Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Hukuk Okumak

İngiltere’de Hukuk Üzerine Eğitim Almak

Birleşik Krallık’ı oluşturan dört ülkenin en bilini ve en büyüğü olan İngiltere, Keltlere uzanan eşsiz tarihi, göz alıcı mimari ve birbirinden ilgi çekici şehirleriyle herkesin gözünü doldurmaktadır. Çok kültürlü yapısı ve çeşitliliği ile öğrencilerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biridir. Her yıl dünyanın en iyi üniversiteleri sırlamasına giren Oxford ve Cambridge Üniversitesi gibi üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.

Eğitimde araştırmaya teşvik ediciliği öncelik edinen İngiltere tıp, mühendislik, mimarlık, hukuk vb. gibi başarılı olduğu bölümlerle her öğrencinin ilgisini çekmektedir. Hukuk eğitimi programlarına katılan öğrencilere bazı İngiltere üniversiteleri zengin akademik tecrübeler ve mezuniyetten sonra çalışmak isteyenlere kariyer fırsatları sunabilmektedir. Bu programa katılmak isteyen öğrenciler okulların onlardan istedikleri giriş koşullarını karşılaması gerekmektedir.

Hukuk nedir?

Hukuk, birey, toplum ve devletin hareketlerini, onların birbiriyle olan ilişkilerini düzenleyen, kamu gücüyle desteklenen ve verilen kararları yürürlükte olan normlar ile belirleyen bir bilimdir. Bir diğer deyişle birey-toplum-devlet ilişkileri içerisindeki ortak menfaati gözetmektedir.

Hukuk sitemindeki genel farklılık Kara Avrupası Hukuk Sistemi ve Ortak Hukuk Sistemi olmak üzere bunların çevresinde oluşmaktadır. Türkiye Kara Avrupası Hukuk Sistemi’ni (Civil Law) kullanırken İngiltere Anglo-Sakson sistemi olan Ortak Hukuk Sistemini (Common Law) kullanmaktadır.

Ortak Hukuk Nedir?

Ortak Hukuk Sitemi diğer Common Law bir Anglo-Sakson sistemidir. İngiltere ve birçok Birleşik Krallık sömürgesinin hukuk sistemini oluşturmaktadır. Ortak hukuk sisteminin özelliği tüm ülkenin yargıçlar tarafından oluşturulan hukuk sistemiyle yönetilmesidir.

Dikkat çekici özellikleri arasında emsal kararlar yansıtan kapsamlı yasallaşmamış kanunlar vardır. Yargı birliğini temel almaktadır. Ortak hukuk sisteminde kamu hukuku – özel hukuk ya da adli yargı – idari yargı ayrımım yapılmamaktadır.

Bazı ortak hukuk sistemi özellikleri aşağıda maddelendirilmiştir.

  • Yargıçlar bir karar verirken benzer davaların sonuçlarına ve alınan kararlara bakmaktadır.
  • Kamu ve özel hukuk ayrımı yoktur. Dolayısıyla devlet ile özel kişiler arasında meydana gelen uyuşmazlıklar arasında bir fark yoktur.
  • Yargı birliği esası doğrultusunda adli ve idari mahkeme ayrımı olmadığından mahkemeler değişik isimler taşısa da en yüksek ve tek bir mahkemeye tabi tutulmaktadır.
  • İngiltere hukuk sisteminde kanunlar tedvin edilememiştir. Bir sıraya veya düzene göre düzenlenmemiştir. Dağınık halde olan Ortak Hukuk bir kanunlaştırma sonucunda değil yargıçların örf ve âdet kurallarına bakarak başlatılmıştır.


İngiltere Hukuk Eğitimi

İngiltere’de hukuk diğer branşlar gibi 3 yıl sürmektedir. Tabii bu süre öğrencilerin akademik başarılarına ve İngilizce düzeylerine bağlıdır. Gerekli koşulu sağlamayan öğrenciler eğitime başlamadan önce 1 yıl süren Foundation programına katılmalıdır. Bu şekilde öğrenciler hem sisteme hem de ortama adapte olmaktadır.

  • İyi bir not ortalaması (%80+)
  • İngilizce yeterlilik düzeyi (kurumlara göre değişmektedir.)
  • Bazı üniversitelerin istediği LNAT* sınav puanı
  • Kaliteli bir niyet mektubu gibi koşullar aranmaktadır. Her okulun kabul şartları değişiklik göstermektedir.


*LNAT sınavı üniversitelerin öğrenciler arasında kendisine en uygun hukuk öğrencisini belirlemek üzere uyguladığı sınav türüdür. Bu sınavda amaç öğrencilerin özel değerlendirme, anlama, yorumlama, analiz ve sonuca bağlama gibi becerilerini ölçmektir.

İngiltere’de Hukuk Yüksek Lisans

Türkiye’de hukuk okumak ve İngiltere’de hukuk okumak arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin Türkiye’de hukuk lisans eğitimi 4 yıl sürerken İngiltere’de hukuk lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir. İngiltere’de hukuk eğitimini bitiren öğrenciler mezuniyetleri sonrasında Türkiye’ye dönmek istediklerinde dikkat etmeleri en önemli noktalardan biri “denklik belgesi” sahibi olmaktır.

Yurtdışında mezun olan öğrencilerin diplomalarının Türkiye’de geçerliliği olması için YÖK’ten diploma denklik belgesi alması gerekmektedir. İngiltere’de YÖK’ün anlaşmalı olduğu üniversitelerde eğitim alan öğrenciler Türkiye’ye döndüklerinde mesleklerini icra edebilirler.

Türkiye’de hukuk üniversitesi okuyup yüksek lisansını İngiltere’de yapmak isten öğrenciler Master of Law yani LLM programlarına başvurmaları gerekmektedir. Hukuk yüksek lisans süresi İngiltere’de diğer alanlarda olduğu gibi 1 yılda bitmektedir.

Öğrencilerin İngiltere hukuk yüksek lisans süreçleri not ortalamalarına ve eğitim almak istedikleri hukuk alanlarının tespit edilmesine bağlı olarak başlamaktadır. Öğrenciler üniversitelerine karar verdikten sonra üniversitenin gerekli gördüğü belgeleri hazırlayıp ve gerekli dil şartını karşıladıkları sürece başvurularını yapabilmektedir.

Yüksek lisans için istenen dil seviyesini karşılayamayan öğrenciler, master eğitimleri öncesinde -üniversitelere göre değişiklik göstermekle birlikte- onları master eğitimlerine hazırlayan “pre- master” veya “pre-sessional” programlarına katılabilirler. Başarıyla tamamlamalarının ardından ise master eğitimlerine devam edebilirler.

Aşağıda yüksek lisans hukuk bölümlerinden tercih edilen bazı alanları görebilirsiniz.

• LLM - Commercial Law (Ticaret Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - Human Rights (İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - International Business Law (Uluslararası İşletme Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - International Law (Devletler Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - Medical Law (Tıp Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - European Law (Avrupa Hukuku Yüksek Lisans)
• LLM - Immigration Law (Göçmen Hukuku Yüksek Lisans)


İngiltere Hukuk Üniversiteleri

İngiltere’de hukuk okuyan öğrenciler mezuniyet sonrasında avukat, diplomat, savcı, hâkim olabilirken bunların yanı sıra kriminoloji, gazetecilik gibi alanlarda da yeterliliklerini kullanabilmektedir. Hukuk eğitimini İngiltere’de tamamlayan öğrenciler mezuniyetleri sonrasında 2 yıl daha ülkede kalabilmektedir. Bu süre zarfında bazı hukuk bürolarında yarı zamanlı veya tam zamanlı ya da asistan olarak çalışma fırsatı yakalayabilmektedir.

Aşağıda sizler için çalıştığımız bazı hukuk bölümleri güçlü olan üniversitelerden örneklere yer verdik.

- Queen Mary University

Londra şehir merkezinin doğusunda yer alan üniversite birkaç kampüsten oluşmaktadır. Bu üniversiteden mezun olan lisans ve yüksek lisans öğrencileri her yerde geçerliliği olan University of Law diploması almaktadır.

Queen Mary’de yüksek lisansa başvuracak öğrenciler IELTS, TOEFL veya benzeri İngilizce dil yeterliliği sınavından başvuracakları bölümlerin istediği skoru alması gerekmektedir. Ayrıca akademik başarı ortalamaları da oldukça önemlidir.

Okul öğrencilerden not ortalaması ve dil yeterlilik sınavı dışında evraklar talep etmektedir. Queen Mary Üniversitesi detaylarına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

- City University of London

Yaklaşık 130 yıllık köklü bir araştırma üniversitesi olan City University of London dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencileri bünyesinde ağırlamaktadır. Uluslararası geçerliliği olan A-Level veya IB mezunu öğrenciler okula doğrudan giriş yapabilmek avantajına sahiptir.

Okulun istediği dil yeterlilik sınavı lisans ve yüksek lisans programlarına göre değişiklik göstermektedir.

- University of Law

1876 yılında kurulan üniversite İngiltere hukuk eğitimi alanında en başarılı ve köklü üniversitelerinden biridir. Hem teorik alanda hem de pratik alanda hukuk firmalarıyla kurduğu başarılı bağlantılar sayesinde öğrencilere pek çok alanda avantaj sağlamaktadır. University of Law sadece İngiltere’de değil Amerika’da da en iyi hukuk firmaları ile bir bağlantı içindedir.

Diğer üniversitelerde olduğu gibi bu üniversite de öğrencilerden geçerli bir dil yeterlilik skoru beklemektedir. Diğer gerekli olan evrakalar bölümlere göre değişiklik göstermektedir.

İngiltere üniversite ve yüksek lisans eğitimi hakkında bilgi almak, başvuru süreçlerini, gerekli evraklar ve kabul şartlarını öğrenmek için bilgi istek formumuzu doldurabilir veya bizimle iletişim kurarak ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED