Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

SAT (Scholastic Aptitude Test) Nedir?

SAT Nedir?

Yurt dışı eğitiminde başta Amerika olmak üzere, birçok ülkede kabul gören SAT sınavı hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıda yer alan yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Hepimizin bildiği üzere, günümüzde yurt dışında lisans eğitimi almak oldukça popüler bir hale geldi. Yurt dışında eğitim alabilmek için, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilen bazı gerekli şartlar, sahip olmanız gereken diplomalar veya girmeniz gereken uluslararası geçerliliği olan sınavlar bulunmaktadır ve bu sınavlar arasından biri de eski adıyla Scholastic Aptitude Test, daha sonra Scholastic Assesment Test olarak anılmaya başlanan SAT sınavıdır.

Öncelikle SAT sınavı nedir? diye soracak olursanız, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için uluslararası geçerliliğe sahip olan bir üniversiteye giriş sınavıdır. Amerika’da lisans eğitimi alabilmek için girilmesi gereken bir sınav olmasıyla birlikte, aynı zamanda dünyanın birçok ülkesinde de kabul görülen bir prestijli bir sınavdır. Amerika’da yılda 7 kez düzenlenen SAT Sınavı, Türkiye ve diğer ülkelerde belirli sınav merkezlerinde yılda 6 defa organize edilmektedir.

İlk defa 1926 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde kar amacı gütmeyen, özel bir kuruluş olan The College Board tarafından düzenlenen ve günümüze gelene kadar çeşitli isimler alan SAT’ın tamamı aynı zamanda College Board’un mülkiyeti altındadır. Uluslararası geçerliliğe sahip olan bu sınav, ABD ve Avrupa ülkelerinde bulunan saygın üniversitelerde eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için büyük önem taşıyan bir basamak niteliğindedir. Becerilerinizi fark etmenizi ve hayallerinizi gerçekleştirmek adına iyi bir üniversiteye girmek için muhteşem bir fırsat özelliği taşımaktadır.

SAT Sınavına Kimler Girebilir?

SAT sınavına girmek için herhangi bir minimum veya maksimum yaş kriteri bulunmaksızın genel olarak lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunları girebilmektedir. College Board tarafından ele alınan SAT sınavı, öğrencinin üniversitedeki yeterli akademik başarıya ulaşmaları için gerekli olan okuma, yazma ve aritmetik becerilerini ölçmeyi amaçlamaktadır.

Öğrencilerin en sık merak ettiği konulardan biri de, SAT sınavı için sahip olunması gereken olan İngilizce seviyesidir. Sınavdan iyi bir puan almak adına akıcı bir İngilizceye sahip olmak sizin için oldukça önemli önemli bir kriterdir. SAT sınavında başarılı bir sonuç elde edebilmek için İngilizce seviyenizin en az Upper Intermediate yani B2 düzeyinde olması gerekmektedir.

SAT Sınavı için herhangi bir belirli deneme sayısı yoktur. Aday öğrenciler SAT Sınavına istedikleri kadar girebilmektedir.

SAT Sınavı Türleri Nelerdir?

SAT Sınavı, SAT 1 ve SAT 2 olmak üzere iki sınavdan oluşmaktadır. Bunlar : SAT Reasoning Test ve SAT Subject Test olarak adlandırılmaktadır fakat College Board tarafından yeni bir düzenleme yapılarak, SAT 2 Subject Test kaldırılmıştır. Bundan dolayı SAT sınavına girecek olan öğrenciler, SAT 1 Reasoning Testi ile değerlendirilmektedir.

SAT 1 ve SAT 2 farkı hakkında daha fazla ve detaylı bilgi almak için bu link üzerinden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SAT Reasoning Test

SAT Reasoning Test, öğrencilerini okuma, yazma ve matematiksel becerilerini ölçmek amacıyla uygulanan bir sınavdır ve toplam 154 soru bulunmaktadır.

- SAT Sınavı 3 bölümden oluşmaktadır :

• Reading – Okuma

• Writing and Language– Yazma ve Dil

• Math – Matematik

Neden SAT Sınavına Girilmelidir?

- Amerika’da bulunan okulların çoğu, kabul almanız için SAT skorunuzu görmek isterler.

- Başvuracağınız bazı işlerde SAT puanı aranır.

- SAT puanınıza göre bazı üniversitelerden yüksek lisans bursu alma fırsatına sahip olursunuz.

- Üniversitede yeterli akademik başarıya ulaşabilmek için gerekli olan anlama, yazma ve aritmetik becerilerinizi ölçersiniz.

SAT Sınavına Nasıl Hazırlanmalısınız?

Öncelikle SAT sınavı için hazırlıklara erken başlamak sizin oldukça önemli bir adım olabilir. Bazı uygulama taktiklerini öğrenmeniz oldukça faydalı olacaktır. Bunu yapabilmenin en etkili yollarından biri, olabildiğince deneme testleri çözmektir. Böylelikle hem karşılaşabileceğiniz soru tiplerini daha önceden görmüş olursunuz hem de soru hakkında fikriniz olur. SAT sınavında iyi bir puan alabilmek için geniş bir kelime dağarcığına sahip olmanız gereklidir ve bunun için İngilizce seviyenizi mümkün olduğu kadar gelişilmelisiniz. Daha önceki sınavlarda çıkmış olan ve soru içinde yaygın olarak kullanılan kelimelere dikkate almalısınız. SAT’ın farklı bir bölümü olan Matematik için olabildiğince çok soru çözüp konu eksiklikleriniz varsa gidermelisiniz. Ve en önemlisi sınavda zamanınızı dikkatli verimli bir şekilde yönetmeyi unutmamalısınız.

* Bu İçerikler de Dikkatinizi Çekebilir:

- IELTS Sınavı Nedir?

- TOEFL ve IELTS Nedir, Ne Değildir?

- IELTS UKVI

- TOEFL Sınav Tarihleri

- IELTS Sınav Tarihleri

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED