Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Futbol Rekabetleri

İngiltere Futbol Kültürü ve Derbiler

İngiltere’de futbol dünyada oldukça köklü bir tarihe sahip olmasıyla ve futbolun modern kurallarının belirlenmekte olduğu yer olarakta bilinmektedir. İngiltere’de futbol, oldukça büyük bir tutku olan ayrıca rekabetin ve çekişmenin fazla olduğu futbol ligleri bulunmaktadır. İngiltere halkı için futbol sadece bir spor değil aynı oranda bir yaşam tarzı ve kültür olarak da görülmektedir. 19. Yy. sonlarında İngiltere halkı arasında popülerlik kazanmaya başlayan futbol, ulusal bir düzeyde oynanmakta olan liglerle ve ulusal takımla büyük bir önem arz etmektedir.

‘’Premier League‘’ olarak bilinen ve dünya genelinde de en popüler ve rekabetçi futbol liglerinden biridir. Premier League ‘de birden fazla dünya çapında ünlenmiş futbol kulüpleri bulunmaktadır. Ayrıca bu ligdeki maçlar oldukça büyük bir izleyici kitlesine sahiptirler ve güncel olarak izleyiciler tarafından takip edilmektedir. Aşağıdan İngiltere'de düzenlenen futbol organizasyonları nelerdir göz atabilirsiniz.

Premier League : İngiltere’nin en üst düzeyde profesyonel futbol ligi olarak bilinen Premier League, içerisinde 20 takım içermektedir. Her sene Ağustos ayında başlamakta olan ve her takımın birbirleriyle iç ve dış sahalarda birer adet olmak üzere iki defa karşılaştığı 38 Lig haftasından oluşmakta olan Premier League, çoğunlukla cumartesi veya pazar günleri öğleden sonraları gerçekleşen maçlar olabildiği gibi haftanın her günü müsabakalar da gerçekleşebilmektedir. Çoğunlukla bir takvim haftasında birden fazla lig haftası geçildiğinden dolayı, bu tarih aralıklarına 20 takımın birbirleriyle karşılaşması sonucu oluşan on adet müsabakalara ‘’Müsabaka Günü’’ denmektedir. Ligin sona ermesiyle birlikte Premier League’den üç takım küme düşerken English Football League’den üç takım terfi etmektedir. Sezon sonu en yüksek puanı alan takım Premier League şampiyonluğunu kazanmaktadır. Kazanılamayan maçlar için herhangi bir puan verilmezken beraberliklere ve kazanılan maçlara puanlar verilmektedir. Premier League’de tarihi başarısı ve popülerliği arasında bulunan kulüpler olarak Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea ve Manchester City gibi ününe ün katmış kulüpler yer almaktadır.

EFL Championship : EFL Championship, İngiltere’de bulunan futbol liglerinden biridir. Ayrıca EFL Premier League’den sonra İngiltere Futbol ligi siteminde ikinci seviye lig olmaktadır. Açılımı English Football League Championship olan bu ligin eski adı ise Football League Championship’dir. EFL Championship, İngiliz futbol liginde Premier League’den sonra yer almaktadır. Premier League’e yükselebilmeleri için bu ligde mücadele ederek sezon sonu açıklanan lig tablolarında üst sıralarda yer almaları gerekmektedir. Bunun beraberinde lig sonucunda alt sıralarda bulunan takımlar alt lige de düşebilmektedir. Çoğunlukla rekabet dolu ve heyecanlı maçlara sahne olmaya alışık bir lig olan EFL Championship, genç oyunculara fırsat veren bir platform da sunmaktadır. Ayrıca oyunculara üst seviyelerde mücadele edebilme olanağına da destek çıkan bir ligdir.

FA Cup : Dünyanın en eski turnuvalarından biri olarak bilinen FA Cup, İngiltere’de bulunan bütün farklı lig seviyelerinden kulüplerin katılımının da olduğu amatör veya profesyonel takımların bir arada yer aldığı bir turnuvadır. Her sezon oldukça heyecanlı geçen bu turnuva yüzlerce takımın katılımıyla başlayarak elemeli bir şekilde ilerlemektedir. Takımların her biri farklı lig seviyelerinden yer aldığından dolayı eşleşme aşamasında büyük kulüpler küçük kulüplere de denk düşebilmektedir. Bu da oldukça heyecanlı ve sürpriz sonuçlar yaşanmasına neden olabilmektedir. Eleme turu ile başlayarak çeyrek finale kadar tek maçlı eliminasyon sistem ile ilerleyen turnuva, final ve yarı finalde çoğunlukla belli bir stadyumda tek maç şeklinde oynanmaktadır.

League Cup (EFL Cup) : Tam adı ile ‘’English Footbal League Cup’’ olarak bilinen EFL Cup, popüler olarak League Cup veya EFL Cup ismiyle anılmaktadır. İngiltere’de düzenlenmekte olan bu futbol turnuvası, İngiltere futbol lig sisteminde bulunan takımlar arasında oynanan bir kupadır diyebiliriz.

Turnuva’da İngiltere futbol lig sisteminde yer alan Premier League ve Football League kulüplerini içermektedir. Turnuva’da bulunan takımlar sezon içerisinde gerçekleşen maçlarda birbirleri ile eşleşerek tur atlamaya çalışmaktadırlar. Çoğunlukla Ağustos aylarında başlayan turnuva Mart veya Nisan aylarına kadar sürmektedir.

İngiltere futbolunda oldukça saygın kupalardan biri olan EFL Cup, kazanan takımı UEFA Avrupa Ligi’nde yer alma hakkını vermektedir. Hem üst düzeyde yer alan Premier League kulüplerinin hem de alt liglerde rekabet eden takımların bir araya geldiği heyecan dolu sahnelerin yaşandığını söyleyebiliriz.

İngiltere’de Futbol Rekabetleri

İngiltere’de futbol maçları ve rekabetleri oldukça gerilim dolu bir ortam yaratabilmektedir. Aynı zamanda ülkede birçok köklü futbol kulübüne ev sahipliği yapması da futbolun önemini göstermektedir. İngiltere futbol rekabetleri hakkında oldukça bilinenlerden bazıları şu şekildedir :

- Manchester United vs Liverpool : Manchester ve Liverpool arasındaki rekabet, İngiltere futbolunda en üst düzeyde bulunan Premier League’in en önem verilen derbilerinden biridir diyebiliriz. Tarihinin 19. Yy’lara dayanması ve bununla beraber iki büyük kulübün de büyük başarılara imza atması taraftarlarının yoğun ilgisini çekmektedir. Liverpool kulübü ‘’Kırmızılar’’ olarak anılırken Manchester United ‘’Kırmızı Şeytanlar’’ olarak anılmaktadır.

- Arsenal vs Tottenham Hotspur : Kuzey Londra ‘da yer alan Arsenal ve Tottenham Hotspur kulüpleri aynı zamanda bu iki kulübün arasında gerçekleşen rekabet, stadyumlarının birbirlerine olan yakınlığına dayanmaktadır. ‘’Nort London Derby’’ olarak adlandırılan bu maç oldukça heyecanlı ve duygusal bir şekilde geçmektedir. Kazanan takım için çokça büyük bir gurur kaynağı anlamına gelen ‘’North London Derby’’ İngiltere futbolunda en önem verilen derbilerden biri olarak bilinmektedir.

- Manchester United vs Manchester City : İngiltere’nin Premier League içerisindeki bu iki Manchester takımının arasındaki rekabeti ifade etmektedir. Çoğunlukla Manchester Derbisi olarak adlandırılan bu rekabet aynı zamanda Manchester City ve Manchester United kulüpleri şehirlerinin iki büyük futbol takımını da temsil etmektedirler. Bundan dolayı bu rekabet futbol hayranları ve taraftarları tarafından büyük bir heyecan ile takip edilmektedir. Son dönemlerde Manchester City’nin yükselişe geçmesi Manchester şehrinin iki büyük kulübü arasındaki rekabeti de yoğunlaştırmıştır.

- Chelsea vs Arsenal : Premier League’de rekabet eden Chelsea ve Arsenal kulüpleri tarihi başarıları, oyuncu kadrosu, hayranları ve taraftarları ile şekillenmiştir. 2000‘li yıllarda Chelsea kulübünün sahibi olan Abramovich’in mali desteğinin artmasıyla Chelsea kulübünün yine o dönemlerde başarısı oldukça artmıştır. Bu başarınların artışı sonucunda Arsenal ile olan rekabetin daha da artmasına yol açmıştır. Derbi maçlarında Chelsea ve Arsenal taraftarları kendi takımlarını destekleyebilmek adına stadyumlara akın etmektedir. Aynı zamanda Chelsea ve Arsenal rekabeti şehrin futbol sahnesinin önemli yerlerinde yer almaktadır.

- Liverpool vs Everton : İngiltere futbolunda Liverpool ve Everton kulüplerinin rekabeti de yine aynı şekilde oldukça önemli rekabetlerdendir. Bu maçlar Liverpool şehrinin büyük futbol kulüpleri arasında olduklarından dolayı aralarındaki rekabet doruk noktalarına ulaşmaktadır. Liverpool ve Everton kulüplerinin karşılaşmalarına ‘’Merseyside Derby’’ adı verilmektedir. Bunun nedeni ise iki takımın da Mersey Nehri’nin yer aldığı Merseyside bölgesinde bulunmasıdır. Merseyside Derbisinde kazanan taraf şehir için rekabetin yanı sıra futbol taraftarları arasında oldukça gururlu ve üstünlük duygusunu da elde etmektedirler. Bu kulüpler arasında gerçekleşen rekabetler sadece futbolcular için değil aynı oranda futbol taraftarlarının da oldukça heyecanlı ve tutkulu bir şekilde yoğun duygularla destek verdiği önemli müsabakalardır. Fakat, futbol dünyasında dengeler sürekli değişebilmektedir, bundan dolayı mevcut rekabetler zaman zaman evrilebilmektedir.

İngiltere’de futbol eğitimi sunan yaz okullarımızı İngiltere Futbol Yaz Okulları sayfamızdan inceleyebilir, ek bilgi için danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED