Niyet Mektubu - Niyet Mektubu Örneği
Niyet Mektubu
İstediğiniz üniversiteye kabul almak, burs ya da staj başvurusunda bulunmak için ilgili bölüme özel bir yazı yazmanız gerekir. Eğitim sürecinizde sunulan değişim programları için de niyet mektubu talep edilmektedir. Özünde bir faaliyette bulunmak isteğinizi ve niyetinizi belirtmek için yazdığınız bu yazıya Niyet Mektubu denir. Akademide” Motivasyon Mektubu” olarak da geçen Niyet Mektubu için “Letter of Intent” ifadesi de kullanılır. Yabancı kaynaklarda ise “Motivation Letter” ve “Statement of Purpose” ile aynı anlamı taşımaktadır.
Bugün sizin de merak ettiğiniz, özellikle yükseköğrenim aşamasında yazılması zorunlu olan niyet mektubunun detaylarından bahsedeceğiz. İyi bir Niyet Mektubu yazabilmeniz için gereken ipuçlarını bu yazımızda size sunuyor olacağız.
Niyet mektubu, hedeflediğiniz üniversitede, belirli bir alandaki çalışmalarınızı, mesleki yeterliliğinizi ve amacınızı ortaya koyduğunuz resmi dokümandır. Üniversite, yüksek lisans, doktora, burs ve değişim programlarına başvururken çoğunlukla sizden niyet mektubu yazmanız istenir.
Transkript belgeniz zaten akademik başarılarınız hakkında bilgi vermektedir. Ancak niyet mektubu kendinizi, başarılarınızı ve hedeflerinizi ifade etmenin en etkili yoludur.
Niyet mektubunda sizi tercih etmelerini sağlamak için başvurduğunuz programa neden uygun olduğunuzu belirtmelisiniz. Programda sunulan uzmanlıkların sizin ilgi alanınızla ne derece örtüştüğünden de bahsetmelisiniz. Bu yüzden niyet mektubu için bir satış adımı olduğu söylenebilir.
Başvuracağınız programla bağlantılı olmak şartıyla kendinizle ilgili ilginç detaylardan da bahsetmelisiniz. Böylece neden sizi seçmeleri gerektiğini ve programa en uygun adayın siz olduğunuzu açıklamış olursunuz. Niyet mektubunuz iyi değilse, yüksek notlar almanız, dışa dönük ve pek çok başarıya imza atmış biri olmanız yetmeyecektir. Yani kısaca motivasyon mektubu başvurduğunuz programa kabul edilip edilmeyeceğinizi büyük ölçüde etkilemektedir.
Yurtdışında Yüksek lisans veya doktora gibi araştırma odaklı programlarda iyi bir niyet mektubu yazmak için tek bir konuya odaklanmalısınız. Geçmiş deneyimlerinizden ve gelecek planlarınızdan bahsetmelisiniz. Türkiye’deki üniversiteler için de aynı beklentiler geçerli olacaktır. MBA gibi iş deneyimi gerektiren programlar özelinde bir niyet mektubu yazılıyorsa tecrübelerinizin programla olan bağlantı da kurulmalıdır. Ayrıca istediğiniz alanın kariyerinize ne gibi bir faydası olduğu ve kazanacağınız becerileri ne şekilde kullanacağınızı da belirtmeniz gerekmektedir.
Hangi üniversiteye başvurmak isterseniz isteyin niyet mektubu yazmanız gerekecektir. Unutmayın ki niyet mektubunuzun formatı yükseköğrenim kurumlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu da başvuracağınız üniversitenin isteklerine göre bir niyet mektubu yazdığınızı kontrol etmenizin altını çizmektedir.
Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?
Bu bölümde üniversite için niyet mektubu nasıl yazılır konusunun üzerinde duracağız.
Başvuru yapacağınız programa ve üniversiteye karar vermek önemli ve zor bir aşamadır. Okulu web sayfasından araştırmak herkesin aklına gelir. Fakat halka açık günlerde üniversiteyi ziyaret etmek, öğrencilerle birebir konuşmak sizi daha doğru bilgiye götürebilir. Katılmak istediğiniz programı en ince ayrıntısına kadar öğrenmek, okula ve programa daha kolay karar vermenize yardımcı olur.
Seçtiğiniz üniversitenin ödediğiniz paraya ve harcadığınız zamana değmesi gerekir.
Niyet mektubu nedir artık biliyorsunuz. Sizin için en iyi olan okulu ve programı da bulduğunuzdan eminseniz artık gönül rahatlığıyla niyet mektubu yazmaya başlayabilirsiniz.
Yabancı kaynaklarda motivation letter olarak da geçen niyet mektubu, okuyucuya ne, nerde ve ne zaman sorularının yanıtlarını verir. Mesleki ve akademik deneyimlerinizin seçtiğiniz programla olan bağlantısını açıklama imkânı sunar.
İyi bir niyet mektubu yazabilmeniz için bir hazırlık aşamasına ihtiyacınız vardır. Böylece başlangıç için yeterli arka planı kurarak ilk taslağı oluşturabilirsiniz.
1. Sizden istenilenleri dikkatlice okumalısınız!
Her kurumun istediği belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin temin edilmesi, teslim edilmesi gereken tarihler mutlaka not edilmelidir. Başvurmak istediğiniz üniversitenin taleplerine göre niyet mektubunuzda da hangi soruların yanıtlanması gerektiğinin listesi çıkartılmalıdır.
2. İstediğiniz programın içeriğini ve üniversiteyi iyice analiz etmelisiniz!
Üniversitenin misyonunu bilmek, hakkında önemli bilgiler edinmek sizi rakiplerinizden ayırır. Örneğin, istediğiniz lisans veya yüksek lisans programında yer alan ilginç derslerin bir listesini çıkarabilirsiniz. Başvurduğunuz üniversitede okumak için bir öğrencinin ne gibi niteliklere sahip olması gerektiğini kendinize sormanız da faydalı olacaktır.
3. Bugüne kadar edindiğiniz becerilerin ve akademik deneyimlerinizin bir listesini oluşturmalısınız!
Kabul komitesi topluma kolayca uyum sağlayan, motivasyonu yüksek ve gerçekçi öğrenciler aramaktadır. Sahip olduğunuz hangi deneyim ve beceriler programa kabul alabilmenizde ikna edici olur? Daha önce hangi konularda ne gibi araştırma çalışmalarında yer aldınız? Neden bu programın size uygun olduğunu düşünüyorsunuz? Programın kariyer hedeflerinize ne gibi faydaları ve olumlu etkileri olacak? Bu soruları somutlaştırarak okuyucuyu etkileyebilirsiniz.
4. Niyet mektubu örneklerine mutlaka bakmalısınız!
İlham vermesi açısından internette yer alan niyet mektubu örneklerini inceleyebilirsiniz. O yazılarda yer alan güçlü ifadeleri kendi mektubunuzda nasıl kullanabileceğinizi düşünebilirsiniz. Yazıda kullanabileceğiniz kelime öbeklerinin listesini çıkarmak yazınızın daha profesyonel hale getirecektir.
Niyet Mektubu Örneği
Düzenli mektup yazma alışkanlığınız olmadığını ve sürekli olarak üniversitelere niyet mektubu yazmadığınızı tahmin ediyoruz. Yazı formatını kavrayabilmek ve referans olması adına niyet mektubu örneği incelemenizi tavsiye ediliyoruz. Böylece içeriğinizi daha kolay şekillendirecek ve yeni fikirler edinebileceksiniz.
Aşağıda yüksek lisans niyet mektubu örneği ile ilgili yazıyı inceleyebilirsiniz. Bunun gibi bir sürü örneğe internetten rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yazının içeriğini anlamak ve nasıl düzenlendiğine odaklanmak size yol göstermesi açısından önemlidir.
Motivasyon mektubu örneği incelediğinizi, listelemeleri yaptığınızı, araştırmaları tamamladığınızı düşünelim. Motivasyon mektubunuzu oluşturmak için belli bir yazı formatı izlemeniz beklenmektedir.
Aşağıda niyet mektubunun formatıyla ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
Yazıya hitap cümlesiyle başlayıp, giriş, gelişme ile devam edip sonuç kısmıyla bağlamanız gerekir. Ardından kapanış yazısı ve imza ile bitirmeniz yeterlidir.
• Hitap cümlesi yazma : Doğrudan temas kurabilmek adına en iyi yol ilgili kişiye hitap etmek olacaktır. Ancak tam olarak kiminle iletişime geçeceğiniz belli değilse daha genel bir başlangıç yapılabilir. “Dear Admission Committee Member “ veya “To whom it may concern” kullanarak da bu aşamayı tamamlayabilirsiniz.
• Giriş : Neden bu niyet mektubunu yazıyorsunuz ve hangi akademik etkinlik içerisindesiniz ’den kısaca bahsedin. Hangi programa katılmak istediğinizi mutlaka belirtin. Kabul komitesi yüzlerce benzer yazı içerisinden sizin yazınızı seçebilmeli. Bunun için size özel bir yazı yazmaya çalışın. Uzun olmayan ama kısaca her şeyi net olarak aktarabildiğiniz bir yazı sunduğunuzdan emin olun.
Aşağıdaki ve benzeri ifadeler kullanmanız yazınızı zenginleştirmek açısından önemlidir.
I am a current student in…
I am excited to submit this letter of intent for the [katılmak istediğiniz program]…
Please find enclosed my academic resume…
I would like to bring to your kind attention..
• Gelişme : Gelişme kısmı genel olarak 2 veya 4 paragraftan oluşmaktadır. Katılmak istediğiniz program için uygun ve yeterli becerilere sahip olduğunuz konusunda komiteyi ikna etmelisiniz.
Başvuracağınız programla alakalı başarılarınız, katıldığınız okul programları ve ders dışı aktivitelerinizden bahsedebilirsiniz. Öğrendiklerinizin şu anki başarınıza etkisini bu paragraflarda anlatabilirsiniz. Konuyla alakalı başarılar olmasına dikkat etmenizde fayda var. Örneğin genetik ile ilgili bir niyet mektubu yazıyorsanız basketbol başarınızdan bahsetmeniz anlamsız olacaktır.
Grup çalışmasında bulunduysanız nasıl bir performans sergilediğinizden bahsedebilirsiniz. Alanınıza fayda sağlayacak iş tecrübeniz olduysa bunu da belirtebilirsiniz.
Neden programı istediğinizden, programın yapısından ve programın gelecekte sunacağı fırsatlarından bahsetmeniz de önemlidir.
Gelişme kısmında kullanabileceğiniz etkili ifadelerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
I cannot think a better way of gaining knowledge…
I hope someday my enthusiasm and knowledge can contribute to…
While I believe that my experience I have obtained during…
• Sonuç : Mektubunuza zaman ayırdığı ve önem verdiği için yazınızı sonlandırırken kabul komitesine teşekkür etmelisiniz. Bitirmeden önce belirttiğiniz telefon ve mail adresinden size dönüş yapmalarını isteyebilirsiniz.
Yazınızı bitirirken de “Sincerely”, “Respectfully”, “faithfully” ya da “Regards” kalıplarını kullanabilirsiniz.
İyi Bir Niyet Mektubu Yazmanın Yolları
Niyet mektubunuzu uygun formatta yazmış olmak maalesef yazının gönderilmeye hazır olduğu anlamına gelmeyecektir. O yüzden;
- Yazınızı bitirdikten sonra çıktısını alarak tüm istenilen bilgilerin yer alıp almadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
- Doğru formatı kullandığınızdan emin olmalısınız.
- Güçlü bir giriş yaptığınızdan emin olmalısınız.
- Yazınızın net bir ifade şekline sahip olduğunu teyit etmelisiniz.
- Kibar bir şekilde yazıyı sonlandırdığınızdan emin olmalısınız..
- Niyet mektubunuzun kolayca okunduğundan ve her cümlenin mantıklı olduğundan emin olmalısınız.
- Gramer hatalarının ve yazım hatalarının olmadığından emin olmalısınız. En küçük bir yazım hatasının bile iyi bir niyet mektubunu mahvedebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız!
İyi Bir Niyet Mektubu Yazmanıza Yardımcı Olacak 11 İpucu
- Başvuru formunuzda veya özgeçmişinizde yazılanları tekrar etmeyin!
- Üniversiteye özel bir yazı olmasına dikkat edin genellemeden kaçının!
- Sadece bilginizi göstermek için zor bir jargon veya özel bir kelime kullanmayın!
- Doğrudan konuya giriş yapın!
- Kendinizle ilgili konu dışı noktalara değinmekten kaçının!
- Konuyla alakalı İlgi alanlarınızdan, işlerden, kurslardan, mesleki becerilerinizden mutlaka bahsedin!
- Niyet mektubunuz resmi olmalıdır, mizah katmayın. Yazının profesyonel göründüğünden emin olun!
- Kendiniz olun!
- Mutlaka önceden yazmaya başlayın, son dakikaya bırakmayın!
- Sizden tüm istenilenlerin yazılı olduğundan emin olun!
- Yazı ve gramer düzeltmelerinizi mutlaka yapın!
Niyet Mektubu ve Personal Statement Arasındaki Fark
Statement of Purpose olarak da kullanılan Niyet Mektubu ile Personal Statement yazıları aynı amaca yöneliktir. İkisi de üniversite kabul aşamasında gereklidir. Başvurmak istediğiniz programdan ve neden uygun olduğunuzdan bahsetmeniz istenir. Ancak içeriklerinde dikkat edilmesi gereken temel farklılıklar mevcuttur.
Aşağıdaki tabloda yazıların farklılıklarını inceleyebilirsiniz.
Niyet Mektubu | Personal Statement |
Yer almak istediğiniz programdan ne elde etmek istediğinizin gerekçesini içerir. | Bulunduğunuz noktaya gelmenizde sizi motive eden her neyse onun gerekçesini içerir. |
Motivasyonunuzun ne olduğu, neden bu programı seçtiğiniz, programla bağlantılı başarılarınız yer alır. Hedeflerinizin ne olduğu bulunur. Ayrıca neden bu üniversiteyi seçtiğinizi ve programın gelecek planınıza ne gibi katkı sağladığı bilgileri de yazılır. |
Kişisel deneyimlerinizi, iş deneyimlerinizi, gönüllü çalışmalarınızı akademik anlamda bugününüzü şekillendiren tüm ayrıntılarınızı paylaşmanıza fırsat tanır. |
Niyet mektubu üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Uygun formatta resmi olarak yazılmalıdır. | Daha özgürce yazılabilir ve daha az resmidir. |
Genel olarak kişiye hitap eder. Okuyucuyla direk bağlantı kurmaya odaklanır. |
Adres bilgileri içermez. |
400-600 ile 1000 karakter arası yeterlidir. |
4.000 Karakter 47 satır sınırı vardır. |
Ne yapmak istediğinizle daha çok ilgilenir. | Kim olduğunuzla nasıl başarıya ulaştığınızla da ilgilenir. |
Akademik anlamda güçlü yönleriniz, kariyer hedefleriniz ilgi alanlarınız ve programa uygunluğunuzu içerir. | Kişisel motivasyonunuz, sahip olduğunuz başarılarınız ve bu başarıları elde ederken ne gibi zorluklarla karşılaştığınızı içerir. |
Niyet mektubu ile ilgili bilgiler genel bilgilendirme amaçlı yazılmış olup, yurtdışı üniversite yurtdışı yüksek lisans konularında bir sorunuz veya yardıma ihtiyacınız olursa bizimle buradan iletişime geçebilir. Bilgi istek formunu doldurabilir veya randevu alarak ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.