Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Motivasyon Mektubu

Motivasyon Mektubu Nedir ve Nasıl Yazılır?

Başvuru yapacağınız belirli bir iş veya eğitim programı için hedeflediğiniz programa uygunluğunuzu göstermek adına büyük bir şans olan ve hemen hemen her alanda karşımıza çıkan bir yazı türü olan motivasyon mektubu hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıda yer alan blog yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Öncelikle motivasyon mektubu nedir? diye soracak olursanız, genel olarak üniversitelere kabul süreci, burs başvuruları, staj veya iş başvurularında adayların ilgili kurumlara kendilerini ve neden uygun olduklarını ifade edebildikleri belge olarak tanımlanabilmektedir. Bir bireyin hedeflediği pozisyona kendi yeteneklerini, deneyimlerini ve hedeflerini sunan bir metindir.

Motivasyon mektubu, adayın özgeçmişindeki bilgileri detaylandırarak ifade etmek ve kişisel hayatını anlatmak için kullanabileceği muhteşem bir fırsattır. Hedeflediğiniz bir iş veya eğitim pozisyonuna başvuru yapmak ve olumlu sonuçlar alabilmek için işe veya programa yönelik motivasyonunuzu ortaya koyabileceğiniz tek sayfalık bir mektuptur. Başvuru yaparken sizi diğer adaylardan ayıran özelliklerinizi belirten ve neden sizi seçmeliler sorusuna cevap veren bir belgedir.

Motivasyon mektubu, hedeflerinizi, yeteneklerinizi, başarılarınızı ve ilgili program veya pozisyon için neden motive olduğunuzu içermeli ve açıklamalıdır. Başarılı bir motivasyon mektubu, adayın başvuruda bulunduğu program veya pozisyona nasıl bir değer katabileceğini veya ne şekilde bir katkıda bulunabileceğini açıkça anlatmalıdır.

Bir motivasyon mektubu genellikle şu unsurları içerir:

  •  Kişisel Bilgiler: Ad, soyad, telefon numarası, e-posta adresi vb.
  •  Başvuru yapılan program veya pozisyon: Başvurulan iş, rol veya programın belirtildiği açık bir ifade
  •  Eğitim ve iş deneyimi: Aday, bu kısımda aldığı eğitim, iş deneyim, katıldığı projeler ve diğer ilgili tecrübelerini detaylandırır.
  •  Uygunluk ve yetenekler: Başvuru yapılacak program veya pozisyona uygun olduğunuzu gösteren yetenek ve niteliklere yer verilmelidir.
  •  Gönüllülük: Başvuru yapılacak program veya pozisyon ile ilgili olarak katılım gösterdiğiniz proje, etkinlik vb. faaliyetler bahsedilir.
  •  Motivasyon: Başvuru yapılacak program veya pozisyon için adayın ne tür bir katkı sunabileceğini ve motivasyonunu açıklar.
  •  Teşekkür metni: Okuyucuya mektubunuz için ayırdığı vakit adına teşekkür ederek motivasyon mektubunuzu sonlandırdığınız kısımdır.


Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

Doğru ve başarılı bir motivasyon mektubu yazmak, başvuru yapacağınız program ve pozisyona uygunluğunuzu kanıtlamanın ve kendinizi öne çıkarmanın önemli yollarından biridir. Etkili bir motivasyon mektubu yazabilmenin adımları şunlardır:

Anlaşılır ve iyi bir başlangıç yapın : Motivasyon mektubunuzun başında, hangi program veya pozisyona başvurduğunuzu açıklayıcı bir dille belirtin. İlk cümleleriniz dikkat çekici olursa, okuyucuda devamını okuma isteği uyandırır.

Özgün ve uygun bir aday imajı yaratın : Başvuru yapacağınız program veya pozisyona neden uygun olduğunuzu, belirli hedeflere nasıl bir yolla ulaştığınızı ve benzersiz bakış açınızı özün bir dille ifade ediniz.

Deneyim ve eğitimlerinizden bahsedin : Başvuru yapacağınız program veya pozisyon ile ilgili geçmişte aldığınız eğitimler ve edindiğiniz iş tecrübelerinizden anlatın. Bu kısımda becerilerinizi, deneyimlerinizi nasıl kazandığınızdan ve bunların ilgili program veya pozisyona niçin uygun olduğundan bahsedin.

Motivasyonunuzu belirtin : Bulunmak istediğiniz program veya pozisyonu niçin istediğinizi ve ne tür bir katkıda bulunmayı hedeflediğinizi açıklayın. Hangi yollarla hedeflerinize ulaşmayı ve bu program veya pozisyonun sizin için neden önemli olduğunu, ne tür bir değer katacağını anlaşılır bir dille ifade edin.

Teşekkür ederek sonlandırın : Mektubunuzun sonunda, okuyucuya zaman ayırdığı için teşekkür edin ve bir sonraki adım için dönüş beklediğinizi belirtin.

Başarılı Bir Motivasyon Mektubu Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Başarılı ve dikkat çekici bir motivasyon mektubu yazmak, okuyucuya kendinizi ve potansiyellerinizi öne çıkarmanın etkili yollarından biridir. Dikkat çekici bir motivasyon mektubu yazmanın püf noktaları şunlardır:

- Argodan ve çok resmi olmayan bir dilden kaçınmalı profesyonel bir dil kullanmalısınız.

- Genel ve yüzeysel ifadeler yerine belirli ve net ifadeler tercih etmelisiniz.

- Başarı ve deneyimlerinizi belgelerle açıklayın. Örneğin, bir ödül kazanma veya bir projeyi tamamlama gibi somut örnekler vermelisiniz.

- Motivasyon mektubunuz özgün olmalıdır, kendinizi olduğunuz gibi ifade etmelisiniz.

- Dilbilgisi ve yazım hatalarından kaçının. Bu mektubunuzun profesyonellik algısını zedeleyebilir bu nedenle mektubunuzu birkaç kez okuyup kontrol etmelisiniz.

- Mektubunuz net ve öz olmalıdır. Amacınızı net bir şekilde açıklamalı ve okuyucuya önemli bilgiler vermelisiniz.

- Aktif bir dil kullanmalısınız, böylelikle okuyucunun neler başardığınızı ve neler yaptığınızı etkin bir şekilde anlamasını sağlamış olursunuz.

Bu İçerikler de Dikkatinizi Çekebilir.

- Niyet Mektubu – Niyet Mektubu Örneği

- Vize Niyet Mektubu Örneği

- CV Nedir?

- CV Hazırlama ve CV Örnekleri

- Personal Statement Nedir?

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED