AP Ne Demek? Advanced Placement Nedir?
AP Ne Demek? Advanced Placement Nedir?
Liseye henüz başlamış veya başlayacaksanız muhtemelen Advanced Placement nedir? diye merak ediyorsunuzdur. İleri seviye dersler içerdiğini ve size üniversite eğitim sürecinizde ekstra kredi kazandıracak olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak çok daha fazlası var elbette ki.
AP’nin tüm detaylarından haberdar olacağınız aklınıza gelebilecek her şey bu yazımızda!
Dünya çapında geçerliliği olan Advanced Placement, ileri düzey yerleştirme olarak da adlandırılmaktadır. AP, Amerika Birleşik devletleri merkezli SAT’yi de düzenleyen College Board tarafından yürütülmektedir. Henüz lise düzeyindeki öğrencileri üniversiteye hazırlamak amacıyla ileri düzey dersler sunan bir programdır. Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir ve Kanada’da da oldukça fazla talep görmektedir. Ancak Türkiye dâhil uluslararası düzeyde 60’dan fazla ülkede programın geçerliliği bulunmaktadır.
Advanced Placement, 1950’lerin ortasında lise ile üniversite arasındaki boşluğu yok edebilmek adına oluşturulmuştur. AP, bir pilot program olarak 1952 yılında 11 ders sunmaktaydı. 1956 yılında ise College Board yönetimi ele aldı ve ismini “The College Board Advanced Placement” olarak değiştirerek, AP programına resmiyet kazandırdı.
College Board ile anlaşmalı olan okullardan alabileceğiniz AP programı, 2 yıl süren müfredatı tamamlayan öğrencilere sınavlar uygulamaktadır. Sınavları da başarıyla tamamlayanlara advanced placement diploma veya AP sertifika sunarak eğitimlerini belgelemektedir. Bu durum üniversite sürecinde ve üniversitede pek çok avantaj sağlamaktadır.
AP programına katılmak, üniversite başvurularınızı büyük ölçüde güçlendirirken, üniversite düzeyinde bir çalışma yapabileceğinizi de kanıtlamaktadır. AP dersleri almış olmanız eğitiminizi ciddiye aldığınızı da göstermektedir. Aldığınız AP dersleri ayrıca akademik ilginizi de göstermenin bir yoludur. Örneğin, üniversitede mühendislik eğitimi almak istiyorsanız AP Matematik ve AP Fizik derslerini almanız ve başarılı olmanız önemlidir. Böylece mühendislik eğitimi almak konusunda ciddi olduğunuzu ve gerekli becerilere sahip olduğunuzu belgelemiş olursunuz.
AP Ne İşe Yarar?
Yapılan araştırmalara göre lise yıllarında hızlı bir başlangıç yaparak AP dersleri alan öğrenciler üniversiteye daha iyi hazırlanmaktadır. Üniversiteye kayıt olma, bölümünde başarılı olma ve erken bitirme olasılıklarının ise çok daha yüksek olduğu görülmektedir.
Lise döneminizde AP dersleri almak, size;
• Kampüse adımızı atmadan, üniversite kredisi kazanma imkânı sunar.
• Üniversite 1.sınıf derslerinde muafiyet imkânı sunar. Böylece harf notunuzla eş değer olarak AP skorunuz mezuniyet notunuzu doğrudan etkileyebilmektedir.
• AP derslerini almadan yalnızca AP sınavlarına girebilirsiniz. Ancak dersler kolay olmadığından destek almak önemlidir.
• İstediğiniz üniversiteye başvuru sürecinde büyük avantaj sağlar.
• Kazandığınız krediler sayesinde erken mezun olabilme imkânı sunar. Hatta istediğiniz başka dersleri alarak çift ana dal dahi yapma imkânı elde edebilirsiniz.
• Lise transkriptinizde yer alan AP dersleri, üniversite düzeyinde çalışmalarda bulunduğunuzu gösterir. Üstelik üniversite eğitimine hazır olduğunuzu da kanıtlama imkânı sunar.
• Üniversite düzeyindeki çalışmalar sayesinde üniversiteye çok daha özgüvenli başlamanıza destek olur.
• Eleştirel düşünme, problem çözme ve akademik yazı yazma gibi üniversite kariyerinizde ihtiyaç duyacağınız beceriler geliştirmenize yardımcı olur.
• Bir konu üzerinde derinlemesine çalışma yaparak yeni bakış açıları kazandırırken, kariyer anlamında da farklı bir yol çizmenize de destek olabilir.
• Zaman, emek ve çok çalışma isteyen AP programının zor olduğunu unutmayın!
• Son sene yoğunluğunda sizi zorlamaması açısından AP derslerinin 11.sınıfta alınması, tavsiye edilmektedir. 11.sınıfta başvurmanız skorlarınızın da belli olması anlamına gelir ki bu da üniversite giriş aşamasında size avantaj sağlayabilir.
AP Dersleri
Şimdi sıra, yıllar içinde konularını genişleten ve geliştiren AP Dersleri hakkındaki bilgilere geldi!
AP programında yer alan dersler şimdiye kadar 38 farklı ders seçeneğiyle yaklaşık 2,8 milyon öğrenciye hizmet vermiştir ve her yıl sayısını arttırmaya devam etmektedir.
Matematik ve Bilgisayar Bilimi, Fen bilimleri, İngilizce, Sanat, Dünya Dilleri ve Kültürü, Tarih ve Sosyal Bilimler, vb. gibi AP programında bu 6 farklı alanda ilgilendiğiniz ve başarılı olduğunuz konular üzerinde derinlemesine çalışma fırsatı elde edebilirsiniz.
AP Capstone bir ders değildir. Araştırma ve Seminerden oluşan bir diploma programıdır. Advanced Placement Dersleri size belli bir konular hakkında bilgi verir. AP Capstone ise bir bilim dalında eleştirel düşünme, işbirliği, araştırma ve Toplum içinde konuşmalar yapma gibi akademik becerilerinizi geliştirmenizi sağlar. AP Araştırma’dan önce AP seminer almanız gerekmektedir. Her biri 1 yıl sürer.
AP seminer ve AP araştırmadan 3 ve üzeri alırsanız sertifika almaya hak kazanırsınız.
Eğer AP seminer ve AP araştırmadan ve ayrıca 4 farklı dersten 3 ve üzeri alırsanız AP Capstone diploması alma hakkını elde edersiniz.
AP Diploma programına katılabilmek için öğrenim gördüğünüz lise, Capstone diploma programının bir parçası olmalıdır.
AP Capstone
- AP-Araştırma
- AP-Seminer
Sanat
- 2D Tasarım
- 3D Tasarım
- Çizim
- Sanat Tarihi
- Müzik Teorisi
İngilizce
- İngiliz Dili ve Kompozisyon
- İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon
Tarih ve Sosyal Bilimler
- Karşılaştırmalı Hükümet ve Politika
- Avrupa Tarihi
- Beşeri Coğrafya
- Makro Ekonomi
- Mikro Ekonomi
- Psikoloji
- ABD Hükümeti ve Siyaset Bilimi
- ABD Tarihi
- Modern Dünya Tarihi
Matematik ve Bilgisayar Bilimi
- Calculus AB
- Calculus BC
- Bilgisayar Bilimi
- Bilgisayar Bilimi İlkeleri
- İstatistik
Fen Bilimleri
- Biyoloji
- Kimya
- Çevre Bilimi
- Fizik 1 / Cebir Tabanlı
- Fizik 2 / Cebir Tabanlı
- Fizik C / Elektrik ve Manyetizma
- Fizik C / Mekanik
Dünya Dilleri ve Kültürü
- Çin Dili ve Kültürü
- Fransız Dili ve Kültürü
- Alman Dili ve Kültürü
- İtalyan Dili ve Kültürü
- Japon Dili ve Kültürü
- Latince
- İspanyol Dili ve Kültürü
- İspanyol Edebiyatı ve Kültürü
Yukarıda belirtilen dersler, AP programı dâhilindeki tüm dersler olarak listelenmiştir. Ancak AP programını aldığınız okulların sunduğu dersler, listedekilerin hepsini içermeyebilir. O yüzden eğitim gördüğünüz veya göreceğiniz lisede verilen AP kursları nelerdir diye kontrol etmelisiniz.
AP Başvuru Şartları
- AP öğrencisi olmak için sınıf birincisi olmanız gerekmez.
- AP programı motivasyonu yüksek olan ve akademik olarak hazır her öğrencinin AP kursuna kaydolabileceğini belirtir.
- Bazı liseler ek bir kural olmadan AP kursu kaydı alabilirken bazı liseler ek testler isteyebilir.
- Hangi kursların size üniversite kredisi kazandırabileceğini kontrol etmeniz gerekir.
- AP puanınızla alacağınız üniversite kredisini ve hangi üniversitelere yerleşebileceğinizi önceden bilmeniz önemlidir.
AP Puanları
AP Sınav Puanı | Karşılığı | Üniversite Ders Notu Eşdeğeri |
1 | Niteliksiz | X |
2 | Muhtemelen Nitelikli | X |
3 | Nitelikli | B- , C+ veya C |
4 | İyi Nitelikli | A+ veya A |
5 | Son Derece İyi Nitelikli | A- , B+ veya B |
AP Sınav Sistemi
AP sınavına nasıl girilir sorusu, programa ilgisi olan ve üniversite eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen tüm öğrenciler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.
• 1 yılda 6 AP sınavı için kayıt yaptırılabilir. Ancak böyle bir zorunluluğunuz yoktur. Hedeflerinizi doğru belirlemeniz gerekir. Başvurmak istediğiniz bölüme göre 1 yılda başarılı olabileceğiniz kadar dersler almanız ve sınavlara katılmanız üniversite süreciniz için büyük önem taşımaktadır.
• AP müfredatı üniversite düzeyindeki öğretmenler ve AP kurulundaki lise öğretmenleri tarafından hazırlanmaktadır.
• Her dersin kendine özgü gereksinimleri vardır.
• Seçilen alana göre sınav süresi ve soru sayısı değişiklik gösterebilmektedir. Ancak sınavlar çoğunlukla 2-3 saat sürmektedir.
• Sınavların ilk kısmı genel olarak çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Çoktan seçmeli sorular bilgisayar tarafından puanlanır. Sadece Doğru cevaplar üzerinden puanlamanız yapılır.
• Sınavların 2.kısmı ise genel olarak cevaplarını sizin oluşturmanız gereken sorulardan meydana gelmektedir. Bu aşamada dersin sınavına bağlı olarak sizden bir deneme yazmanız, bir soruna çözüm bulmanız veya sözlü olarak bir yanıt vermeniz istenebilmektedir. Yazıyla cevaplamanız gereken sorular için size boş bir cevap kitapçığı verilir ve yanıtınızı oraya yazmanız beklenir.
• Kompozisyonlar ve boşluk doldurmalı sorular College Board eğitmenleri tarafından notlandırılmaktadır. Sanat alanları ile ilgili çalışmalar ise online portala yüklenmekte ve kurul tarafından değerlendirilmektedir.
• Değerlendirmesi 5 üzerinden yapılır. Derslerden muaf olabilmek için 3 ve üzeri not almak gerekir.
AP sınavı nedir artık biliyorsunuz. Şimdi sınav tarihleri ve AP ücretlerinden bahsedelim.
AP 2022 Sınav Tarihleri ve Güncellemeler
AP Sınav tarihleri 2022, okullarda 2-6 Mayıs ve 9-13 Mayıs tarihleri olmak üzere 2 hafta boyunca kâğıt –kalem üzerinde yapılmaktadır.
Bazen koşullar, öğrencilerin sınavlarını geç yapmasını gerektirebilmektedir. Bu gibi durumlarda sınavların güvenliğini korumak amacıyla geç testler için alternatif formlar kullanılmaktadır.
Okullarında 2-6 ve 9-13 Mayıs tarihlerinde sınava katılamayan öğrenciler 17-18-19-20 Mayıs tarihlerinde ve bu tarihlere göre belirtilen saatte derslerine göre ayrılmış olan AP sınavlarına girebilmektedir.
Dersleri ve saatlerini detaylı bir şekilde görüntüleyebilmek için College Board AP resmi sayfasında yer alan bu linki tıklayabilirsiniz.
AP Sınav Ücreti
AP sınavları ders başına ücretlendirilmekte olup College Board tarafından her yıl düzenli olarak güncellenmektedir. AP sınav ücreti tutarlarını aşağıda bulabilirsiniz.
• ABD ve ABD toprakları, Kanada ve DoDEA okullarında (AP Seminer & AP araştırma hariç) ücret = 96$
• ABD ve ABD toprakları, Kanada ve DoDEA okulları dışında (AP Seminer & AP araştırma hariç) ücret =126$
• Her yerde yapılabilen AP Seminer veya AP araştırma ücreti = 144$
• 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında sınav iptali ücreti = 40$
• Gecikmeli sınav tarihleri olan 17-20 Mayıs 2022'de sınavlara girebilmek için ders başına ücret = 40$
Türkiye’de AP Veren Okullar
Toplam 33 farklı lise, AP programını Türkiye’de eğitim alan öğrencilere sunmaktadır. AP dersleri içerikleri kurumlara göre değişkenlik gösterebilir. Türkiye’de lise derslerine ek olarak AP dersleri verilmektedir. Özellikle yurtdışında üniversite eğitimi almayı düşünen öğrenciler için Türkiye’de AP veren okullar listesi aşağıdaki gibidir.
- 1. ACI High School
- 2. Ankara Elementary/High School
- 3. Bahcesehir College Nakkastepe Science and Technology High School
- 4. Besiktas Kabatas Erkek Lisesi
- 5. Enka Schools High School
- 6. Eraslan School
- 7. FMV Ayazaga Isik High School
- 8. FMV Erenkoy Isik High School and Science High School
- 9. FMV Ozel Isik Lisesi
- 10. FMV Özel IspartaKule Isik Lisesi
- 11. Gelisim High School
- 12. Hisar School
- 13. Incirlik Unit School
- 14. International Gateway Academy
- 15. Irmak School
- 16. Izmir Atatürk Lisesi
- 17. Izmir Bahcesehir College 50th Year Anatolian High School
- 18. Izmir Bahcesehir College 50th Year Science and Technology High School
- 19. Karabaglar Ozel Oguzhan Ozkaya Fen Lisesi
- 20. Nakkastepe Bahcesehir College 50th Year Anatolian High School
- 21. Oasis International School
- 22. Ozel Ege Lisesi
- 23. Ozel Maltepe Ted Ronesans Anadolu Lisesi
- 24. Ozel Oguzhan Ozkaya Anadolu Lisesi
- 25. Ozel Yamanlar Lisesi
- 26. Robert College
- 27. Safir International School
- 28. TED Antalya Koleji Ozel Lisesi
- 29. TED Bodrum Koleji Ozel Anadolu Lisesi
- 30. TED Istanbul Koleji Vakfı
- 31. Ulus Private Jewist High School
- 32. Uskudar American Academy
- 33. Validebag Fen Lisesi
AP, Amerika merkezli bir program olduğundan ABD’de yer alan neredeyse tüm liseler AP programı sunmaktadır.
Amerika’dan sonra en fazla AP programı sunan ülke olan Kanada, 235 farklı eğitim kurumunda AP derslerine yer vermektedir. Appleby College, Machlachlan College, Ridley College listede yer alan önemli liseler arasındadır.
AP veren liseler arasında yer alan İngiltere ise 10 farklı okulda AP programı sunmaktadır. Thasis, The American School in England, ACS Cobham International School, ACS Hillingdon International School… En bilinen liseler arasında yer almaktadır.
AP Kabul Eden Üniversiteler
Amerika merkezli bir program olduğundan Amerika’da yer alan neredeyse tüm üniversiteler AP skorunuzu kabul etmektedir.
2022 yılı itibariyle İngiltere’de 122 saygın üniversite AP Skoru kabul etmektedir. Aşağıda bazı önemli üniversitelerin listesini bulabilirsiniz. Listede yer alan diğer üniversiteleri görmek için College Board AP resmi sayfasında yer alan bu linki tıklayabilir AP kabul eden üniversite bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- University of Manchester
- University of Liverpool
- Anglia Ruskin University
- Bournemouth University
- University of Leeds
- University of Bath
- Cardiff Metropolitan University
- London South Bank University
- University of Brighton
- University of Winchester
- University of Bristol
- University of Chester
- University of Chichester
- University of Manchester
- University of West London
İngiltere üniversite eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz
Kanada’da 2022 yılı itibariyle AP kabul eden 50’ye yakın yükseköğrenim kurumu bulunmaktadır.
- University of Alberta
- University of British Columbia
- University of Ottowa
- University of Calgary
- University of Toronto
- University of Waterloo
- Bishop’s University
- Memorial University of Newfoundland
- Mount Allison University
- Nipissing University
- Quest University Canada
- Ryerson University
AP ile IB Arasındaki Fark
IB Diploma ve AP programları dünya çapında pek çok lisede sunulan önemli uluslararası programlardandır. Üniversite dönemindeki avantajlarıyla ortak noktaları olsa da pek çok alanda birbirlerinden ayrılırlar. AP ile IB arasındaki fark listesini aşağıda inceleyebilirsiniz.
- AP, öğrencinin ilgi alanlarına ve hedeflerine göre ders programları doğrultusunda üniversiteye yönelik dersler sunmaktadır. IB ise lise eğitim sonrası uluslararası geçerli olan bir diploma sunarak diploma puanına göre üniversiteye kabul alabilmeyi sağlamaktadır.
- AP programında öğrenci ilgi alanlarına göre üniversiteye yönelik dersler alır. IB programında ise program içeriğinde alınması zorunlu dersler bulunmaktadır. Öğrenci, Sanat, dil, kültür ve bilim alanlarından mutlaka ders almalıdır.
- IB programına katılmak için belli şartları sağlamak gerekir. AP programında okulların kendi uyguladıkları ek testler olmasına rağmen genel olarak akademik yeterliliği olan tüm öğrenciler katılabilmektedir.
- AP programı öğrenciyi ilgi alanında uzmanlaştırır. IB diploma programı tüm akademik alanlarda gerekli olan eleştirel düşünme, problem çözme, essay, makale yazma gibi önemli becerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.
- AP sınavlarına girmeden önce AP dersleri alma zorunluluğunuz yoktur. Ancak IB Diploma alabilmek için sınavın öncesinde dersleri almak gereklidir.
- AP sınavları genelde çoktan seçmeli dersler içerir. IB de sınavlar genellikle kısa yanıtlı sorular, verilere dayalı sorular, essay yazma şeklindedir.
- IB diploma programı, AP programına göre daha pahalıdır.
- AP puanlama 1-5 arasında değişirken IB programlarında 1-7 arasında değişmektedir.
AP programı ile ilgili bir sorunuz olursa bilgi istek formu doldurabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz randevu alarak ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz