Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Galler Hakkında İlginç Bilgiler

Galler Hakkında İlginç Bilgiler

Büyük Britanya’da Birleşik Krallığa bağlı dört ülkeden biri olan Galler, bayrağının 1959 yılında kabul edilmesi ile birlikte şuan ki Galler bayrağı aslında Tudor hanedanlığı zamanından bu yana Britanyalı kral ve kraliçelerin kullanmış oldukları eski kraliyet nişanına dayanmaktadır. Yüzyıllar boyunca Galler ile ilişkilendirilen kırmızı ejderha sembolü Galler bayrağının kullanmış olduğu en eski bayraklar arasında olduğu öne sürülmektedir.

Bilinen bir efsaneye göre V. yüzyılda Galler'i temsil etmekte olan Kızıl ejderha ve saksonları temsil etmekte olan beyaz ejderha bir savaşa girmişlerdir. Bu savaşın sonucunda Kızıl Ejderha galip olmuştur. O günden sonra Kızıl ejderhanın Galler'i temsil ettiği tüm bayraklarda bu mitolojik simgeyi kullanma kararına varılmıştır.

İngilizlerin zamanında Galler dahil olmak üzere dört ülkeyi etkisi altında alması ile ülkeleri kendi kültürüne adapte etmiş ve yer yer sömürgeye uğratmıştır. Bu ülkeler arasında Kuzey İrlanda ve İskoçya kendi yerel kültürlerini ve ulusal özelliklerini korumayı başarmışlardır. Ancak Galler bu ülkelere nazaran Birleşik Krallık bünyesinden ayrılmayan nitekim kendi kaderini kabullenen bir ülke olmuştur. İngiltere’ye tamamiyle kanalize olduğunu görebilirsiniz. Bazı inanışlara göre bir gün kendi bağımsızlığını ilan edeceği kanısı ortaya atılsa bile bir diğer çoğunluk Galler ülkesinin İngiltere’nin gölgesinden ayrılmayacağına ve bu şekilde devam edeceğine inanmaktadır.

Tek kara komşusu İngiltere olan Galler yaklaşık olarak 2.700 km kıyısı bulunmaktadır. Başkent’i Cardiff olan ülkede yaklaşık olarak 3 milyon 100 bin kadar yaşayanı bulunmaktadır.

Yerel dilleri olan Galce ve İngilizce olmak üzere iki adet resmi dilleri bulunmaktadır. Özerklik hakkını yakın bir zamanda kazanan Galler, 1998 yılında İngilizlerin Galler’e kendi parlamentolarını kurabileceklerini ve içişlerinde özerklik hakkını tanımıştır. İngiliz halkı ise Galler halkına tepeden ve oldukça önyargılı bakmaktadırlar. İngilizler Galler halkının sosyokültürel bakımından kendilerinden daha geride olduklarını düşünmektedirler.

Galler hakkında ilginç bilgiler öğrenmek isterseniz aşağıdaki listemize göz atabilirsiniz;

Galler'e uzun yıllar süresince baskı uygulayan İngilizler 1872 yıllarında çıkarmış oldukları bir kanun ile Galler halkının okullarda kendi aralarında bile yerel dilleri olan Galce dilini konuşmalarını yasaklamışlardır. Bu yasağa uymayanlar için tabi bir cezai yaptırımda da bulunmuşturlar. Yasağı uygulama şekilleri ise, WELSH NOT kelimesinin kısaltılmış hali olan W.N. harflerinin bulunduğu bir tahta parçası hazırlanmıştır. Eğitim sırasında okullarda Galce dilini konuşan öğrencilere bu tahta parçası verilmektedir. Öğrenci ip yardımı ile bu tahta parçasını boynuna asmaktadır. Eğitim süresince bu tahta parçasını taşıdığı görülen öğrenciler için öğretmenler keyfi olarak ceza vermektedirler. Daha ilginci ise o tahta parçasından kurtulması için başka bir öğrencinin Galce konuştuğunu tespit etmek zorunda olmasıdır.

Çoğunlukla yağışlı bir yıl geçiren Galler, yağışlar sayesinde bolca yeşil alana sahiptir. Galler ülkesinde yılda ortalama olarak 300 gün yağış almaktadır.

Galler ülkesinde yaklaşık 9 milyon koyun bulunmaktadır bu da her insana yaklaşık 3 koyun düştüğü anlamına gelmektedir.

Dünyadaki en uzun ikinci isime sahip olan yerlerden biri Galler topraklarında bulunmaktadır. Çoğu insanın telaffuz ederken zorlandığı kelime ise ‘’Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllabtysiliogogogoch’’ şu şekilde yazılmaktadır. Olayın aslında ise bir ayakkabı ustasının tekerlemeden aldığını ve insanların dikkatini çektiği için o şekilde kaldığı söylenmektedir.

Ülkelerini temsil eden Kırmızı ejderha Galler erkekleri tarafından en çok tercih edilen dövmeler arasında yer almaktadır.

İngiliz Kraliyet ailesini merak edip araştırma içine girdiyseniz Galler Prensi unvanını mutlaka görmüşsünüzdür. Galler Prensi unvanı İngiliz tahtında yer alan kişinin en büyük oğluna verilmektedir.

Galler’in ulusal sembolleri arasında bulunan pırasa, ülke savaşında kendi askerlerine çok benzer zırhlar giyen düşmanlardan ayırt edilebilmesi için kendi askerlerine miğferlerine pırasa atmalarını emretmiştir. Pırasa sayesinde ayırt edebilen askerler savaşı kazanmıştır.

Ekim ayında bölge içerisinde günlerce yağan sağanak 21 Ekim 1966 yılında yağmur suyunun yer altı sularını harekete geçirmesi ile birlikte Aberfan köyü atıkların kaymasıyla birlikte köyü altına almıştır. Bu faciada hayatını kaybeden 144 kişiden 116’sı çocuk olduğu kayıtlara geçmiştir. Heyelanın gerçekleştiği bölgede okul olması ve öğrencilerin okulda olduğu bir zaman diliminde gerçekleşmiştir. Aberfan Faciası tarihin en büyük madencilik faciaları arasında yer almaktadır.

Kale başkenti olarak adlandırılan Galler, hala ayakta olan yaklaşık 600 kale bulunmaktadır.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED