Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere’de Üniversite Okumak için Gereken Sınavlar

İngiltere’de Üniversite Eğitimi

Yurt dışı üniversite eğitiminde önde gelen ülkelerden biri olan İngiltere’de lisans eğitimi almayı mı düşünüyorsunuz? Eğer cevabınız evet ise, İngiltere’de üniversite okumak için gerekli evraklara, sınavlara ve tüm şartlara gelin birlikte göz atalım!

Hepimizin bildiği üzere, günümüzde yurt dışında üniversite okumak oldukça popüler bir hale geldi. Yurt dışında eğitim lisans eğitimi deyince akla ilk gelen ülkelerden biri hiç şüphesiz İngiltere’dir. Sahip olduğu büyük tecrübe ve başarılı eğitim sistemi ve ile İngiltere, öğrenciler tarafından çok fazla rağbet görmektedir.

Eğitim dünyasında önemli bir yere sahip olan İngiltere, birbirinden kaliteli ve dünyaca tanınan üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır. İngiltere’de üniversite okumak güçlü bir kariyer hayatına sahip olmanız adına atabileceğiniz önemli adımlardan biridir.

Her ülkede olduğu gibi İngiltere’nin de kendine ait bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Bu nedenle eğitim süresi, başvuru süreci ve istenilen şartlar farklılık gösterebilmektedir.

İngiltere’de Üniversite Eğitimi Kaç Yıl?

İngiltere’de lisans eğitimi genel olarak 3 yıl sürmektedir ancak bu süreç değişiklik gösterebilir. Üniversite eğitimi öncesinde gerekiyorsa, Foundation eğitimi ile birlikte bu süreç 4 yıl olmaktadır. Türkiye’deki liselerden mezun olan öğrenciler, uluslararası geçerliliğe sahip olan IB (International Baccalaureate) veya AP (Advancement Placement) gibi diploma veren eğitimleri aldıysa Foundation eğitimi almadan üniversite eğitimine direk geçiş yapabilmektedir. International Year One Programı ile de üniversite eğitim sürecinizi 3 yılda tamamlayabilirsiniz.

IB ve AP hakkında detaylı bilgi almak için bu linke tıklayınız.

Foundation Programı Nedir?

İngiltere’de yer alan üniversitelere geçiş yapabilmek için sunulan bir hazırlık programıdır. Başka bir ülkede ve farklı müfredatta eğitim almış öğrencileri, İngiltere üniversitelerine kabul alabilmeleri için hem İngilizce dil eğitimi hem de akademik olarak hazırlayan bir programdır. Foundation eğitimi ile birlikte öğrenciler hem adaptasyon sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlamış olur hem de okumak istedikleri lisans bölümüne yönelik yeterli dil ve akademik bilgiye sahip olur.

Foundation Programı hakkında daha fazla bilgi almak için bu linke tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Girmeniz Gereken Sınavlar

İngiltere’nin birbirinden donanımlı üniversitelerinde eğitim almak için ayrıca girebileceğiniz merkezi bir sınav bulunmamaktadır. İngiltere’de eğitim dili İngilizce olduğundan dolayı lisans eğitiminize başlamadan önce okul sizden belirli bir İngilizce seviyesinde olmanızı beklemektedir. İngiltere üniversiteleri, yeterli dil seviyesinde olduğunuza dair kanıt olarak IELTS UKVI sınav skorunuzu görmek istemektedir. İngiltere’deki üniversitelerde eğitim alabilmek için IELTS UKVI sınavına girmeniz ve iyi bir üniversitede öğrenim görebilmek için IELTS UKVI skorunuz minimum 6.0 – 6.5 olmalıdır.

IELTS UKVI hakkında detaylı bilgi almak için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İngiltere’de Üniversite eğitimi için bazı girilmesi gereken sınavlar olabilir. Bu sınavlar, eğitim alacağınız bölüme göre değişiklik gösterebilmektedir. Her bölümde olmasa da bazı bölümlerde kabul alabilmeniz için girmeniz gereken sınavlar bulunmaktadır. Örneğin; İngiltere’nin seçkin üniversitelerinde, Hukuk bölümünde eğitim almak isteyen öğrencilerden LNAT (National Admissons Test of Law) sınavının sonucunu görmek isterler. Başka bir örnek daha verecek olursak, İngiltere’de sanat veya tasarım bölümlerini tercih edecek öğrencilerin okula portfolyo sunması gerekmektedir. Portfolyo, öğrencinin ilgili çalışmalarının yer aldığı bir dosya olarak tanımlanabilir. Öğrencinin eğitim almak istediği alana dair neler yapabildiğini ve potansiyelini gösterme amacı taşımaktadır.

İngiltere’de üniversite eğitimi almak isteyenler için ders dışı faaliyetler ve aktiviteler de büyük önem taşımaktadır. İngiltere’de yer alan üniversiteler, akademik yeterlilik dışında da bazı konulara dikkat etmektedir. Örneğin; öğrencinin katıldığı sosyal sorumluluk faaliyetleri, araştırma projeleri ve toplumsal organizasyonlar oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Öğrencileri rakiplerinin bir adım önüne taşıyabilir ve kabul süreci için öğrenciye büyük bir avantaj sağlayabilir. Ayrıca niyet mektubunuzda kazandığınız tecrübe ve yaşadığınız deneyimlere etkileyici bir şekilde yer vermeniz İngiltere’nin iyi üniversitelerine kabul alma şansınızı arttıracaktır.

Niyet Mektubu hakkında detaylı bilgi almak için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Başvuru için Gerekli Evraklar

İngiltere üniversite başvurusu için gerekli evrakları eksiksiz, tam ve etkileyici hazırlamak başvuru sürecinin en önemli adımlardan biridir. Başvuru için istenilen evraklar eğitim alacağınız okula ve bölüme göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak istenilen belgeler aşağıda verilmiştir:

  • Lise mezuniyet diploması
  • Not ortalamanızı gösteren transkript
  • IELTS UKVI sınav sonucunuzu gösteren belge
  • Niyet Mektupları
  • Akademik referanslar


İngiltere’de lisans eğitimi almayı planlıyorsanız bu linke tıklayarak İngiltere Üniversiteleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ücretsiz danışmanlık hizmetimizden yararlanmak için bizimle doğrudan iletişime geçebilir veya bilgi istek formu doldurabilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED