Gelecekte Popüler Olacak Meslekler
Gelecekte Popüler Olacak 10 Meslek Hangisidir?
Hepimiz parlak bir gelecek adına kendimizi geliştirmeye ve doğru kararlar vermeye çaba gösteriyoruz. İyi bir geleceğe sahip olmanın en başında kariyer hayatı gelmektedir. Kariyer, geleceğimizi büyük oranda etkileyen ve yaşam standartlarımızı belirlediğimiz bir noktadır.
Güçlü bir kariyer hayatına sahip olmak için yapacağınız meslek seçimi oldukça önemlidir. Yapacağınız doğru bir meslek seçimiyle iyi bir kariyer hayatına sahip olabilirsiniz. Herkesin aklında küçüklükten beri hayalini kurduğu veya mantığına uyan bir meslek illa ki bulunmaktadır fakat meslek seçimi yaparken hangi mesleğin revaçta olduğunu, hangi mesleğin getirisi olduğunu gibi konuları göz önünde bulundurmamızda fayda var.
Neredeyse çoğumuzun ilgili olduğu sektörler veya yapmak istediği meslekler bulunmaktadır. Meslek seçimi yaparken kendimizi tanımamız, hangi mesleği yapmak istediğimiz önemli bir unsurdur fakat günümüzde globalleşen dünya ve günden güne gelişen teknoloji ile bazı meslekler itibar görürken bazı meslekler itibarını kaybetmektedir. Bu sebepten dolayı meslek seçimi yaparken yaşantımızı olumlu yönde etkileyecek ve mantıklı kararlar almalıyız.
Meslek seçimi birçok insanın özellikle de öğrencilerin gelecekte popüler olacak meslekler hakkında büyük bir araştırma içine girdiği ve karar vermekte oldukça zorlandığı bir konudur. Eğer sizde meslek seçiminizi yapmakta zorlanıyorsanız aşağıda yer alan gelecekte popüler olacak 10 meslek yazımıza mutlaka göz atmalısınız.
Yapay Zeka Mühendisi (Artifical Intelligence Engineering)
Yapay zeka çoğumuzu korkutsa da gelecekte teknoloji, sağlık, üretim gibi ve daha birçok alanda fayda sağlayacaktır. Yapay zeka teknolojileri ve uygulamaları yoğun bir bilgi ve beceri istemektedir. Bu sebepten dolayı bu bilgi ve becerilere sahip yapay zeka mühendislerine oldukça ihtiyaç duyulacaktır.
Veri Bilimci (Data Scientist)
Veri bilimci, dijital ortamlarda bulunan verileri inceler ve çeşitli araçlar ile bilgileri betimler. Bağlı bulunduğu şirket veya kuruluşlara değer kazandırmak amacıyla veriyi uçtan uca analiz eder. Veri bilimci olabilmek için üniversitelerin bilgisayar mühendisi, yapay zeka, istatistik gibi bölümlerde okumak gereklidir.
Siber Güvenlik Uzmanı (Cyber Security Expert)
Gelecekte oldukça itibar görecek olan Siber Güvenlik, elektronik ortamlarda bilgilerin saklanması ve taşınması esnasında bilgilerin bütünlüğü bozulmaması için koruma uygulamasıdır. Bilgisayarları, mobil cihazları, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan korumak için siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Robotik Mühendisliği (Robotic Engineering)
Geleceğin meslekleri arasında yer alan robotik mühendisliği, temel olarak robot ve robotik sistemleri geliştirmeye odaklı bir meslektir. Robotik mühendisler, robotların üretimini, işleyişini ve ne amaçla kullanılacağını araştırıp belirlemektedir.
Dijital Pazarlama Uzmanı (Digital Marketing Expert)
Dijital pazarlama uzmanı, çalıştıkları markaların ve şirketlerin sundukları ürün veya hizmetleri hedef kitleye aktaran ve daha tanınır hale getirmeyi amaçlayan kişidir. Günümüzde sosyal medya oldukça geliştiği için online platformda yer almak isteyen firmalar, şirketler veya markalar dijital pazarlama uzmanıyla çalışırlar.
Yazılım Mühendisliği (Software Engineering)
Yazılım mühendisliği, yazılımlarla ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisleri kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik yazılımın tasarımı, gereksinimlerini ve yapısını inceler veya programlama dillerini kullanarak yazılımı oluştururlar. Bilgisayarlanın, televizyonların, otomobillerin, akıllı cihazların kullanmış olduğu programlarda yazılım biliminin ve yazılım mühendislerinin çalışması bulunmaktadır.
Sosyal Medya Uzmanı (Social Media Expert)
Günümüzün ve geleceğin popüler meslekleri arasında yer alan sosyal medya uzmanlığı, bağlı oldukları şirketlerin, firmaların, markaların hedef kitlesini belirler ve hedef kitleye yönelik stratejik çalışmalar yapar. Ayrıca hizmet veya ürünlerin hem pazarlama hem de reklam faaliyetlerini yürütmektedirler.
Web Tasarımcısı (Web Designer)
Web tasarımı, web sitesi tasarımı, kodlama, düzenleme ve web sitesi bakımı gibi daha birçok hizmet sunmaktadır. Web tasarımcıları web sitelerinin yerleşimini, görünümünü, kullanılabilirliğini tasarlamaktadır.
Sanal Gerçeklik Uzmanı (Virtual Reality Expert)
Günümüzde olduğu gibi gelecekte de popüler meslekler arasında yer alan sanal gerçeklik, teknolojiyi kullanarak oluşturulan kurgular sayesinde gerçek ve hayalin birleşmesidir. Sanal gerçeklik uzmanları, kullanıcıları gerçekli hissi yaşatan sanal ortam ve sanal karakterler oluşturmaktadırlar.
Aktüer (Actuary)
Aktüer, sigortacılık, bankacılık ve finans gibi sektörlerde riskleri değerlendiren ve çözüm öneren profesyonel kişidir. Aktüerler yalnızca bugüne değil geleceğe yönelik finansal belirsizlikleri ele alarak değerlendirme yapmaktadır. Aynı zamanda aktüerler risk analizi, risk yönetimi ve istatistik alanlarda uzmanlaşmış kişilerdir. Gelecekte revaçta olacak mesleklerden biridir.
Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- Kişisel özelliklerinizi, yaşam tarzınızı göz önünde bulundurun.
- Yaparken keyif alacağınız ve mutlu olacağınız alanları keşfedin.
- Mesleğinizin sizi ne kadar geliştirebileceğini inceleyin.
- Seyahat etmeyi sevip sevmediğinizi belirleyin.
- Ne kadar bir bütçe beklediğinize karar verin.
- Seçeceğiniz mesleğin gelecekteki itibarını araştırın.
-Tecrübeli kişilerden yardım alın.
- Nasıl bir iş ortamında çalışmak istediğinizi belirleyin.