Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

Ukrayna'da Üniversite Okumak

Ukrayna’da Üniversite Eğitimi

Uzun ve zengin tarihi göz önüne alındığında Ukrayna eğitim sistemi dünyanın önde gelen eğitim sistemlerinden biri olarak bilinmektedir. Ukrayna'daki yüksek öğretim kurumları ilk olarak 17. yüzyılda kurulmuş daha sonra dünyanın her yerinden öğrencilerin ilgisini çekmiştir. Deneyimli öğretmenler ve profesörler, çok çeşitli uzmanlık alanları ve Avrupa kalite standartları, Ukrayna üniversitelerini uluslararası öğrenciler arasında popüler kılmaktadır.

2005 yılında Ukrayna, Ukrayna eğitimini Avrupa Yüksek Öğretim Alanına entegre etme yolunda olumlu bir adım atarak Bologna Süreci'ne katıldı.

Ukraynalı yüksek öğretim kurumlarında eğitimler Ukraynaca, Rusça veya İngilizce olarak verilmektedir. Uluslararası öğrenciler, 240'tan fazla yüksek öğretim kurumunda eğitim alma ve farklı bilimsel alanlarda uzmanlık kazanma fırsatına sahiptir. Her yıl, yüksek öğretim kurumları 150'den fazla ülkeden öğrenci kabul etmektedir.

Ukrayna’da Lisans Eğitimi, Ukrayna’da Yüksek Lisans Eğitimi ve Ukrayna’da Doktora Eğitimi ; Ukrayna yüksek öğretim kurumları tarafından yabancı öğrencilere kabul veren alanlardır. Ukrayna Üniversiteleri’nin tamamı Avrupa Birliği tarafından tanınmaktadır.

Türkiye ise (YÖK) Ukrayna’da 90 adet üniversiteyi tanımaktadır. Ukrayna üniversitelerinden mezun olan öğrenciler YÖK’e başvurup denklik koşullarını yerine getirerek diploma denkliği alabilirler. Ayrıca Ukrayna’daki üniversitelerin tamamından alınan diplomalar, 2007 yılında yapılan Lizbon anlaşması ile Avrupa Birliğinde de geçerlilik kazanmıştır.

Ukrayna üniversiteleri için detaylı bilgilerden önce Ukrayna hakkında bilgilere göz atalım:

Ukrayna Hakkında

Ukrayna Başkenti
Kiev
Ukrayna Telefon Kodu
+380
Ukrayna Para Birimi
Grivna (UAH)
Ukrayna Nüfusu
45 milyon (yaklaşık)
Ukrayna Yüz Ölçümü
603,700 km²
Ukrayna İklimi
Orta derecede karasal
Ukrayna Ortalama Sıcaklık
Kış Mevsiminde ortalama -8 ile -12°C arası, yaz döneminde ise 18-25°C arasıdır.
Ukrayna Resmi Dili
Ukraynaca
Ukrayna’da Konuşulan Diller
Ukraynaca, Rusça
Ukrayna Eğitim Dili
Rusça, Ukraynaca ve İngilizce
Ukrayna'nın Popüler Şehirleri
Kiev, Odessa, Lviv, Kharkiv, Donetsk
Rusçanın Hakim Olduğu Ukrayna Şehirleri
Odessa, Kharkiv, Dnipro ve Kiev
Ukrayna Bağımsızlık Günü
24 Ağustos 1991
Ukrayna'nın Türkiye İle Uzaklığı
Hava yoluyla yaklaşık 2 – 2,5 saat
Ukrayna Komşuları
Rusya Federasyonu, Beyaz Rusya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova ile güneyde Karadeniz ve Azak Denizi


Ukrayna’da Yaşam

• Sosyal Hayat : Ukrayna'da öğrenci olmak, aktif bir sosyal hayata sahip olmak, unutulmaz aktivitelerle dolu ve hayatınızın geri kalanında kesinlikle değerli anılar haline gelmek demektir. Tüm üniversitelerde, öğrencilerin sosyal ve akademik yaşamlarını düzenlemek ve zenginleştirmek için oluşturulmuş öğrenci birlikleri vardır. Yerel öğrenci topluluklarında sunulan çok sayıda farklı etkinlik, yarışma ve kültür kulübü vardır. Ukrayna'da beyin fırtınası yarışmaları popülerdir ve öğrenciler ayrıca araştırmalarını sunmak için bilimsel konferanslara da katılırlar.

• Spor : Ukrayna'da, kendi spor salonları ve oyun sahaları olan büyük üniversite kampüslerinde istediğiniz herhangi bir sporu bulabilirsiniz. En popüler takım sporları futbol, voleybol, basketbol, futbol ve krikettir. Öğrencilere sunulan diğer sporlar arasında tenis, badminton ve satranç bulunmaktadır. Ukrayna'nın her yerinde sürekli düzenlenen spor turnuvaları vardır. Ukrayna'da spor kültürü hızla gelişmektedir. Kiev'de "Olimpiyskiy", Kharkiv'de "Metallist" ve Lviv'de "Arena Lviv" gibi devasa modern spor stadyumları UEFA Euro 2012'ye ev sahipliği yapmıştır. Her şehirde, bulunduğunuz yerden çok uzak olmayan makul bir fiyata spor salonu bulmak mümkündür.

• Turizm : Ukrayna, gezginler için her zaman büyük bir hazine olan bereketli topraklara ve güzel bir doğaya sahiptir. Ülkenin her bölgesi, eşsiz doğal ve insan yapımı cazibe merkezlerine ve turistik noktalara sahiptir. Ukrayna’da mutlaka etkileneceğiniz çok sayıda müze ve doğa parkı bulabilirsiniz.

• Etkinlikler : Ukrayna'nın en büyük şehirleri Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkiv'dir. Zarif mimarisi, şirin kafeleri ve restoranları ile çeşitli kültürel tesisler Ukrayna'yı büyüleyici bir destinasyon haline getirmektedir. Kiev ilinde “yaşayan müze” olarak bilinen ve Ukrayna'nın en büyük tarih ve etnografya rezervlerinden biri olan Pereyaslav adında küçük bir şehir var. 20'den fazla farklı müze var ve şehir çeşitli sergilere ve etnik festivallere ev sahipliği yapıyor. Batı Ukrayna, deneyimlemeniz gereken büyüleyici bir Avrupa ruhuna sahiptir: eski kiliseler, eski kaleler, şelaleler ve nefes kesici dağlar. Bukovel, Slavske ve Pylypets gibi Karpat şehirleri bölgede iyi bilinen kayak merkezleridir. Volyn'deki Shatsk gölleri, doğu Avrupa'nın en büyük göllerinden biridir. Karadeniz sahil şeridi tatilciler için popüler bir yaz destinasyonudur, Kiev'den Karadeniz sahiline yapılan nehir gezileri olağanüstü manzaralar vadetmektedir.

• Kültür : Ukrayna'da tiyatroları, sergileri ve sinemaları çok uygun bir fiyata ziyaret edebilirsiniz. Sunulan geleneksel Ukrayna operaları arasında otantik Ukrayna ruhuyla dolu heyecan verici ve dokunaklı hikayeleri olan “Natalka Poltavka” ve “Zaporozhets za Dunayem” gelmektedir. Ayrıca tiyatroda halk oyunlarını izleyebilir, melodik şarkılar dinleyebilirsiniz.

• Festivaller : Son yıllarda, büyük Ukrayna şehirlerinde çeşitli festivaller düzenlenmeye başlamıştır. En popülerleri arasında uluslararası caz, açık hava, sokak yemekleri ve çeşitli yaz festivalleri yer alır.

• Bayramlar : Ukrayna'nın geleneksel bayramları tüm aile ile yaygın olarak kutlanmaktadır. İnsanlar Maslyana (Büyük Perhiz'den önceki hafta), Noel ve Ivana Kupala (Yaz Ortası Günü) sırasında fuarları ve konserleri ziyaret etmeyi severler. Bu etkinliklerde, geleneksel Ukrayna mutfağının tadını çıkarabilir ve Ukrayna kültürünü daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olacak yıllık geleneklere katılabilirsiniz.

Ukrayna’da Yaşam Masrafları

Ukrayna'da yaşam maliyetleri, diğer birçok Avrupa şehrine kıyasla düşüktür. Öğrenci yaşam tarzındaki farklılıklar nedeniyle doğru bir rakam vermek zor olsa da bazı yaklaşık maliyetler aşağıdaki gibidir:

Ukrayna Konaklama Maliyetleri : Konaklama; Ukrayna'da eğitim ve yaşamanın en önemli maliyetlerinden biridir. Dairelerin fiyatı şehre, dairenin büyüklüğüne ve konumuna (merkez veya banliyö) bağlıdır. Şehir merkezlerinde eşyalı ve tek odalı daire fiyatları $1.000’a kadar ulaşabiliyorken merkez dışında ise kiralar aylık $150’a düşmektedir. Üniversitelerin yurt fiyatları ise genellikle aylık $100 - $250 arasında değişmektedir.

Ukrayna’daki bazı örnek maliyetler ise aşağıdaki gibidir (şehirlere göre ortalama)

Toplu Taşıma (tek bilet)
$0.17
Aylık Toplu Taşıma Kartı
$8.69
Taksi Ücreti Açılış (5 kilometreye kadar)
$1.50
Aylık Fittness Club
$15
Sinema
$3
Ekonomik Restoranda Yemek
$5
Orta Kalite Restoranda İki Kişilik Yemek
$17
McDonalds Hamburger
$2.50
Şise Su (1,5 litre)
$0.50
Cappuccino (kafeterya)
$0.90
Süt (1 litre)
$0.60
Beyaz Ekmek (500 gr) $0.35
Yumurta (12’li) $1
Yerel Peynir (kg) $4.20
Dana Kırmızı Et (kg) $3.80
Elma (kg) $0.80
Muz (kg) $1,30
Domates (kg) $1,30
Pirinç (kg) $1

Neden Ukrayna’da Üniversite Eğitimi?

1) Ukrayna üniversiteleri tüm Avrupa Birliği tarafından tanınmaktadır. Ayrıca 90 üniversite YÖK tarafından tanınmakta ve denklik sağlanmaktadır.

2) Ukrayna hem eğitim hem de yaşam maliyetleri açısından Avrupa’nın en ekonomik ülkelerinden birisidir.

3) Ukrayna üniversitelerine başvuru için herhangi bir sınav şartı aranmamaktadır.

4) Dünyanın her yerinden öğrenci nüfusuna sahip olan Ukrayna Üniversiteleri öğrencilere uluslararası bir ortamda eğitim olanağı sağlamaktadır.

5) Ukrayna'da üniversite eğitimi için vize prosedürü kolaydır.

6) Türkiye’de ön lisans mezunu olanlar yıl kaybetmeden Ukrayna’da lisans tamamlama yapabilirler.

7) Bir çok Ukrayna Üniversitelerinde eğitim dili İngilizcedir.

8) Ukrayna Üniversitelerinden mezun olan öğrenciler İngilizce ve Rusça dillerine hakim olarak mezun olmaktadır.

9) Sanata önem veren Ukrayna’da üniversite eğitimi alan öğrenciler sanat ile iç içe bir ülkede yaşama şansı yakalamaktadır.

10) Kiev, Lviv, Odessa gibi şehirler son derece turistik ve Avrupai şehirlerdir.

ukrayna-universite-egitimi

Ukrayna Üniversite Ücretleri

Uluslararası öğrencilerin en fazla tercih ettiği lisans bölümleri, süreleri senelik ücretleri aşağıdaki gibidir:

Tıp (6 yıl)
$4.000 - $5.000
Diş Hekimliği (5 yıl) $3.500 – $4.000
Eczacılık (5 yıl)
$3.000 – $3.500
Mühendislik Bölümleri (4 yıl)
$2.000 - $3.500
Mimarlık (4 yıl)
$2.000 - $2.500
İşletme Bölümleri (4 yıl)
$1.500 - $2.500

*** Hazırlık sınıfı hariçtir. Hazırlık sınıfı için senelik maliyetler ortalama $3.500 seviyelerindedir.

Ukrayna Üniversitelerinin Dünya Sıralamasında Yeri

Ukrayna üniversiteleri Global Competitiveness Report (Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu)'na göre “Yüksek öğretim ve eğitim” kalitesi sıralamasında 130 ülke arasında her zaman ilk 50 ülke arasında kendine yer bulmuştur.

