Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi Arasındaki Farklar

İngiliz İngilizcesi ve Amerikan İngilizcesi

Günümüzde ve uzun yıllardır da İngilizce özellikle bilim, ticaret, havacılık, diplomasi ve birçok daha farklı alanda küresel olarak ortak kabul edilen bir dil haline gelmiştir. Dünya üzerinde milyarlarca insan İngilizceyi günlük hayatlarında kullanmaktadır. Çok köklü ve yaklaşık 1.400 yıl kadar öncesine dayanan İngilizceye ilk katkıda bulunan millet olarak İngilizler bilinmektedir.

Amerika, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin resmi dili İngilizcedir. Ek olarak bahsedilen ülkelerde yerel olarak diller bulunmaktadır fakat birincil dil İngilizcedir. Bir başka ülke örnek olarak vermek gerekirse Hindistan’ın resmi dili Hintçedir ve ülkede yaygın olarak hem Hintçe hem de İngilizce kullanılmaktadır. İlk öğrenilen yabancı dilin İngilizce olmasında gelişen teknolojinin, uluslararası ticaretin, eğitim ağının gereksinimleri vb. gibi birçok ortak nokta da anlaşma amacı vardır. Dilbilimciler için İngiliz İngilizcesi -BrE ve Amerikan İngilizcesi -AmE olarak iki genel kategoriye ayrılmıştır.

En çok kullanılan İngilizce nedir?

Dünya genelinde en çok İngilizce konuşulan yer hem anadili hem de nüfus çoğunluğu bakımından dolayı Amerika’dır. İkinci yer ise Birleşik Krallık. İngiliz İngilizcesi medya ve edebiyat sektörüne hâkim iken özellikle film ve müzik sektöründe Amerikan İngilizcesi daha hakimdir. Fakat İngiliz İngilizcesi, Amerikan İngilizcesine kıyasla daha geleneksel kalıplara sahiptir.

İki aksanın birbirinden ayrıldığı diğer noktalar arasında telaffuz, dil bilgisi, yazım, noktalama işaretleri, tarih ve say biçimlendirilmesi, deyimler gibi kategoriler örnek olarak verilebilir. Aşağıda bu iki aksanın birbirinden ayrıştığı noktaları daha yakından açıklamak istedik. Sizlerde yazımızın devamını okuyarak bu farklılıklar nelerdir inceleyebilirsiniz.

Yazım Farklılıkları

18. yüzyıl başlarına standart bir yazım denetimi yoktu bu nedenle yazım dilindeki farklılıklar pek bilinmiyordu. Fakat 1755 yılında Samuel Johnson tarafından bir İngiliz Dil Sözlüğü ve 1828 yılında ise Noah Webster tarafından bir Amerikan Dil Sözlüğü hazırlanmıştır. Bu sözlükler iki dil arasındaki yazım farklılıklarını ortaya çıkarmıştır. Bu farklılıklara birkaç örnek verecek olursak ;

İngiliz İngilizcesi
Amerikan İngilizcesi
Colour
Color
Centre 
Center
Defence
Defense
Envelope
Envelop
Catalogue
Catalog
Dialogue 
Dialog
Analyse
Analyze


Aksan Farkı

İngilizler ağır, şaşalı bir aksanda konuşurlar. Film ve dizilerde duyduğumuz kendini direkt olarak belli eden bir aksana sahip İngilizler ve tam tersi olarak daha yumuşak ve daha düz bir aksana sahip olan Amerikanlar konuşma olarak birbirinden ayırt edilebilir. Özellikler “can’t” ifadesini İngilizler bastıra bastıra “kant” diye söylerler ve kendilerini ayırt ederler.

Grammer Farkı

Kullanılan bu iki İngilizce arasında en az farklılık dil bilgisi yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda Amerikan İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi grammer olarak etkilemiş ve belirgin farklılıklar daha aza indirgenmiştir. Örneğin “at, on, to, from” gibi edat kullanımlarında bazı farklılıklara görebiliriz.

İngiliz İngilizcesi 
Amerikan İngilizcesi
What are you doing at Christmas? 
What are you doing on Christmas?
Monday to Friday
Monday through Friday
I’ve eaten too much
I ate too much (basit, sade grammer)

Team (çoğul) My team are winning.

Team (tekil) My team is winning

Telaffuz Farkı

“R” harfi İngiliz aksanına ilk fark edilen telaffuz farklılıklarındandır. İngilizler bir sözcüğün sonunda “r” harfini pek vurgulamaz ve telaffuz etmezler ama Amerikalılar “r” harfini olduğu gibi telaffuz ederler. Sözcük ortasında olan “r” harfini ise İngilizler yumuşak bir şekilde söylerler. Diğer harf vurgusu ise “t “harfinde görülür. İngilizler “t” harfini olduğu gibi net bir şekilde söylerlerken Amerikalılar ise yumuşak bir şekilde “d” gibi telaffuz etmektedirler

Kelime Farkları

Amerikan ve İngiliz İngilizcesi konuşulduğu coğrafi bölgelere bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Amerika büyüklüğü ve çok çeşitli bölgelerden gelen göçmenler nedeniyle bazı değişikliğe uğramıştır. Bir kelime kullanımı eyaletten eyalete aksan farklılıklarına uğramıştır. Aynı şekilde İngiliz İngilizcesinde de dil kullanımı ve aksanlar bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.

TürkçesiAmerikan İngilizcesi
İngiliz İngilizcesi 
KaldırımSidewalkPavement
DaireApartmentFlat
TatilVacationHoliday
ÇöpTrashRubbish
FutbolSoccerFootball


Ünlü Farklılıkları

İki dil arasında pek çok ünlü farklılığı bulunmaktadır ve bunların nedeni biraz tekniktir. İngilizceye yeni başlayanlar için bu farkı öğrenmek biraz kafa karıştırıcı olabilmektedir. Ünlü harflerin telaffuzunda en çok fark edilen farklardan biri „a“ ve „e“ sesidir. „a ve e“ sesi bir araya geldiğinde bir [æ] fonetik ses oluşturmaktadır. Bu ses Amerikan İngilizcesinde normal iken İngiliz İngilizcesinde farklılık göstermektedir.

Örneğin 'dance, after, mathematics' gibi sözcükler iki dilde farklı olarak telaffuz edilmektedir. Bu sözcüklerin farklılığını anlayabilmek için o sözcüklerin geçtiği cümleleri dinlemek gerekmektedir.

Aşağıda benzer blog yazılarımı görebilir ve incelemek için tıklayabilirsiniz.

- İngilizce öğrenmenin en kolay yolu

- İngilizce kitap önerileri

- İngilizce günlük konuşma kalıpları

- En çok kullanılan İngilizce deyimler ve anlamları

- İngilizce öğrenmenin yolları

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED