Dijital Çağın Dijital Meslekleri
Dijital Çağın Dijital Meslekleri
Her yıl katlanarak değişen ve gelişen teknolojiler ile birlikte ihtiyaçlar da aynı oranda değişti ve gelişti. Buna bağlı olarak ilgi alanları, istekler de bunlardan geri kalmadı. Artık meslekler bile çağa ayak uydurmaya başladı. Değişen bu süreç ile ilgili günümüzde bir çok farklı meslek grubu da ortaya çıktı. Günümüzün dijital çağına uygun dijital mesleklerine hazırlayan bir çok bölüm henüz Türkiye'deki üniversiteler tarafından sunulmuyor. Ancak İngiltere Üniversiteleri'nde bu bölümlerden bazılarına rastlamak mümkün.
Dijital Sağlık ve Yapay Zeka
Dijital Sağlık ve Yapay Zeka bölümü henüz Türkiye'de bulunmuyor. Ancak konu itibariyle çok yaygın bir uygulama olduğundan, 2019 sonlarında Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü kuruldu. Yapay Zeka üzerine Türkiye’de seminerler ve sunumlar düzenleniyor. Amaç; teknolojiyi sağlık alanında yetkin ve etkin bir şekilde kullanabilmek. Örneğin, hastalar bu sistem sayesinde vücutlarındaki radyasyon miktarına kadar görebilecekler.
Geleceğin mesleği diyebileceğimiz Dijital Sağlık ve Yapay Zeka Bölümü, İngiltere'de Bournemouth University bünyesinde sunulmaktadır. Bournemouth Üniversitesi detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Virtual Reality (Sanal Gerçeklik)
Dijital çağın dijital meslekleri denilince akla gelen bir diğer meslek ise Virtual Reality. Peki nedir bu virtual reality?
Virtual Reality için Artırılmış Gerçeklik de diyebiliriz Sanal Gerçeklik de. Sanal Gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır.
Virtual Reality bölümleri ise yine İngiltere üniversitelerinden University of Arts London ve University of Nottingham bünyesinde sunulmaktadır.
Tıp Mühendisliği
Tıp Mühendisliği bölümü, Kings College London ve University of Leeds’de mevcut. Belki de çoğunuzun ilk defa duyduğu Tıp Mühendisliği, özetle tıp ile mühendisliğin birleşimi denebilir. Tıp Mühendisliği; sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesi, üretilmesi ve verimli kullanılmasını hedefleyen bir mühendislik dalıdır.