Pasaport Hakkında Herşey
Pasaport
15 Temmuz 1950 tarihinde yürürlüğe giren pasaport kanununa göre; Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarınca verilen ve ülkenin milli sınırlarından bir diğerine geçmenize ve farklı ülke girişlerinde vize isteyen konsolosluklara başvurmanıza olanak veren resmi bir belgedir.
Pasaport Başvurusu ve Süreçleri Nelerdir?
Yurtdışı seyahatinizin ilk kuralı aslında bir pasaportunuzun olmasıdır ve pasaport başvurusu yapmadan önce aslında aklımıza birçok soru takılıyor ve bunları araştırmaya koyuluyoruz. Biz de sizin için tüm bu sorulara açıklık getirmeye çalışacağız. Mesela her sene yüzbinlerce kişinin yaptığı pasaport başvurularında dikkat edilmesi gereken kurallar ve şartlar nelerdir? Başvuru yapmadan önce hangi tip pasaport almalıyım? Pasaport harç ve cüzdan bedeli nedir? Başvurumu nereden yapmalıyım? vb. gibi ana soruları şimdi sizin için derledik ve yanıtladık.
Kaç Çeşit Pasaport Tipi Vardır?
Toplam beş farklı pasaport çeşidi bulunmaktadır ve bu pasaportlar 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 12’inci maddesine göre belirlenmiştir. Pasaport çeşitleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;
- - Umuma Mahsus Pasaport (Dış kapak rengi bordo olup, toplam 38 sayfadan oluşmaktadır)
- - Hususi Damgalı Pasaport (Dış kapak rengi yeşil olup, toplam 30 sayfadan oluşmaktadır)
- - Hizmet Damgalı Pasaport (Dış kapak rengi gri olup, toplam 30 sayfadan oluşmaktadır)
- - Diplomatik Pasaport (Dış Kapak rengi siyah, toplam 23 sayfadan oluşmaktadır ve sadece Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir)
- - Geçici Pasaport (Pembe Renkte ve sadece Dış Temsilciliklerce verilmektedir)
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) Nedir?
Umuma mahsus pasaportlar (Bordo Pasaport), pasaport kanununun 15’inci maddesine göre her Türk vatandaşının sahip olabileceği altı aydan az, on yıldan fazla olmamak kaydı ile düzenlenmektedir. Ancak 18 yaşından küçükseniz pasaportunuzun azami süresi beş yıl ile sınırlandırılmıştır.
Harçsız Pasaport (Öğrenci Pasaportu) Kimlere Verilmektedir?
Harçsız pasaport veya daha bilindik adı ile öğrenci pasaportu için aşağıdaki şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir;
- - Türkiye’de bir eğitim kurumuna kayıtlı olup, 25 yaşını doldurmamış öğrenciler
- - Yurtdışı eğitim programına gidecek olan öğrenciler
- - Uçuş ekibi personeli olanlar
- - Milli Eğitim Bakanlığınca izni olan veya yurtdışı yüksek lisans ve doktora eğitimine gidenler
- - Rektörlük, Meslek Yüksek Okul Müdürlüğü veya Dekanlık izni ile kültürel, spor, ticari veya sosyal sorumluluk projesine katılanlar
Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir?
Hususi damgalı pasaport (Yeşil pasaport), talep edecek kişinin bağlı olduğu kurum ve kurumun yetkili amiri üzerine İçişleri Bakanlığınca verilmektedir. Başvurular ise sadece İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünce alınmaktadır. Yeşil pasaport, Pasaport Kanunu’nun 14-A maddesine göre belirlenmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse; devletin belirli kurumlarında birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarında memur olarak çalışan veya emekli olan, bu kişilerin eşlerine ve öğrenciliği bulunup, şirket sahibi olmayan 25 yaşını aşmayan çocuklarına aynı zamanda son üç yıllık ihracat tutarı bakanlar kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine verilmektedir. Hususi damgalı yani yeşil pasaport, altı aydan az olmamak kaydı ile İçişleri Bakanlığınca belirlenen sürelerde maksimum 5 yıl süreli olarak verilmektedir. Ayrıca yeşil pasaport ücretleri arasında ödemeniz gereken tek bir madde olan cüzdan bedel ücreti vardır. Yeşil pasaport başvuru yapacak olan kişiler harç bedelinden muaftır.
Hizmet Damgalı Pasaport (Gri Pasaport) Nedir?
