Dünya Dili Neden İngilizce?
Dünya Dili Neden İngilizce Olarak Geçmektedir?
Dünya dili nedir, çoğunlukla uluslararası iletişimde yaygın olarak kullanılan ve çoğu insanın konuşmakta olduğu dil anlamına gelmektedir. Birçok ülkede resmi dil veya ikinci dil olarak kullanılmakta olan İngilizce, dünya dili olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı da dünya çapında en fazla tercih edilen ve anlaşılması kolay bir dil olması dünya dili neden İngilizce sorularına cevap olmaktadır. Teknolojik gelişmeler ve uluslararası iletişimin de gelişmesiyle İngilizcenin dünya üzerindeki konumu doğrulanmıştır. Bu da İngilizce dilinin uluslararası ticaret, bilim ve teknoloji, eğitim, iletişim gibi birçok alanda anadil yada ikinci dil olarak kullanılmasına yol açmıştır.
İngilizceden Önceki Dünya Dili
İngilizceden önceki dünya dili arasında ilk olarak Latince ve Yunanca bulunmaktadır. Antik Roma’nın resmi dili olarak bilinen Latince, geçmişte bilim, hukuk, din, felsefe gibi çoğu alanda kullanılmıştır. Yunan dili ise Antik Yunan dönemlerinde büyük önem arz eden bir bilim ve kültür dili olmuştur. Homeros’un eserleri (İlyeda, Odysseia), felsefe metinleri (Aristoteles, Platon), tıp (Hippokrates) ve matematik alanında (Euclid) ve daha bunun gibi birçok alanda Yunanca dili hakimiyetini kurmuştur.
Orta Çağ süresince Avrupa’da bilim, eğitim ve din ile ilgili metinlerin yazımında Latin dili ve Yunan dili önemli roller üstlenmiştir. Fakat daha sonrasında Orta Çağ’ın sona ermesiyle ve Rönesans döneminin başlamasıyla, Latince ve Yunanca dillerinin yerini diğer ulusal diller ve modern bilim dilini Latince yerine İngilizce başta olmak üzere diğer Avrupa dilleri almıştır.
İngilizce Ne Zaman Dünya Dili Oldu?
İngilizce ne zaman dünya dili oldu?, dünya dili olarak kabul edilmesinin uzun yıllara dayandığı İngilizce, dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlamasında ve uluslararası iletişimde ciddi boyutlara gelmesinin en önemli sebeplerinden birinin Britanya’nın denizaşırı kolonileri kurmaya başlamasıyla güçlenmiştir. Sanayi Devrimi ve Amerika’nın yükselmesiyle İngilizce dilinin küresel alanda etkisinin artmasıyla ve İngilizce dilinin 20.yy’ın ortalarından sonra küresel ticaret, eğitim, akademik, teknoloji, bilim ve tahmin edebileceğiniz daha birçok bütün alansa hakimiyetini eline almasıyla hızla büyümüştür.
İngilizce Dünya’ya Nasıl Yayıldı?
İngilizce dünyaya nasıl yayıldı?, İngilizce dilinin dünyaya yayılmasında birçok etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin birbirlerini etkilemesi ve birleşimi sonunda İngilizce dilini dünyada yayılmasına yol açmıştır. İngilizcenin uluslararası bir dil haline gelmesine katkı sağlayan tarihi, kültürel ve politik faktörlerin bazıları şunlardır :
1) Britanya İmparatorluğu’nun dünyaya yayılması ve genişlemesi ile birlikte İngilizce dili, kolonilerde ve işgal altında olan bölgelerde daha yaygın kullanılmaya başlandı. Bu yaygın kullanımda da İngilizce dilinin dünya çapındaki bilinirliğinin artmasına neden olmuştur.
2) Endüstri alanında devrim ve ticaretin yayılması da dünya dilinin İngilizce olmasına olanak sağlayan bir diğer sebeplerden biridir. Sanayi Devrimi etkisi ile İngiltere’nin, ekonomik anlamda elinin güçlenmesine ve ticarette yaptığı atılımlar ile büyük rol oynamaya başlamasının ardından İngilizce, ticarette ve uluslararasında dünya dili haline dönüşmüştür.
3) Amerika Birleşik Devletleri’nin yükselmesi olayı, 20. yy’ın başlarından itibaren Amerika’nın yükselmesi ile birlikte İngilizce, dünya çapında ekonomik, kültürel ve askeri güç sayesinde daha da yayılmaya yol açmıştır.
4) Soğuk savaş dönemi, Amerika ve Sovyetler Birliği arasındaki rekabetin kültürel alandaki etkileşimini ve bilimsel alanlardaki gelişmeleri beraberinde getirerek İngilizce dilinin önemini arttırma rolünü almıştır.
5) İngilizce dilinin yayılmasında büyük bir katkı sağlayan bir diğer durum ise küreselleşmedir. Küreselleşme sürecinde iletişim, teknolojik gelişmelerin ilerlemesi ile birlikte İngilizce, küresel bir iletişim dili haline gelmiştir. Medya mecraları, internet, müzik, film endüstrileri gibi birçok alanda İngilizce dili daha da yoğun kullanılmaya başlamıştır.
Eğitim alanı ve akademik çalışmalarda kullanılmaya başlanan İngilizce dili, uluslararası alanda standart bir dil halini almış ve çoğu ülkede İngilizce asıllı akademik çalışmalar ve İngilizce eğitiminin oldukça artmasına neden olmuştur.
Günümüzde İngilizce dünyada milyonlarca insan tarafından anadili veya ikinci dil olarak kullanmaktadır. Küresel iletişimde de yaygın bir şekilde kullanılmaya da devam etmektedir.
Evrensel Dil Sıralaması
Evrensel dil sıralaması ayrıntılarla dolu bir konu olabilmektedir. Çünkü bir dilin evrensel olması için birçok çeşitli kriter bulunabilir. Çoğunlukla bir dilin evrenselliğini belirlerken dünyada nüfus tarafından o dilin konuşulma oranına, yaygınlık durumuna, uluslararası alandaki etkileşimindeki rolüne, eğitim ve akademik alanlardaki kullanımları gibi faktörlere bağlı olarak değerlendirmelere tabi tutulmaktadır.
Günümüzdeki UNESCO verilerine göre en çok konuşulan diller arasında Mandarin Çincesi, İngilizce, Hintçe, İspanyolca ve Arapça dilleri yer almaktadır. İngilizce uluslararası iş dünyasında ve iletişim gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır. Dünya’daki en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin de Mandarin Çincesi oldukça yaygın kullanılan bir dildir ve Çinin uluslararası etkisiyle büyük önem kazanmaktadır. Hindistan ve Hint diasporası (farklı bir bölgeye veya ülkeye göç etmek), halkının yaygın olarak kullandığı dil ise Hintçedir. İspanyolca, İspanya dışında Latin Amerika ve diğer bölgelerde de yaygın olarak kullanılmakta olan bir dildir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde ise Arapça dili oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Fakat, evrensel dil sıralaması sürekli olarak dillerin evrenselliklerinin zamanla ve küresel faktörlerin etkileriyle değişebilmektedir. Bilim, göç , ticaret, teknoloji ve iletişim gibi önemli etkenler bir dilin evrenselliğini etkileyebilir. Bu yüzden evrensel dil sıralaması bu etkenlere bağlı olarak ilerleyen süreçlerde değişebilmektedir.
Bu diller, dünya genelinde en fazla konuşulan ve kullanılan diller arasında yer alır ve Unesco'nun dil kullanımı ve yaygınlığına ilişkin verilerine dayanarak belirlenmiştir.
İngilizce hakkında daha fazla bilgi almak için İngilizce öğrenmek neden önemli blog yazımıza göz atabilirsiniz.