Erasmus Nedir? Erasmus Programı
Erasmus
Teknolojinin gelişmesi, ülkeler arası ticari anlaşmalar ve ulaşım kolaylığının etkisiyle yurtdışında eğitim oranları artmakta ve öğrencilere hem iyi bir eğitim hem de daha iyi bir gelecek sunmak adına yurtdışı eğitim organizasyonları yıl geçtikçe daha önemli hale gelmektedir. Bu sebeple öğrencilik hayatınızın bir dönemini yurtdışında geçirmeniz, öğrenciyken farklı ülkeleri deneyimlemek, keşfetmek, yeni kültürler tanımak ve yabancı dilinizi geliştirmek gibi büyük kazanımları daha henüz okurken elde etmenize yardımcı olarak sizi iyi bir geleceğe sizi hazırlar.
Bir önceki yazımızda öğrenciyken katılabileceğiniz sayılı değişim programlarından olan work and travel (WAT) ile ilgili tüm detaylara değinmiştik. Birkaç kez tecrübe edebilmenize rağmen sadece Amerika’da ve ancak yaz tatili boyunca çalışıp sonra gezme imkânını bulabildiğiniz, kültürel değişim programı gibi yine öğrenciyken deneyimleyebileceğiz popüler bir başka programdan bahsediyor olacağız. Avrupa Birliğinin Eğitsel-Görsel-işitsel ve kültür yürütme Ajansı (EACEA) işbirliğiyle düzenlenen ve Türkiye’de bu programların daire başkanlığını Türkiye ulusal Ajansı’nın üstlendiği Erasmus değişim programının detaylarını merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.
Genel olarak 7 yıllık planlar halinde düzenlenen ve EACEA tarafından yürütülen Erasmus ne demek, Erasmus programının amacı nedir, Erasmus şartları nelerdir, Erasmus plus nedir, Erasmus ile gidilen ülkeler hangileridir, erasmus programından kimler yararlanabilir, gibi bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca erasmus hibe ve burslar, erasmus için para ödeniyor mu sorularına yanıt bulabilir ve önemli başlıklar altında inceleyeceğimiz Erasmus kelime anlamından program içeriklerine kadar her şeyi öğrenmiş bir şekilde yazımızı sonlandırabilirsiniz.
Erasmus Nedir?
Erasmus nedir sorusu öğrencilerin sıklıkla merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Hayat boyu öğrenme programının bünyesindeki 4 alt programından biri olan Erasmus, pek çok farklı ülkeden katılan Avrupalı üniversitelerin birbirleriyle ortak projeler üretip yürüterek etkileşim halinde olması, kısa vadede öğrenci ve personel değişimi yapabilmesi için mali destek sağlayan en yaygın sistemlerden biridir.
Erasmus, Açılımı EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students olan ve 1987 yılından bu yana Avrupa birliği tarafından yürütülen, hem Avrupa ülkeleri hem de aday ülkelerdeki kurumların dâhil olduğu yükseköğrenim düzeyindeki değişim programıdır. Erasmus, öğrencilere 3 ila 12 ay arasında yurtdışında eğitim görme, akademik becerilerini geliştirme, farklı bir ülkedeki eğitim ortamını deneyimleme ve aynı zamanda uluslararası bir tecrübe kazanmaları için projeler avantajı sağlamasıyla da ön plana çıkmaktadır.
İsmini 1469-1536 yılları arasında yaşamış, hayatını farklı ülkelerdeki üniversitelerde eğitime ve öğretime adamış olan ve Hümanizm akımını öncülerinden sayılan Desiderius Erasmus’dan alan program sayesinde şimdiye kadar milyonlarca öğrenci en az bir lisans dönemini Erasmus programına üye olan ülkelerdeki anlaşmalı üniversitelerde geçirmiştir.
Erasmus Programının Amacı
Erasmus programının amacı, üniversite öğrencilerinin hareketliliğini ve üniversiteleri Avrupa birliğiyle birbirine bağlamayı hedefleyen, aynı zamanda da ülkelerin üniversiteler arasındaki işbirliğini de arttırmaktır. Öğrencilere mezuniyet sonrası iş dünyasına daha kolay adapte olma imkânı sağlayan ve üniversitelerin kalitesini yükselten Erasmus programı kesinlikle bir burs, diploma, yabancı dil veya araştırma programı değildir. Ancak Erasmus öncesinde yurtdışı dil eğitimi alınarak yurtdışında eğitim kapıları aralanabilir ve bu sayede Erasmus programına katılım için minimum dil seviyesini tamamlayabilirsiniz.
Çeşitli kültürlerden arkadaşlar edinerek farklı bakış açıları kazanmış ve dilini geliştirmenin yanında ileride uluslararası alanda var olabilmek adına önemli bir adım atmış olan öğrenciler bu deneyimlerini, öğrenimlerine yurtdışında devam etme, istediği bir ülkede çalışma ve yaşamaya karar vermek gibi çeşitli fırsatlarla taçlandırabilmektedir. Yurtdışı eğitim ve staj faaliyetlerinin yanında master ve doktora seviyeleri ve öğretim görevlileri için de projeler yer almaktadır.
Yurtdışında yüksek lisans programları ile ilgili bilgi almak için yazıyı tıklayabilirsiniz.
Erasmus Plus / Erasmus+ Nedir?
Temelinde 2007-2013 dönemindeki erasmus programından farklı olmayan zaten mevcut olan eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programları tek çatı altında toplayan hibe destek programı olarak sunulan Erasmus+ yurtdışında eğitim başta olmak üzere staj, öğretim, profesyonel gelişim, öğrenmeye dayalı gençlik aktiviteleri ile kurumların birbiriyle olan etkileşimini desteklenmektedir. 14,7 milyar Euro bütçeye sahip Erasmus plus programı 4 milyonun üzerindeki öğrenciye öğrenim, eğitim ve iş deneyimi kazanımları sunmayı hedeflemektedir.
2007-2013 dönemindeki Hayat boyu öğrenme programından, gençlik programı, Uluslararası iş birliği programı, yeni spor faaliyetlerini bir araya toplamıştır. 3 ana eylem ve 2 özel eylemden oluşan Erasmus+ programının detaylarını European Commission sayfasından inceleyebilirsiniz.
- Ana Eylem 1 : Bireylerin öğrenme hareketliliği
- Ana Eylem 2 : Yeni ve iyi uygulamaların değişimi için işbirliği
- Ana Eylem 3 : Politika Reformuna Destek• Özel Eylem 1 : Joen Monet
- Özel Eylem 2 : Spor Destekleri
Gençlerin kişisel gelişimlerini ve mesleki becerilerini destekleme, eğitim, öğretim & gençlik çalışmalarını modernleştirme ve kurumlar arası işbirliklerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen ve herkes için erasmus plus çatısı altında pek çok alanda faaliyet seçeneği sunan program bu haliyle çok daha geniş bir kitleye hitap etmektedir.
Erasmus ile erasmus+ arasındaki fark 2014 öncesinde 9 farklı alt başlık üzerinden sunulan programların içinden 4 tanesi eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programların tek çatı altında toplanmasıdır.
13-30 yaş arasındaki öğrencilere eğitim verenlere veya kuruluşlara göre farklılık gösteren faaliyetler sunulmaktadır.
18-30 yaş aralığındaki öğrenciler için;
- Öğrenme hareketliliği
- Gönüllülük
- Staj hareketliliği
- Ulusal faaliyetler
- Kısa süreli eğitim (TCA)
- Politika reformuna destek olarak çeşitlendirilebilen faaliyetler yer almaktadır.
Öğrenim Hareketliliği : Öğrencilere, okullarının anlaşmalı olduğu Avrupa üniversitelerinden birinde öğrenim görme ve mesleki anlamda gelişim fırsatları sunmayı hedefleyen en popüler programlardan biridir ve içerisinde 2 farklı tür öğrenim hareketliliğini barındırmaktadır. Erasmus ne kadar sürer derseniz 3-12 ay (1-2 veya bazı ülkelerin eğitim sistemlerine göre 3 dönem) arasında öğrenciler programa katılabilmektedir.
Öğrenci Hareketliliği : Yükseköğrenim gören öğrencilerin yurtdışında bir üniversitede öğrenim görmeleri desteklenirken Personel Hareketliliğinde Üniversitedeki akademik personelin yurtdışında bir yükseköğrenim kurumunda ders vermesi veya akademik & idari personelin yine yurtdışında bir kuruluşta mesleki gelişimlere yönelik bir eğitime katılması/eğitim alması/ gözlem yapması anlamında destek olunmasından ibarettir.
Staj hareketliliği : En çok tercih edilen faaliyetler arasındaki staj hareketliliği, yükseköğrenim öğrencilerine mesleklerinde deneyim kazanarak iş hayatına çok daha kolay bir geçiş yapabilmeleri için yurtdışında bir işletmede, kurumda veya kuruluşta 2-12 aylık staj imkânı sağlamasıyla ön plana çıkmaktadır. Öğrenci haricinde yükseköğrenim ve akademik& idari personellerin de başvurma şansı da bulunmaktadır. Yeni mezunlar ise sadece staj için başvuru yapabilmektedir.
Erasmus Ülkeleri
4000’in üzerinde üniversitenin yer aldığı, toplamda 33 farklı ülkede gerçekleştirilen erasmus programında öğrenciler aşağıdaki listeden ancak üniversitelerinin anlaşmalı olduğu ülkelere göre seçim yapılabilmektedir. Avrupa birliğinden ayrılması sebebiyle Birleşik Krallık artık programa dâhil olamayacaktır ancak İrlanda programa devam edecektir.
İtalya, Almanya, Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Macaristan, Belçika erasmus ülkeleri arasındadır. Ayrıca Birleşik krallığın yokluğunda İngilizceye fazlasıyla hâkim bölgeler arasında olan İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda, Finlandiya bölgeleri okullarınızın anlaşmalarının olması durumunda rahatlıkla seçilebilmektedir.
1.ve 2.Grup Ülkeler
Almanya | Avusturya | Belçika |
Danimarka | Finlandiya | Fransa |
Güney Kıbrıs | İrlanda | Hollanda |
İspanya | İsveç | İtalya |
İzlanda | Lihtenştayn | Lüksemburg |
Malta | Norveç | Portekiz |
Yunanistan |
3.Grup Ülkeler
Bulgaristan | Çekya | Hırvatistan |
Letonya | Litvanya | Macaristan |
Makedonya | Polonya | Romanya |
Sırbistan | Slovakya | Slovenya |
Türkiye |
1.ve 2. Grup ülkeler arasında İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve 3.grup ülkeler arasında Türkiye ve Makedonya Avrupa birliği olmayan ülkeler dâhilinde programa katılmaktadır.
Erasmus Şartları
Üniversitelere göre değişiklik göstermekle birlikte Erasmus şartları için genel olarak aşağıdakilerin sağlanıyor olması beklenmektedir.
- Öğrenciler bu program dâhilinde faaliyetlerini tam bir akademik yıl ya da yarım yıl olacak şekilde gerçekleştirebilmektedir.
- Öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği başlıkları altında tercih yapan öğrenciler 12 aya kadar hibe alabilmektedir.
- Tam bir akademik yıl için 60 kredi, yarım dönem için 30 kredi ve 3 dönem için 20 kredi alınması zorunludur.
- Derslerden başarısız olan öğrenciler aynı dersleri Türkiye’de yeniden almak zorundadır.
- Daha önce erasmus faaliyetinden faydalanmış olan öğrenci toplam süre 12 ayı geçmediği sürece 2.defa erasmus plusa katılabilmektedir. Ancak öncelik hiç katılmamış olan öğrenciye verilir.
- Öğrenim hareketliliği 2 defa alınabilir veya bir öğrenim, bir staj faaliyetine katılım gösterilebilir.
- Programlar kontenjanlarla sınırlıdır ve öğrencinin ortalaması yüksek olana öncelik verilir.
- Kayıt donduran öğrenciler erasmus plus’ dan faydalanamaz.
- Aynı kademede (lisans/yüksek lisans/doktora) 12 ayı aşan öğrencilere hibe ödemesi yapılmaz.
- Program süresinin uzatılması mümkündür ama en az 1 ay öncesinden talebin taraflara sunulması gerekir.
Erasmus Başvuru
Eğitim aldığınız kurumun erasmus koordinatörleriyle, okulunuzun anlaşmalı olduğu üniversitelere göre öğrenim ya da staj amaçlı gidiliyor olunmasına da dikkat ederek Eramus başvuru tarihleri mutlaka kontrol edilmelidir. Üniversitedeki her bölüm için erasmus programı bulunmadığından öncesinde erasmus bölümleri nelerdir diye de bakılmalıdır.
Tüm hazırlık sürecinde okulunuzdan destek alıyor olsanız da genel olarak şubat ayının ilk haftası veya en geç mart ayının son haftası başvuruların sisteme yüklenmesi gerektiğini bilmenizde fayda var.
- İlk aşama okulun web sayfasından online olarak başvuru yapmak
- Üniversitede örgün öğrenim gören tam zamanlı lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak• Sadece eğitim alınan üniversitenin anlaşmalı olduğu kurumlar ve yer aldığı ülkeler arasından seçim yapmak
- Programdan faydalanmak için lisans ve ön lisans ilk yılını tamamlamış olmak
- Üniversiteye göre değişebilmekle birlikte erasmus için gereken ortalama lisans öğrencileri için en az 2.20 yüksek lisans veya doktora öğrencileri için en az 2.50 ortalamaya sahip olmak
- Öğrenme veya staj hareketliliği başvuru formu doldurmak
- Kısa bir özgeçmiş
- Güncel transkript
- Program öncesinde ve sonrasında OLS (Çevrim içi dil desteği) sistemi üzerinden 2 adet sınavına girmek ve en az 60/100 sonucu almak ( Zorunlu olduğu halde bu sınavları almayan öğrencilerden kesinti yapılır)
- İlk sınavdan C2 alan katılımcı 2. Sınava girmek zorunda değildir.
Erasmus Ücretleri
Yaşam şartları açısından bakıldığında erasmus ücretleri, Hollanda, İsveç, Fransa gibi Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri, İspanya, Almanya ve İtalya gibi ülkelere göre daha pahalıdır. Orta doğu Avrupa ülkelerinden olan Yunanistan, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler ise diğerlerine göre daha uygun olarak değerlendirilebilmektedir.
Erasmus için ne kadar para ödeniyor sorusu öğrencilerin en çok sorduğu sorular arasındadır. Erasmus+ kapsamında öğrencilerden gidilecek olan Avrupa üniversitelerinde, öğrenim ücreti, kayıt ücreti, laboratuvar ücreti veya kütüphane ücreti talep etmemektedir ancak sigorta, ulaşım kartı gibi ödemeler çıkabilmektedir.
Türkiye’deki üniversitenizde var olan bursunuz ve kredileriniz devam etmektedir, kesintiye uğratılması veya daha az verilmesi söz konusu değildir.
2019 yılına göre aylık Erasmus hibe miktarları 1 ve 2.Grup ülkelerde öğrenim için 500€, Staj için 600€ Euro ödenirken, 3.grup ülkelerde öğrenim için 300€, staj için 400€ ise verilmektedir.
Hibelerin (%70’i yurtdışına çıkmadan %30’u ise yurtdışından döndükten sonra verilmektedir. Derslerin 3/2’sinden başarı sağlanması şartı vardır yoksa hibelerin kalan kısmının ‘%20’si ödenmemektedir.
Konaklamayı kendiniz ayarladığınız ve ödemesini kendiniz ödediğiniz için, aylık hibeler yeterli gelemeyebilir, hibe öncesinde de harcamalar olacağından yaklaşık 3000-5000₺ yanınızda bulundurmanız önerilebilir.
Erasmus Faydaları
Yazımızın erasmusun faydaları kısmı size programın neler kazandıracağına dair fikir verecektir.
- Erasmus programına dâhil olduğunuzda, ailelerinden uzakta sorumluluk bilincini kazanmış bireyler olarak ülkenize dönersiniz.
- Program sonrasında da istediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz ve sizi ziyaret edebilecek arkadaşlar elde edersiniz.
- Özgeçmişinize önemli bir deneyim ekleme fırsatı elde edersiniz
- Yabancı dilinizi geliştirme imkânına sahip olursunuz, kimi ülkeler ücretsiz dil eğitimi sunabilmektedir.
- 1 yıl kadar Hem öğretim hem staj imkânı sayesine kariyer anlamında hızlı adımlar atabilme fırsatı sunması
2020 Yılı itibariyle 7 yıllık plan sonrasında yeni bir eğitim ve gençlik programı sunulacaktır. Yeni program için Türkiye Ulusal Ajansını takip edebilir T.C Dış İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı web sayfasını da belirli aralıklarla ziyaret edebilirsiniz.
Bu yazımız Erasmus planlayan öğrenciler için bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Yurtdışı dil eğitimi, yurtdışı üniversite veya yurtdışı yüksek lisans programları hakkında bilgi almak isterseniz bizleri arayabilir veya bilgi istek formumuzu doldurarak sizlere ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.