Hizmet damgalı pasaport (Gri Pasaport), pasaport kanununun 14-B maddesine göre, diplomatik veya hususi damgalı pasaport alamayan, hükümet veya belediye tarafından resmi vazife için görevlendirilen, Türk Hava Kurumu ve Türk Kızılay Cemiyeti tarafından görevlendirilen kişilere verilmektedir. Hizmet damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak suretiyle İçişleri Bakanlığınca tespit edilen süre kadar geçerli olmaktadır. Hizmet damgalı pasaport başvurusunda bulunacaklar harç bedelinden muaftır.
Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport) Nedir? Kimlere Verilir?
Diplomatik pasaport kanununun 13’incü maddesinde kimlere diplomatik pasaport verileceği belirlenmekte olup, Türkiye Cumhuriyetinin belirli kademelerinde çalışan veya görevleri sona ermiş olan kişilere verilmektedir. Bu kurumlardan bazıları; Türkiye Büyük Millet Meclis üyelerine veya üye olmayan bakanlara, Anayasa Mahkemesi başkan ve üyelerine, eski cumhurbaşkanlarına & başbakanlara ve dışişleri eski bakanlarına, Valilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilere, vb. gibidir. Diplomatik pasaport (Siyah pasaport) görev ve yapılacak olan seyahatin niteliğine göre azami iki sene süreli, daimi görev için gidenler için ise tespit edilecek olan süre boyunca geçerli olmaktadır. Diplomatik pasaportu alma hakkını elde eden kişilerin görev süreleri devam ettikçe eşleri ve evli olmayan, iş yeri sahibi olmayan aynı zamanda öğrenciliği devam eden 25 yaşını aşmamış çocukları da diplomatik sahibi olabilmektedir. Ayrıca diplomatik pasaportlar herhangi bir harç bedeline tabii tutulmamaktadır.
Geçici Pasaport Nedir?
Yurtdışı seyahatinizde bulunduğunuz ülkede pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda başvuru yapabileceğiniz pasaport türüdür. Geçici pasaportu bulunduğunuz ülkede yer alan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluk veya Büyükelçilik birimlerine başvurarak temin edebilirsiniz. Geçici pasaportu sadece tek sefere mahsus olmak üzere kullanabilirsiniz.
Pasaport Başvurumu Nereye ve Nasıl Yapabilirim?
Türkiye’den yapılacak olan umuma mahsus pasaport başvuruları il ve ilçe nüfus müdürlüğüne, hususi ve hizmet damgalı pasaportları ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne yapılması gerekmektedir. Bağlı bulunduğunuz veya sizin en müsait zamanınıza uygun randevuyu veren il ve ilçe müdürlüğünü seçerek online platformda randevunuzu oluşturmanız yeterli olacaktır. Eğer yurtdışından başvuru yapacaksanız mutlaka dış temsilcilik birimine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Başvuru Yapıldıktan Kaç Gün Sonra Pasaportum Elime Ulaşır?
Başvurunuzu yaptıktan iki ila yedi iş günü içerisinde pasaportunuz PTT aracılığı ile belirtmiş olduğunuz adrese teslim edilmektedir. Eğer pasaportunuzun sizden farklı bir kişiye teslim edilmesini istiyorsanız başvuru esnasında bu detayı mutlaka bildirmeniz gerekmektedir. Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra pasaportunuzun durumunu E-Devlet, Alo 199 çağrı merkezi veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Pasaport Harç ve Cüzdan Bedeli Nedir? Nereye Nasıl Ödenir? Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Pasaport ücretleri her sene Hazine ve Maliye Bakanlı tarafından güncellenmekte olup, ücretler ve diğer sorularınızın cevaplarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Pasaport İçin Gerekli Vesikalık Fotoğraf Özelliği Nedir?
Pasaport veya vize alınacağı zaman sık sık karşımıza bu soru çıkmaktadır. Pasaport için çektireceğiniz fotoğrafın özellikleri; son altı ay içerisinde yüzünüz tamamen görünür şekilde 50mmx60mm ölçülerinde, gözler, alın, yüz ve çenenin açık olduğu yüz biyometrinizin tespit edilebileceği bir fotoğraf olmalıdır. Ayrıca vesikalık resminizin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) makinesinde okunabilir aynı zamanda Seyahat belgeleri standardına (MRTD) uygun olması gerekmektedir. Pasaport fotoğraf ölçüleri bilgi kılavuzuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*** Yukarıda yer alan tüm bilgiler T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiler doğrultusunda derlenmiş olup, bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.