Bununla birlikte, QS Dünya Üniversite Sıralaması Taras Shevchenko Kiev Ulusal Üniversitesi, Kiev Politeknik Enstitüsü, Donetsk Ulusal Üniversitesi ve Kharkiv Politeknik Enstitüsü dahil olmak üzere dört Ukrayna üniversitesi girmeyi başarmıştır.

Bir diğer ünlü eğitim kuruluşu "Times Higher Education" Dünya Üniversiteleri sıralamasında ise Lviv Polytechnic National University, Kyiv Polytechnic Institute, Taras Shevchenko National University of Kyiv ve Karazin Kharkiv National University yer alma başarısı göstermiştir.

Ukrayna’daki Uluslararası Öğrenciler

2021 yılı itibariyle Ukrayna’da 80.000’den fazla uluslararası öğrenci yüksek öğrenim programlarında eğitim almaktadır.

Bu öğrencilerin programlara göre dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • Ukrayna’da Lisans Eğitimi : 87,85%
  • Ukrayna’da Üniversite Hazırlık Eğitimi : 8,64%
  • Ukrayna’da Yüksek Lisans Eğitimi : 3,50%
  • Ukrayna’da Akademik Araştırma : 0,01%


Ukrayna üniversitelerinde eğitim alan yabancı öğrencilerin milliyet dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

  • 1. Hindistan – 22,9%
  • 2. Fas - 10,23%
  • 3. Azerbaycan - 6,80%
  • 4. Türkmenistan - 6,64%
  • 5. Nijerya - 5,44%
  • 6. Türkiye - 4,68%
  • 7. Çin - 4,38%
  • 8. Mısır - 4,35%
  • 9. İsrail - 3,18%
  • 10.Özbekistan - 2,52%
  • Diğer - 28,88%


En fazla uluslararası öğrenciye sahip Ukrayna üniversiteleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Kharkiv National Medical University
  • V.N. Karazin Kharkiv National University
  • Odesa National Medical University
  • Bogomolets National Medical University
  • Zaporizhzhia State Medical University
  • National Pirogov Memorial Medical University, Vinnytsia
  • I.Horbachevsky Ternopil State Medical University
  • State Institution “Dnipropetrovsk Medical Academy of the Ministry of Health of Ukraine
  • HSEE of Ukraine “Bukovinian State Medical University
  • Taras Shevchenko National University of Kyiv


Ukrayna’nın En Başarılı Üniversiteleri

  • Kyiv Medical University of UAFM
  • Kyiv National Linguistic University
  • Kyiv National University of Trade and Economics
  • Kyiv National Economic University
  • Crimea State Medical University
  • Chernivtsi University (Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University)
  • Oles Honchar Dnipro National University
  • East Ukraine Volodymyr Dahl National University
  • Donetsk National University
  • Kharkiv Polytechnic Institute
  • Kharkiv University (Karazin Kharkiv National University)
  • Kyiv Polytechnic Institute
  • National Aviation University
  • Lugansk State Medical University
  • Lviv Polytechnic
  • Lviv University (Ivan Franko National University of Lviv)
  • The National Academy of Fine Arts and Architecture
  • National Mining University
  • National University of Kyiv-Mohyla Academy
  • Nizhyn Gogol State University
  • Odessa University (I.I. Mechnikov Odessa National University)
  • Odessa National Economics University
  • Ostroh Academy
  • Poltava University of Economics and Trade
  • Priazovskij Gosudarstvenij Texnichescj Universitet
  • State University of Telecommunications
  • Sumy State University
  • Taras Shevchenko National University of Kyiv
  • Tavrida National V.I. Vernadsky University
  • Ternopil National Economic University
  • Ukrainian Catholic University
  • Ukrainian Medical & Dental Academy
  • Zaporizhzhya National University
  • Kharkiv National University of Municipal Economy


Ukrayna Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar

  • Lisans başvuruları için lise diploması ve transkripti (apostilli)
  • Yüksek lisans başvuruları için lisans diploması ve transkripti (apostilli)
  • En az 2 yıl geçerliliği olan orjinal pasaport
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Uluslararası Doğum Belgesi (Formül A / apostilli)
  • Sağlık Raporu (apostilli)
  • HIV Testi


*** Bu yazı bilgi amaçlı olup, daha detaylı bilgiler ve Ukrayna’da üniversite eğitimi için Ministry of Education and Science of Ukraine (Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı) ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED