Ulusal Vize Nedir?
Ulusal Vize Nedir?
D tipi vize olarak da bilinen Ulusal vize Schengen bölgelerinde yapacağınız seyahatlerde ikamet süreniz 90 günü aşıyor ise Ulusal vizeye ihtiyacınız olacaktır. En az 90 gün en fazla ise 1 yıl olarak verilen Ulusal vize, oturum izninizin olmasının yanı sıra aynı zamanda diğer Schengen ülkelerinde çalışabileceğiniz veya yaşamınızı devam ettirebileceğiniz anlamına gelmediğini de söyleyebiliriz. Ulusal vize hangi Schengen ülkesinden alındıysa o ülke için şartlar geçerli olmaktadır. Ulusal vizenin iyi yönlerinden birini de söyleyecek olursak diğer Schengen ülkelerine 90 günü aşmayacak şekilde turistik amaç ile ziyaret edebilirsiniz.
Ulusal vize başvuru sürecinde, öncelikle kalış amacınız ve gereken belgeleri öğrenmeniz gerekmektedir. Sonrasında amacınıza uygun randevu bekleme listesine belirli bir ücret karşılığında kayıt olmaktasınız. Sonrasında size verilecek olan PNR numaranız ile bekleme listesinde size randevu atanmasını beklemeniz gerekir. Randevu atamanız gerçekleştiğinde randevu tarihiniz ile ilgili bilgilendirme yapılıyor olacağı için sürekli sisteme girip takip etmenize de gerekmemektedir. Bu süre zarfında da sizden istenilen belgeleri düzenlemeniz size zaman kazandıracaktır.
Başvurular için seyahat amacınızı belirledikten sonra yetkili ofisler veya Dış Temsilcilikler üzerinden yapabilirsiniz.
Ulusal vize nasıl alınır ve kimlere verilir?
Ulusal vizeler seyahat amaçlı olmadığından dolayı eğitim, aile birleşmesi, çalışma gibi durumlarda başvurmanız gerekmektedir. Eğer eğitim amaçlı gidiyorsanız okuldan almış olduğunuz kabul belgesini sunmanız, çalışma izni için gitmeyi planlıyorsanız çalışmanız için gerekli belgeleri sunabiliyor olmanız gerekmektedir.
Ulusal vize için gerekli belgeler nelerdir?
Başvuru amacınıza göre istenilen belgelerin bazıları farklılık gösterse de bazı belgeler genellikle aynıdır. Fakat yine her ülke ulusal vize için farklı başvuru koşulları ve istekleri olabilmektedir. Ulusal vize başvurusunda yanınızda bulundurmanız gereken belli başlı evrakları şu şekilde listeleyebiliriz.
- Biyometrik fotoğraf
- Vize Başvuru Formu
- Eğitim amaçlı ise okuldan kabul belgesi
- İş için ise iş yerinden kabul belgesi , sözleşme vs.
- Konaklama Belgeleri
- Uçak Biletleri
- Seyahat Sağlık Sigortası
Schengen ülkeleri Ulusal vize için her ne kadar ortak belgeler istese de bazı durumlar için farklı evraklar isteyebilmektedir. Ulusal vizeye başvuracağınız süreçte başvuru yaptığınız ülkenin yetkili ofislerinin web sitelerinden evrakları kontrol etmeniz vize sürecinizde önemlidir.
Schengen vize başvuru ne zaman yapılır?
Shengen vize başvurusu ne zaman yapılır, seyahatinizin amacı ve süre aralığı gibi detayları kararlaştırdıktan sonra Schengen vizesine seyahatiniz başlamadan 180 gün öncesinde başvurmalısınız daha 180 günden daha fazla bir süre var ise Schengen vizesine başvuramazsınız.
Ulusal vize başvurusu nereden yapılır?
90 günü aşan vizeler için Ulusal vize başvurusu yapmak için sistem üzerinden size yöneltilen soruları cevapladıktan sonra size uygun olarak randevu ataması gerçekleşmektedir. Randevu ataması sonrasında başvurunuz ile ilgili detaylar tarafınıza mail olarak geliyor olacak.
Ulusal vize için gereken belgeler nelerdir?
Ulusal vize kendi içerisinde bölümlere ayrılmaktadır. İş arama vizesi, aile birleşimi, eğitim vizesi gibi her durum için istenilen evraklar değişmektedir. Randevu alma sisteminden sorulan sorulara vermiş olduğunuz cevaplar sonrasında vize türünüz için gereken evrakların listesi sistemde sizinle paylaşılıyor olacaktır.
Ulusal vize başvurusunu online yapabilir miyim?
Başvuru esnasında VIS (Vısa Information System- Vize Bilgi Sistemi) olsa bile parmak izi vermeniz gerekebilmektedir. Bu nedenle bizzat yetkili ofislere, Elçilik veya konsolosluklarda bulunmanız gerekmektedir. Ulusal Vize başvurumu nasıl sorgulayabilirim?Ulusal vize başvurunuzu yaptıktan sonra randevu durumunuzu takip etmek için İnternet sayfasında Başvuru Takip seçeneğinden Başvuru ve Pasaport numaranızı girerek sorgulama yapabilirsiniz.
Ulusal vize başvuru sonucu nasıl öğrenilir?
Ulusal vize başvurunuz sonrasında vizenizin onaylanıp onaylanmadığınızı sadece pasaportunuzu teslim aldıktan sonra öğrenebilmeniz mümkün. Yetkili ofislerin vize sonuçlarınız ile ilgili bilgileri sistem üzerinden bir bilgiye ulaşamazsınız.