İlginç İngiliz Gelenekleri
İngiltere’nin İlginç Gelenekleri
Her ülkenin kendine özgü gelenek ve görenekleri vardır. İngiltere’nin ilginç gelenekleri kendi eşsiz tarihi gibi birbirinden farklı ve çeşitlidir. İngiltere’de gelenekler de sosyal sınıflara göre farklılık göstermektedir. İngiliz insanları sosyal ilişkilerinde fazla resmi değillerdir. Bir ortamda konuşurken sözleri bitmeden konuşmaya girilmesinden hiç hoşlanmazlar.
Günümüz İngiliz yaşam tarzını meydana getiren fikirler, kutlamalar, gelenek ve görenekler yüzyıllar önce başlamış ve varlığını halen daha devam ettirmeyi başarmıştır. Bu gelenek ve görenekler aslını kaybetmeden değişen ve gelişen dünyaya ayak diretmiş olsa da uyum sağlamaya başlamıştır. Küçük değişiklikler geçirse de zaman onlar için bir test edici durumuna gelmiştir.
Bir ülkenin bir milletin gelenek ve göreneklerini anlamak ve bilmek o toplumdaki insanların neden o tarz yaşadıklarını, eylemlerinin amacını, sözlerinin değerini kavramamız için bize derin bir anlayış sunmaktadır.
İş dünyasında kişilere direkt isimleriyle seslenmek onlar için oldukça yanlış bir davranıştır. Soy isimlerinin başına Mr./ Mrs. / Ms. veya kişilerin unvanları gibi ifadelerinin kullanılmasına dikkat etmektedirler.
İngiliz gelenekleri arasında Kraliyet ailelerinin yıllardır devam eden kurallarına gelecek olursak öncelikle toplum içinde oturma şekillerinden bahsedelim. İngiliz kraliyet gelenekleri kapsamında kraliyet kadınlarının toplum içinde bacaklarını bitiştirip çaprazlayarak oturmaları gerekmektedir. Akşamüzeri saat 18.00’de katıldıkları bazı davetlerde evli kadınların taç takmaları gerekmektedir. Kadınların taçları başlarına uygun açıda hesaplanarak yerleştirilmektedir. Kraliyet kadınlarının resmi davetlerde koyu oje sürmesi yasaktır. Ten rengi veya parlatıcı tarzında eli daha temiz gösterecek ojelere izin verilmektedir. Kıyafetleri herhangi bir dekolte tarzı açıklıktan uzak olarak seçilmektedir. Tabii ki bu kurallara artık bazı kraliyet üyesi kadınlar pek de uymamaktadır.
Kraliyet ailelerinden biri gittiği herhangi bir resmi gezi sırasında yanında cenaze kıyafeti taşımaktadır. Bu durum, resmi gezi sırasında meydana gelebilecek ani vefatlardan dolayı cenaze törenlerine katılmaları gerekir diye düşünülmüştür.
Peki, nedir bu İngilizlerin ilginç gelenekleri?
• Guy Fawkes Gecesi : Guy Fawkes 1605 yılında İngiltere Parlamento Binası’nı patlatıp havaya uçurma girişiminde bulunup başarısız olmuştur. Bu sebeple İngiltere tarihinin en büyük vatan haini olarak görülen kişidir. Her yıl 5 Kasım gecesi İngilizler, Fawkes’in kuklalarını ateşe verilip şenlik ateşleri yakarak ve havai fişeklerin patlatmaktadır.
• İngiliz 5 Çayı : İngiltere Düşesi Anna tarafından 19. Yüzyılda başlatılan bu 5 çayı geleneği Düşes ’in öğle ile akşam yemeği arasında çay ve sandviç yemesinden meydana gelmiştir. O zamandan sonra öğleden sonra 2 ile 5 saatleri arası tarih boyunca kaynaşmanın, bir aradan toplanarak sosyalleşmenin bir parçası haline gelmiştir.
• Peynir Yuvarlama Festivali : Geçmişi çok eskilere dayanan bu festival İngiltere’nin Gloucestershire bölgesinde yapılmaktadır. 3 veya 4 kiloya yakın birçok peynirin 200 metrelik yüksekliğe sahip tepeden yuvarlanarak peşinden de peynirleri yakalamak için insanların kendini yuvalamasından meydana gelmektedir. Yuvarlanan peynirleri bitişe ilk ulaştıran kişi yarışmayı kazanmaktadır.
• Morris Dansı : Geçmişi 1448 yılına kadar uzanan bir İngiliz halk dansı biçimidir. Koreografi yapılarak bir grup dansçı tarafından sopa, kılıç, mendil gibi aletlerin kullanılarak icra edildiği genellikle bahar aylarında (Mayıs) yapılan bir kutlama amaçlı halk dansıdır.
• İngiltere Gelincik Günü : Birinci Dünya Savaşı’nda ölen askerlerin her yıl 11 Kasım’da anıldığı gündür.
• İngiliz Düğünlerinde Pirinç Atma : İngiliz düğünlerinde yeni evlenen çiftlerin üzerine pirinç atılan ilginç bir gelenektir. Bu geleneğin amacı çiftlere saflık ve bereket getirdiği düşünülmesidir.
• Maypole Dansı : Britanya’da genellikle bir arada olarak yapılan topluluk olaylarını sembolize eder. Takılı kancalar, çiçekler, renkli kağıtlar, kurdeleler gibi eşyalarla süslenmiş bir direğin etrafında dönen dansçılar vardır. Bu gelenek her sene Mayıs ayından düzenlenmektedir.
• İngiltere Kürek Yarışı : Bu yarışın temeli 1829 yıllarına dayanmaktadır. Biri Oxford biri Cambridge Üniversitesinden olan 2 arkadaşın arasındaki bir rekabetten meydana gelmiştir. Ve günümüzde halden daha Thames Nehri’nde Paskalya tatili zamanları bu yarış düzenli olarak yapılmaktadır.