Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Nedir?

Schengen nedir, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA/ European Free Trade Association) üyeleri ve Avrupa Birliği üyelerini kapsayan bölgelere Schengen denmektedir. Bu ülkeler; Almanya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Danimarka, Finlandiya, Estonya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Malta, Portekiz, Polonya, Norveç, İsviçre, İspanya, Lihtenştayn ve İsveç olmak üzere sıralanmaktadır. Fakat bu ülkeler dışında Avrupa Birliğine üye olan ancak Schengen bölgesine dahil olmayan ülkeler de bulunmaktadır.

Schengen Vizesi Nedir?

C tipi Schengen Vizesi, Schengen Antlaşması'na taraf ülkelerde (Schengen Ülkeleri) her altı aylık dönemde, verilen vize geçerlilik süresi boyunca en fazla 90 gün süreyle seyahat etme ve konaklama izni sağlayan bir vize türüdür.

Schengen bölgelerine üye olan ülkelerden herhangi birine yapılmak istenen seyahatler için geçerli olan Schengen vizesi, Schengen ülkesine giriş yapmak isteyen veya o ülkelerin vatandaşı olmayan kişiler için verilmektedir.

Schengen vizesinde, 90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için geçerli olan üç tür vize bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

- Tek Giriş Vizesi : Tek giriş vizesi Schengen bölgesini yalnızca bir kere ziyaret edebilrisiniz. Çıkış yapıldıktan sonra tekrardan giriş yapma hakkınız bulunmamaktadır. Eğer ülkeye giriş yaptıysanız çıktıktan sonra tekrar girebilmek için yeniden bir vizeye başvurmanız gerekmektedir.

- Çift Giriş Vizesi : Tek giriş vizesinin aksine, Schengen bölgelerinden birinde seyahat ettiğinizde seyahatinizin sonunda ülkeden çıktıktan sonra vize bitiş tarihinize kadar tekrardan girebilme hakkına sahipsiniz.

- Çoklu Giriş Vizesi : Multi vize de denilen Çoklu giriş vizesinde, sizlere verilen vize süresi içerisinde Schengen Bölgelerinde bulunan ülkelere birden fazla giriş çıkış yapabilme hakkına sahip olmaktasınız.

Vize sonrası seyahatlerde dikkat etmeniz gereken noktalardan biri vizeyi hangi ülkenin konsolosluğundan aldıysanız ilk girişinizin o ülke olması oldukça önemlidir. Örneğin Almanya seyahatiniz için IDATA’dan başvuru yaptınız ve vizeniz onaylandı daha sonrasında Almanya için başvurduğunuz için farklı bir ülkeye giriş yapmanız sonraki vize süreçlerinizde olumsuz etki yaratabilmektedir.

Schengen Başvurusu Nasıl Yapılır?

Seyahat etmek istediğiniz ülkeye ait konsolosluğun anlaşmalı olduğu aracı kurumlara başvuru yaparak Schengen vizesi alabilmektesiniz. E-randevu sisteminden aracı kurumlar için randevu alabilirsiniz.Randevu gününe kadar gerekli belgeleri tamamlayarak randevu tarihinizde tamamlanan belgeleri ve pasaportunuzu aracı kuruma giderek başvurunuzu son aşamaya getirebilirsiniz. Vizenizin olumlu ya da olumsuz sonucu sonrası pasaportunuzu dilerseniz adresinize teslim yapabilir veya başvuru yerinden kendiniz de teslim alabilirsiniz.

- Almanya ve İtalya için Schengen vize başvurusunda bulunmak ve gerekli evrakları öğrenmek için Almanya ve İtalya’nın resmi aracı vize kurumu olan IDATA sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

- İspanya ülkesi için Schengen başvurularında resmi aracı kurumu olan BLS ilgileniyorken, Yunanistan ülkesi için de aracı kurum Kosmos Vize olmaktadır. İspanya veya Yunanistan başvurularınız için BLS ve Kosmos vizenin web sitelerinden gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.

- Macaristan, Portekiz, Norveç ve Slovenya Schengen başvurularında resmi aracı kurum olan AS VISA SOLUTIONS sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Diğer Schengen ülkeleri için ise VFS Global aracı kurumun web sitesini inceleyebilirsiniz. VFS Global aracı kurumunda Fransa vizesi ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız VFS Global Fransa web sitesinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Schengen Başvurularından Gerekli Belgeler

Schengen vizesi başvuruları ülkelere göre farklı aracı kurumlardan yapabilmektesiniz. Örneğin Almanya ve İtalya seyahatiniz için IDATA aracı kurumken Yunanistan için KOSMOS aracı kurum olmaktadır. Schengen vize başvurularından genellikle bazı belgeler her yerde aynı olmaktadır. Ancak zaman zaman gereken belgeler duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Mesela vize başvurularında öğrenciyseniz öğrenciliğinizi kanıtlamanız gereken belgeler gerekmektedir. Çalışan iseniz çalışan olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Herhangi bir işyeriniz var ise işyeriniz ile alakalı belgeler istenebilmektedir. Bunların dışında temel olarak istenilen evraklar bulunmaktadır.

Schengen vizesi başvurusu için istenilen belgeler aşağıdaki gibidir.

  • Vize Başvuru Formu
  • Pasaport
  • Biyometrik Fotoğraf
  • Finansal durumları gösteren belge veya Sponsor bilgileri
  • Uçak bileti
  • Konaklama rezervasyonları
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Niyet Mektubu (Neden Schengen Bölgesinde seyahat etmek istediğinizi açıklayan)


Schengen ülkelerinin vize politikaları ülkelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu yüzden vize başvurusu yapmadan önce ilgili ülkenin konsolosluğu ya da aracı kurumunun web sitesindeki güncel bilgilerden kontrol etmeniz randevu sırasında sorun yaşamamanız açısından oldukça önem arz etmektedir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED