Transkript Nedir? Transkript Nasıl Alınır?
Transkript - Not Dökümü
Lise eğitiminin ardından öğrencilerin lisans eğitim süreçlerinde çoğunlukla aşina olduğu ve en fazla ihtiyaç duyduğu transkript, üniversiteler tarafından verilen, kelime anlamıyla da not dökümünü ifade eden ve özellikle eğitimle alakalı resmi bir kuruma/kuruluşa başvuru yaparken sunulması gereken önemli dokümanlardan biridir.
Transkript nedir? Transkript ne demek?
Fakültenizdeki/Enstitünüzdeki eğitim süreniz boyunca kayıt durumunuzu, yeni veya tekrar aldığınız derslerin kodlarını, kredi sayılarını, harf notunuzu, akademik başarı düzeyinizi, öğrenim dilinizi, aldığınız harf notunuza karşılık gelen toplam kredi puanınızı, ayrıca diploma notunuzu görebilmenize olanak sağlayan resmi bir belgedir.
Transkript belgesi, üniversite yıllarınızdaki karneniz olarak da düşünülebilmektedir. Yıl içerisinde aldığınız dersler dönem dönem listelenmekte ve derslerin AKTS bilgileri, not ortalamaları (AGNO/GANO-YANO) haricinde varsa staj bilgileri veya proje isimlerine de belgede yer verilmektedir.
AGNO/GANO: Öğrencinin almış olduğu tüm dersler için hesaplanan ağırlıklı genel not ortalamasıdır. İngilizce karşılığı GPA olarak ifade edilmektedir.
YANO: Öğrencinin bitirdiği yarıyılda almış oldukları derslere ait yarıyıl ağırlıklı not ortalamasıdır.
AKTS, Avrupa Kredi Transfer Sistemini ifade etmektedir. Amacı krediyle notlandırmayı standartlaştırmak olan AKTS, Avrupa genelinde “ortak dil” olarak da tanımlanan bir akademik denklik sistemidir. Farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören değişim öğrencilerinin elde ettikleri ders sonuçlarının doğru bir şekilde kurumlarca tanınmasını sağlamak üzerine oluşturulmuş bir sistem görevi görmektedir.
Transkript alma - Transkript nasıl alınır?
Transkript alma konusunda öğrenciler çeşitli yollardan başvuru yapabilmektedir.
Transkript belgesi nasıl alınır sorusu öğrencilerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer almaktadır.
Çoğunlukla lisans öğrencileri için ihtiyaç duyulduğunu belirtmiş olsak da lise eğitimi sürecinde de lise transkript kelimesi kullanılmaktadır. Lise yılına ait transkriptlerini öğrenciler e-okul sistemi üzerinden kullanıcı bilgilerini ve şifrelerini girerek alabilmektedir. Resmi geçerliliği olabilmesi için ise müdür ve müdür yardımcısı imzalı halde bizzat okuldan alınması zorunludur.
Not durum belgesi olarak da bilinen transkript belgesi alabilmek için öğrenim gördüğünüz üniversitenin öğrenci işlerine başvurabilir, üniversitenin kendi bilgi sistemine giriş yaparak başvuru talebi oluşturabilir ya da e devlet sisteminde üniversitenizin yer alması halinde ülke veya şehir dışında dahi olsanız transkript alabilme hakkına sahip olabilirsiniz.
AÖF Transkript ile ilgili öğrenci veya mezun biri olarak Açık Öğretim Fakültesi bürolarına mesai saatleri içerisinde giderek veya üniversitenizin sistemi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Belgeyi kendiniz teslim alabileceğiniz gibi başvururken belirteceğiniz kurum kuruluş veya kişilere de gönderilmesini isteyebilirsiniz. Anadolu Üniversitesi transkript için öğrencilerine AOS Destek sistemi sunmaktadır.
Bu yöntemler içerisinde çoğunlukla en tercih edileni, öğrenci işlerine başvurarak transkript belgesi almaktır. Okulun yoğunluğuna ve sistem hızına göre belgenin hazırlanma süreci olduğundan ve yetkililere mühür/damga şeklinde onaylatma zorunluluğu bulunduğundan öğrenciler sıklıkla bu yolu tercih etmektedir. Bazı yükseköğrenim kurumlarında transkript belgesi almadan önce randevu alınması bile gerekebilmektedir.
Üniversiteler içinde özellikle Hacettepe transkript belgesi başvurusu için öğrencilerin telefonla veya mail yoluyla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Bilgi Sistemleri Müdürlüğü ile iletişime geçmesi gerekmektedir. ODTÜ transkript belgesi talep eden öğrenciler web sayfası üzerinden kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak online transkript başvurusu yapılabilmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi üniversitenin kendi bilgi sistemi üzerinden de transkript belgesi başvurusu yapılabilmektedir. Teknoloji çağında olduğumuzdan resmi belgelere de dijital ortamdan erişebilme yüzdesi gün geçtikçe artmaktadır. Üniversitenin sistemine kullanıcı adınız ve şifreniz ile girerek transkript belgesi başvurusu yaparak transkript belgesini örnek olarak elde edebilmektedir. Ancak, herhangi bir kuruma başvuru için kullanacaksanız öğrenci işlerinden aldığı belgeyi gerekli bölümlere imzalatmak ve onaylatmak zorundasınız. Aksi halde resmi bir belge özelliği taşımayacaktır.
E-Devlet Transkript
2020 yılının Ağustos ayında yönetim kurulu resmi sayfasında yayınlanan yazı ile öğrencilere transkript belgelerinin e devlet üzerinden alınabilmesi için çalışma başlatıldığı müjdesi verildi. Normal şartlarda üniversite öğrencileri veya mezunları öğrenci işleri daire başkanlığına kendileri giderek başvuru yapmakta ve üniversitelerin sistemlerine bağlı olarak 1 veya 2 iş günü içerisinde ancak alabilmekteydi.
Dijital ortamda temin edilebilen e-devlet transkript sayesinde öğrenciler ve üniversiteler hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf sağlamaktalar. Türkçe veya İngilizce dilinde talep edilebilen not döküm belgesi, öğrencileri tercüme bürolarında ücret karşılığında yabancı dil çeviri masrafından da kurtarmaktadır. YÖK tarafından sunulan bu hizmet sayesinde üniversiteler de personel ve iş yükü azaltılmasının yanında kırtasiye giderlerinde büyük kazanç sağlamaktadır.
E-devlet transkript alma işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle PTT’den e devlet şifresi almanız gerekmektedir. Hâlihazırda var olan şifreniz ve T.C kimlik numaranızı istenilen yere işledikten sonra e devlet kapısına giriş yapmalısınız. E devlet ana sayfasında yer alan arama butonunu kullanarak transkript sorgulama yazdığınızda dijital ortamdan temin edebileceğiniz transkript belgenizi şimdilik yalnızca Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi’nde öğrenim görmeniz durumunda temin edebilirsiniz.
Belgeyi almak istediğiniz üniversite eğer e devlet listesinde yer alıyorsa o üniversiteye tıklayarak karşınıza çıkan sayfadaki bilgilendirmeleri okuyarak kabul edip “devam” tuşuna basabilirsiniz. Açılan sayfada belgenin hangi dilde oluşturulmasını istediğinizi belirttikten sonra “belge oluştur” a tıklayarak bilgilerin ekranda oluşmasını beklemelisiniz. Gelen bilgileri kontrol edip doğruluğunu teyit etmenizin ardından “dosyayı indir” diyerek pdf halinde bilgisayarınızdan çıktı olarak alabilir veya kurumlara doğrudan iletebilirsiniz.
- Aynı gün içerisinde sadece 3 adet transkript oluşturma hakkınız bulunmaktadır.
- Bir kez belgeyi oluşturduktan sonra “kayıtlı belgelerim” kısmından önceden oluşturmuş olduğunuz belgeye erişebilirsiniz.
- Kurum, kuruluş veya kişilerle belgenizin üzerinde yer alan barkod numarası ve TC kimlik numaranızı paylaşmanız halinde “Barkodlu Belge Doğrulama” hizmetiyle transkriptiniz görüntülenebilmektedir.
Sistemi aktif olarak kullanan birkaç üniversite olsa da e devlet ile işbirliği yapan yükseköğrenim kurumu sayısının zamanla artması planlanmaktadır. Dilerseniz belirli dönemlerde e devlet resmi sayfasını kontrol ederek hangi üniversitelerin transkript sorgulama bölümünden barkodlu belge hizmeti sunuyor olduğunu takip edebilirsiniz.
Bu sistem sayesinde sahte transkript belge çıkarma ihtimali de ortadan kaldırılmakta, kurum ve kişiler açısından da daha güvenli bir hal alması amaçlanmaktadır. Kare kodlu ve barkodlu belgelerin sunulduğu kurumlar güvenli bir şekilde e devlet üzerinden barkod numarası ile veya YÖK telefon uygulaması ile kare kod aracılığıyla doğrulanabilmektedir.
Transkript Hesaplama
Transkript belgenizin üzerinde otomatik olarak hesaplanmış gelen not ortalamanız, kredili sistemlerde sizin de hesaplayabilmenize olanak sağlamaktadır. Not ortalamanızı hesaplayabilmek için öncelikle sadece dönem/yarıyıl ortalamasını mı yoksa hem dönem hem de genel ortalamasını mı öğrenmek istediğinizi seçmelisiniz, Örneğin sadece dönem not ortalamasını öğrenmek için hangi not sistemini kullandığınız, aldığınız dönemdeki ders sayısı, kredi sayısı ve o dersten aldığınız harf notunu bilmeniz yeterlidir.
Harf Notu | Başarı Notu/Puanı |
AA | 4,00 |
BA | 3,50 |
BB | 3,00 |
BC | 2,50 |
CC | 2,00 |
DC | 1,50 |
DD | 1,00 |
FF | 0 |
Yukarıdaki bilgiler ışığında genel olarak kredili sistem uygulanan kurumlarda not ortalamaları hesaplanabilmektedir. Bu verilerle aldığınız her bir dersin kredi sayısıyla o dersin harf notunun başarı puanını çarparak ağırlıklı krediler toplamınızı rahatlıkla bulabilirsiniz. GANO ve YANO hesaplamalarında gerekli olacağından Ağırlıklı krediler toplamınızın doğru hesaplanması not ortalamanızı netleştirebilmeniz için önemlidir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) gibi kredili sistem kullanan üniversitelerdeki öğrencilerin ortalamaları bu yöntemle kolayca hesaplanabilmektedir.
GANO Hesaplama
GANO hesaplama için eğitim süresince tüm dönemlerde aldığınız ağırlıklı krediler toplamınızın, kredi sayınızın toplamına bölünmesi gerekmektedir. Böylece eğitim aldığınız yıla kadar ki not ortalamanızı öğrenebilir kalan dönemlerinizle alakalı not ortalamanızın yaklaşık neye tekabül edebileceğini de az çok tahmin etme imkânına sahip olursunuz.
YANO Hesaplama
YANO hesaplama için dönem içerisinde aldığınız derslerin kredisi ile harf notu puanınızın çarpımının toplayarak dönem içindeki kredilerinizin toplamına bölerek Yarıyıl ağırlıklı ortalamanızı bulabilirsiniz.
Transkript belgesi nerelerde kullanılır?
Sıklıkla üniversite sonrasında yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerden kurumların talep ettiği transkript belgesi, askerlik erteleme veya tecil işlerinde, bazı iş başvurularında, staj veya burs başvurularında ve akademik personel alımlarında da talep edilmektedir.
2 yıl süreli ön lisans programlarında eğitim alan öğrenciler başka üniversitelere yatay veya dikey geçiş durumlarında önceden alınan dersleri kanıtlamak için de transkript belgesini kullanmaktadır. Böylece lisans programlarına tam uyumlu ders programları ayarlanması sağlanabilmektedir.
Belgenin alınabilmesi için mezun olunması gerekmemektedir. Dönem sonlarında, öğrenci hangi öğrenim yılında olursa olsun o zamana kadar alınmış dersleri içeren transkript belgesini görüntüleme hakkına sahiptir.
Elbette ki transkript belgesinin yanında daha pek çok önemli evrak toplanması, başvuru zamanına hepsinin eksiksiz ve doğru formatta hazır hale getirilmesi gerekmektedir.
Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak size yurtdışında eğitim konusunda profesyonel destek vermekteyiz. Yurtdışında üniversite veya yüksek lisans eğitimi ile ilgili bizimle her zaman buradan iletişime geçebilir, dilerseniz bilgi istek formu doldurarak taleplerinizi belirtebilir ya da randevu alarak ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.