lisans farkı gözetmeksizin çalışma izni vardır. Ancak uluslararası öğrencilere tanınan bu çalışma izni sadece kampüs dahilinde bulunan işlerde çalışmak için geçerlidir. Amerika üniversiteleri kampüsü içerisinde kütüphane, bilgisayar odası, kafeterya ya da okulun içerisinde bulunan herhangi başka bir restoranda çalışma fırsatı bulmanın yanı sıra ofislerde de randevu oluşturma, telefonlara bakma ya da genel ofis işlerinde çalışabileceğiniz işler de bulabilirsiniz. Okuyacağınız bölümden bağımsız olarak yapabileceğiniz bu işler dışında bölümünüzle alakalı mentörlük, uluslararası öğrenciler için danışmanlık veya research asistanlığı yapabilirsiniz. Kampüste çalışma olanaklarını okulun kariyer sayfalarından takip edip başvurularınızı online yapabilirsiniz. Tam zamanlı okula gittiğiniz dönemlerde genellikle 20 saat olan çalışma izni tatil dönemlerinde 40 saate kadar çıkabilmektedir. Okul içerisinde bulunan işlerin ortalama saatlik ücretleri gideceğiniz okula göre değişkenlik göstermekle birlikte bulunduğunuz eyaletin minimum asgari ücretiyle de paralellik göstermektedir.
Global Yurtdışı Eğitim ile Amerika'da Üniversite Eğitimi
Yurtdışı eğitim sektöründe Türkiye’deki en eski ve en köklü firmalardan biri olan Global Yurtdışı Eğitim 1989 yılından bugüne 30 yıldan fazla bilgi birikimi ve tecrübesiyle yüzlerce öğrencinin geleceğine yön vererek gittikçe büyüyen bir aile olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Sahip olduğu bilgi birikimi sayesinde hangi üniversiteden kabul alacağınız, başvuru sırasında nelere dikkat etmeniz gerekli, evraklarınızın hazırlanması & kontrol aşamaları gibi birçok konuda öğrencilerine destek vermekle birlikte mutlaka garanti kabul alacağınız üniversite bilgisini öğrencileri ile paylaşmaktadır. Öğrencilerimize sunduğumuz hizmetler aşağıdaki gibidir.
- - Öğrencimizin sahip olduğunu akademik niteliklere, bütçesine ve meslek seçimine göre detaylı üniversite araştırılması
- - Resmi başvuru öncesinde öğrencimizin ek bilgi ihtiyacında üniversite ile temasa geçilmesi ve gerekli bilgilerin sağlanması
- - Üniversiteye resmi başvuru için gerekli akademik evrak listesinin öğrenciye iletilmesi
- - Öğrencimize evraklar konusunda yönlendirme ve destek (Örn: Essay, Referans veya İngilizce dil sınavı için ek destek)
- - Akademik evraklarınızın başvuru yapılacak üniversiteye uygunluğunun kontrolü
- - Başvuru evraklarının ilgili üniversiteye iletilmesi
- - Başvuru takip edilmesi
- - Üniversite / Üniversitelerden gelen şartlı kabul mektubunun kontrolü ve öğrencimize iletilmesi
- - Kesin kabul işlemlerinin tamamlanması (Depozit ödemesinin yapılması, konaklama ön rezervasyon vb. işlemler)
- - Üniversiteden vize kabul mektubu temin edilmesi
- - Vize için gerekli evrak listesinin öğrencimize iletilmesi
- - Vize başvurusu yapılması ve takibi
- - Vize sonrası diğer aşamalarda öğrencimize gerekli desteğin verilmesi (Sağlık sigortası, konaklama, uçak bileti, havalimanı karşılama, vb. gibi tüm detaylar)