Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Master Ne Demek?

Yurtdışında Master Yapmak

Master için lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin, belirli bir alanda uzmanlaşma ve uzmanlaştıkları bu alanı bilimsel bir tez ile kanıtlama fırsatını veren bir yükseköğretim derecesidir diyebiliriz. Türkçe karşılığı Yüksek Lisans olan Master eğitimi için belirli bir not ortalaması gerekmektedir. Belirlenen bir puan olmamakla beraber her üniversitenin farklı Master programının olduğu gibi yine her üniversitenin de Master programı için kendi kuralları bulunabilmektedir. Tezli yüksek lisans veya tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki çeşit Master programı bulunmaktadır.

- Tezli Yüksek Lisans: Tezli yüksek lisans programındaki amaç, bilimsel araştırmalar yaparak öğrencilerin bilgilere erişimini, eriştiği bilgileri değerlendirmesini ve yorumlayabilmesine yardımcı olmak ve bu değerlendirme yorumlama ve erişme yeteneklerini kazanmalarını sağlamaktır. Öğrencilerin öğrendikleri bilgiler ile ilgili kendi yorumlarıyla birlikte bir tez yazılması beklenir bu tezin yazımı için de 1 ila 2 yıl arasında bir süre verilmektedir. 

- Tezsiz Yüksek Lisans: Tezsiz yüksek lisans programındaki amaç, katılım gösteren öğrenciye mesleki alanda ayrıntılı bilgiler kazandırarak mevcut bilgisini uygulamalı olarak nasıl kullanması gerektiğini öğretmektir. Tezsiz yüksek lisans eğitimi ikinci Lisansüstü Öğretim ile de ilerletilebilmektedir. Lisans eğitiminin sonrasında Master eğitiminiz süresince herhangi bir konu hakkında tez yazma zorunluluğu bulunmamaktadır. Daha çok mesleki derslerin ön planda olduğu ve pratikte işe yarayacak bilgilerin üzerinde durulduğu tezsiz yüksek lisans eğitiminde makale yazmak yerine öğrencinin aldığı projeyi aynı yarıyıl dönemi içerisinde sunma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yarıyıl sonunda ayrıca bir rapor hazırlamaları da istenmektedir. Eğitiminizi 2 veya 3 dönemde tamamladıktan sonra tezsiz Master diplomanıza sahip olabilirsiniz. Master eğitimi, öğrencinin eğitim aldıktan sonra uzmanlaşmak için başvurduğu ve bu durumu araştırmaları sonucunda makale yazarak kanıtlamasıyla tamamlanan bir eğitimdir. Tezli Master da ALES sınavına girerek yeterli bir puan almanız ve başvuracağınız programın da şartlarını yerine getirmeniz gerekirken tezsiz Master da ALES şart koşulmamaktadır.

ALES Nedir?

Lisans eğitimi almakta olan ve sonrasında Master yapma planı olan bütün öğrencilerin belli başlı şartları yerine getirmeleri beklenmektedir. Bunlar diploma notları, ALES sınav sonuçları ve üniversitelerin yaptığı mülakatlar olmak üzere Master programlarına kabul edilmeleri için başarı oranlarının değerlendirilmesinden oldukça büyük etkileri olmaktadır.

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak da bilinmektedir. Yüksek lisans eğitimine katılmak isteyen öğrencilerin kabul alabilmeleri ve mezun olabilmeleri için ALES sınavına girmeleri gerekmektedir. Akademik alanda kariyer planları bulunan ve Türkiye’de araştırma görevlisi, uzman, öğretim üyesi, tercüman veya okutman kadrolarından birinde yer alma planları olan öğrencilerin öğrenim görmeleri gereken kurumlara iletmeleri gereken bir sınavdır diyebiliriz. ALES, kağıt üzerinde ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Ayrıca doktora veya sanat alanındaki programlara başvuru yapacak öğrenciler için ALES şartı bulunmamaktadır.

Yurtdışında Master Eğitimi

Son dönemlerde oldukça popüler olan yurtdışında Master eğitimi, bir çok lisans mezunu tarafından tercih edilmektedir. Özellikle İngiltere en fazla tercih edilen ülkeler arasındadır. Master eğitiminde mezun olduğunuz okulda devam etme zorunluluğunuzun olmaması da Master eğitiminin avantajlarından biri olmaktadır. Yani kendi okulunuzun dışında da farklı bir üniversiteden Master programlarına katılım sağlayabilirsiniz. Yüksek lisans programları için ALES sınavından almış olduğunuz notun yanı sıra bir de bazı üniversiteler lisans eğitiminizin not ortalamasını da değerlendirme aşamasında dikkate alabilmektedir.

Yurtdışında Master Programlarına Başvuru

Her okulda Master programı için başvuru sonrasında kabul şartları değişken olabilmektedir. Ancak genel olarak yurtdışında Master programları için istenilen evraklar şunlardır:

  • Lisans eğitiminizin not ortalaması
  • Transkript
  • Dil seviyenizi kanıtlayan belgeler
  • Bölümünüzün içeriğine göre almanız gereken GMAT veya GRE sınav sonuçları
  • Finansal dökümanlar
  • Referans mektupları
  • Niyet mektubu
  • CV (Özgeçmiş)


Kabul şartları için istenilen belgeler ülkeden ülkeye değişebilmekle beraber yurtdışında Master programı sonrasında çoğunlukla öğrencilere bulundukları ülkede Master programını takip eden 1 veya 2 yıl boyunca çalışma hakkı da sunmaktadır.

Yurtdışında yüksek lisans, oldukça geniş açıya sahip olmanızı gerektire bir programdır. Bu tarz eğitimlerde tercihinizi yurtdışında farklı bir ülkede yapacaksanız her şeyden önce çalışmak istediğiniz alan ile ilgili bütün detayları başka bir dil ve kültürde en ince ayrıntısına kadar öğrenmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. Uluslararası öğrenciler birçok alanda farklı ülkenin kültürüne göre hareket etmeniz, düşünce tarzınızı, mantığınızı ve iş dünyasında farklı stratejiler ile kendinizi ilerletmenize olanak sağlayacaktır. Yurtdışında Master eğitimi almanız sizi diğer adaylardan bir adım öne geçmenize sebep olacaktır.

Son dönemlerde Yurtdışında yüksek lisans için İngiltere dışında Almanya, İtalya ve Avusturya gibi AB ülkeleri cazip seçenekler arasına girmeyi başarmıştır. Bu ülkelerde master programlarının çeşitliliğinin artması bir yana her bütçeden öğrencinin de katılım sağlayabileceği bir hale gelmiştir. Yurtdışında master eğitimi fiyatları ülkelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Yurtdışında Master Eğitim Şartları

Yurtdışında Master eğitim şartları, temel şartların başında yer alan tabi ki de dil yeterliliği gelmektedir. Eğitim alacağınız ülkede ayak uydurabilmek adına İngilizce dil yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Fakat pre-master tarzı köprü olabilecek programlar sayesinde dilinizi geliştirirken istediğiniz programa da geçiş yapabilme gibi alternatifler de bulunabilmektedir. Bir diğer şart transkriptinizin almak istediğiniz eğitime uygun not ortalamanızın olması, yine burada da pre-master kabul edilme açısından Master eğitime nazaran daha kolay olabilmektedir. Bunun yanında bazı üniversiteler şart koşulan GMAT veya GRE gibi sınavlara girmeden AB ülkelerinin bu sınavlar için ikame okulların bünyelerinde yapılmakta olan sınavlar ile de kabul sağlanabilmektedir.

Yurtdışında Master programları hakkında detaylı bilgi için danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED