CV Hazırlama - CV Nedir?
CV Nedir?
CV (Curriculum Vitae), iş başvurularınız veya yurtdışı eğitim planlarınız için eğitim hayatınızda, geçmişte veya hâlihazırda çalıştığınız kurum/kurumlar hakkındaki bilgilerinizi ve sizi siz yapan diğer tüm özelliklerinizi özetleyerek karşı tarafa sunmanıza fayda sağlayan önemli evraklardan biridir. Curriculum Vitae, Latin kökenli bir kelime olmakla birlikte tek başına “Çerçeve”, “Koşu”, “Döngü”, anlamına gelen Cirriculum kelimesi ve “Hayat” anlamına gelen Vitae kelimesinin birleşiminden meydana gelmektedir. CV’nin Türkçe karşılığını “özgeçmiş” olarak belirtebiliriz. CV, sadece iş başvurularınızda değil, akademik müracaatlarınızda da sizden istenilecek olan evraklar arasındadır. Başvuru yapacağınız kurum hazırladığınız CV sayesinde sizin özgeçmişiniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaktadır. Bu sebeple doğru CV hazırlamanız büyük önem teşkil etmektedir.
Yurtdışı Üniversite ve Yüksek Lisans Başvurularında CV‘nin Önemi Nedir?
Eğitiminize yurtdışında devam etmeye karar verdiyseniz lisans ve yüksek lisans başvurularınız için gerekli en önemli dokümanlardan biri olan Curriculum Vitae yani CV belgesini hazırlamanız gerekmektedir. Yurtdışında üniversite veya yüksek lisans eğitimi almak için hazırlanan CV’yi eğitim hayatınızın anlık görüntüsü olarak düşünebiliriz. Ders notlarınız, toplam başarı puanınız gibi okulunuz ile ilgili bilgiler dışında, hobileriniz, varsa staj bilgileriniz, okul dışı aktiviteleriniz, yaptığınız sporlar, çaldığınız müzik aletleri, parçası olduğunuz kulüpler gibi birçok bilgiyi CV belgenize ekleyip zenginleştirmek mümkündür. Bu detaylar sayesinde diğer adaylardan bir adım öne çıkabilirsiniz. Tabi tüm bu detayları ilgili üniversiteye doğru bir şekilde aktarmanız da oldukça önemlidir. Ayrıca her ülkenin farklı CV formatları olabildiğinden başvuru yapacağınız ülkenin CV örneklerini incelemenizi önemle tavsiye etmekteyiz.
Etkili ve Doğru CV Nasıl Hazırlanmalı?
Yurtdışı üniversite veya yurtdışı yüksek lisans başvurunuz için gereken CV belgenizi hazırlamaya nereden başlayacağınıza karar veremiyor olabilirsiniz. Bu sebeple etkili bir CV hazırlamak ile ilgili bazı ipuçlarını sizin için derledik. Öncelikle üniversite veya yüksek lisans başvurunuz için hazırlamanız gereken CV şablonu nasıl olmalı konusuna değinelim.
CV Şablonu Nasıl Olmalıdır?
- CV belgenizin etkili olabilmesi için bir sayfayı geçmemesine özen göstermelisiniz.
- CV’nizin yeterince sade ve okunabilir olması için eğitim, iş, hobi vb. gibi alanları büyük başlıklar ile belirtmelisiniz.
- Değişik yazı şekilleri kullanmak yerine daha bilindik klasik yazı karakterleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Örnek olarak, Arial, Times New Roman, Cambria, Calibri gibi yazı karakterlerini kullanabilirsiniz.
- Ayrıca yazı fontu da kullanacağınız yazı karakteri kadar önemlidir. Çok büyük ya da çok küçük yazı fontu kullanmamalısınız.
- CV belgenizi hazırladıktan sonra karşı tarafın daha rahat görüntüleyebilmesi için belgenizi PDF formatına dönüştürmeyi de unutmamalısınız.
Yukarıdaki önerileri dikkate alıp şablonunuzu hazırladıktan sonra CV belgenizin içeriğinde hangi bilgileri dâhil etmeniz gerektiğini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
CV İçeriğinde Neler Yer Almalı?
- CV belgenizin en başına kişisel bilgileriniz ile başlamalısınız. Bunlar ad-soyad, adresiniz, telefon numaranız, e-mail adresiniz ve eğer varsa Linkedin profil adresiniz vb. gibi detaylardır.
- Kariyer hedefiniz. Çoğunlukla iş başvuruları için kullanılan kariyer hedefi bilgisi için ayıracağınız yerde başvuruda bulunduğunuz okulda neden öğrenim görmek istediğinizi ve, onların sizi niye seçmesi gerektiğini iki üç satırla özetleyebilirsiniz.
- Eğitim hayatınıza dair detaylar. Okuduğunuz veya mezun olduğunuz lise ve üniversitenin bilgileri, eğitim aldığınız yıl aralıkları, GPA skorunuz (mezun olduğunuz veya olacağınız okulun not ortalaması), eğer varsa aldığınız burs bilgisi ve son olarak eğer sınıf ya da okul sıralamanız iyiyse mutlaka yüzde kaçlık dilimde olduğunuzun bilgisi eğitim kısmına eklenmelidir.
- Dil yeterlilik veya farklı bir sınav bilgisi de gene CV belgenize eklemeniz gereken bir diğer önemli maddedir. Eğer varsa SAT/ACT, TOEFL, IELTS sınavlarından aldığınız skorlar ve sınava girdiğiniz tarih bilgisi eklenmelidir.
- Lise hayatınızda ya da tüm okul hayatınız boyunca kazandığınız akademik ödüller. Herhangi bir okul takımındaysanız ya da okul dışında profesyonel olarak bir spor dalıyla ilgileniyorsanız orada kazandığınız ödül ve başarılar bilgisini de ayrı bir konu başlığı altında belirtmenizde fayda var. Eğitim hayatınız boyunca bulunduğunuz kulüplerde (matematik kulübü, satranç kulübü vb.) aldığınız liderlik rolleri, futbol, basketbol vb. gibi takım sporunda takım kaptanı ya da aldığınız liderlik rollerini de yazabilirsiniz.
- Tüm eğitim hayatınız boyunca katıldığınız kurs, yaz okulu ya da okul dışında katıldığınız atölyeler gibi transkript belgenizde gözükmeyen önemli bilgileri de mutlaka belirtmelisiniz.
- Özel becerileriniz. (Örneğin; Yabancı dil seviyeniz, STEM veya yazılım alanına ilgi duyuyorsanız bu konularla alakalı tecrübelerinizi ekleyebilirsiniz.)
- İş tecrübeleriniz. Eğer eğitim hayatınızın herhangi bir noktasında yarı zamanlı ya da tam zamanlı çalıştıysanız veya staj yaptıysanız bu bilgiye mutlaka CV belgenizde yer vermeniz gerekmektedir. Staj yaptığınız veya çalıştığınız kurumun adı, unvanınız, çalışma aralığınızı gösteren detaylar ve duruma göre iş tanımınız mutlaka yapılmalıdır.
Konusunda uzman yurtdışı eğitim danışmanlarımız hayalinizdeki okulu bulmanıza, başvuru ve kabul aşamalarında yanınızda olmak için bir tık uzağınızda. Bu linkten bize ulaşıp hayallerinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.