WAT - Work and Travel Nedir?
Work and Travel Nedir?
Eğer bir üniversite öğrencisiyseniz muhtemelen Work and Travel hakkında birçok şey duymuşsunuzdur. Amerika gibi bir ülkede yaz boyunca çalışmak ve aynı zamanda tatil yapıp ülkeyi keşfetme fırsatını değerlendirebilmek elbette ki size çok şey kazandırabilir. Ancak öncesinde work and travel nedir, work and travel şartları nelerdir, work and travel fiyatları neye göre belirlenir, güvenilir work and travel şirketleri hangileridir vb. gibi soruların en doğru şekilde yanıtlanması bu programın sizin için uygun olup olmadığına karar vermeniz açısından önemlidir.
Work and Travel öğrenci rehberi niteliğindeki bu yazımızda kafanıza takılan tüm soruları yanıtlamakla kalmadık. Ayrıca başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz konulara da yer vererek en temiz bilgiye kolayca ulaşmanızı sağlaya çalıştık.
Üniversitede eğitim alan neredeyse her öğrencinin aşina olduğu Work and Travel (WAT), 1961 yılından bu yana Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından kontrol edilen, Amerika’nın belirlediği anlaşmalı şirketler (danışmanlık şirketleri) ve Amerika’da yer alan sponsorlar ortaklığında yürütülen, en az 1 dönem öğrenim görmüş lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencilerine yönelik hazırlanmış olan kültürel bir değişim programıdır.
Yaz tatiliniz boyunca yasal olarak konaklama, çalışma izni ve bir Amerikan vatandaşı kadar özgürce ülkede gezme fırsatı sunan Work and Travel programı süresince İngilizce pratiği yaparken farklı milletlerden de yeni arkadaşlar edinecek, Amerika’nın kültürü hakkında fikir sahibi olmakla kalmayacak farklı şehirlerde çalışarak ailenizden yardım almadan kendinizi finanse edebileceksiniz.
Work and Travel Şartları Nelerdir?
- Work and Travel yaş sınırı genel olarak 18-26 olarak belirtilir ama 26 yaş üstündeki öğrencilerin de programa katılabilme imkânı vardır.
- Ortalamanızın 2,0’nin üstünde olması sizin için avantajdır.
- En az Intermediate (B1) seviyesinde İngilizce bilgisi talep edilmektedir.
- Work and Travel programı için J1 vizesi başvurusu yapıp onay alınması gerekir.
- WAT programı, en erken Mayıs ortası başlayıp, en geç Ekim ayında sona ermelidir.
- Her öğrencinin work and travel programı süresi üniversitelerinin başlangıç ve bitiş tarihleriyle orantılı olarak değişmektedir.
Work and Travel Programına Kimler Katılabilir?
- Örgün öğrenim gören bir üniversite öğrencisi şartı aranmaktadır. En az 1 dönem eğitim almış olması yeterlidir.
- Tezli yüksek lisans programındaki öğrenciler sadece ilk yıllarında katılabilmektedir.
- Üniversite 4. Sınıf öğrencisinin work and travel programına mezun olduktan sonra gidecek olması az da olsa vize reddine sebep olabileceğinden danışmanlık firmaları az sayıda üniversite son sınıf öğrencisi kabul etmeyi tercih edebilmektedir.
- Doktora öğrencileri de programa dâhil olabilmektedir.
- Programa birçok kez katılım gösterilebilir.
Work and Travel Kayıt Tarihleri
Genel olarak Amerika’daki sponsorlar, Ağustos ayı itibariyle anlaşmalı danışmanlık şirketlerine iş seçeneklerini göndermeye başlar. Work and travel kayıt tarihleri de Ağustos ayı itibariyle başlamaktadır. WAT programı süresince çalışacağınız iş alanınıza danışmanınızla birlikte karar verdikten ve iş görüşmesini gerçekleştirdikten sonraki süreçte işlemlerinize sorunsuz devam edebilmeniz için Amerika’dan gelen resmi iş sözleşmesi belgesine ihtiyaç vardır. Bu belgenin gönderilmesi de vakit alabildiğinden en geç ocak ayının 2.haftası kayıtların tamamlanması tavsiye edilmektedir.
Work and Travel Eyalet Tercihi
Amerika’da hangi eyalette çalışacağınız, sizin belirlemeniz gereken ve work and travel maceranızı büyük oranda etkileyen önemli bir karar sürecidir. Öğrencilerin bazıları denize yakın, kozmopolit ve hareketli bir eyalette çalışmayı tercih ederken, daha sakin ve küçük eyaletlerde daha verimli çalışabilecek olduklarını düşünen öğrenciler de kendilerine uygun bölgeleri seçebilmektedir.
Türk öğrencilerin az olduğu bir eyalette İngilizcenizi geliştirmek, konaklama dâhil yaşam masraflarınızı uyguna getirerek daha kolay para biriktirip seyahat günlerinizde gönlünüzce büyük şehirlerde gezmek için doğru eyalet seçimi tahmin ettiğinizden çok daha mühimdir. Maryland, New Jersey, Ohio, Massachusetts, Maine, North Carolina, Wisconsin, Virginia, New York tercih edilen eyaletler arasında en popüler olanlarıdır.
Work and Travel’da Konaklama
Birlikte çalışmaya karar verdiğiniz danışmanlık şirketi size genel olarak,
- Konaklamanızın ayarlanması
- İş bulma süreciniz
- WAT programlarına katılacak öğrenciler için zorunlu olan ve içerisinde SEVIS numarasını bulunduran bir uygunluk belgesi olan DS-2019 formunuzun temin edilmesi
- Program ve vize işlemleriniz
- Sağlık ve kaza sigortasınız (genelde ücret dâhilindedir) konularında danışmanlık yapmaktadır.
Eğer work and travel’da konaklama masraflarını kendiniz karşılayacaksanız kalınacak yerde konaklama depozitosu olup olmadığını öğrenmeniz önemlidir. Amerika’ya vardıktan sonra maaşınızı almak için en az 2 haftaya ihtiyacınız vardır. Bu sebeple depozito talep edilmesi durumunda yanınıza cep harçlığı olarak yaşam maliyetlerinizle birlikte ortalama 800-1000$ bir tutar bulunması gerekmesi tavsiye edilir. Amerika’daki bazı sponsorların kendi konaklamaları olabilmektedir. Konaklama ücreti bulunmayan işlerle de karşılaşmak mümkündür.
Work and Travel Vize Görüşmesi
Danışmanınızla birlikte J1 vize başvurunuzu yaptıktan sonra randevu günü DS-160 elektronik başvuru Formu, SEVIS belgesi, DS-2019 work and travel uygunluk formu ve kapalı zarf içerisinde transkript belgenizi yanınızda bulundurmanız gerekir. Work and travel vize görüşmesi 3 aşamadan oluşmaktadır. Pasaport kontrolü, parmak izi ve mülakat sonrasında olumlu geçmesi durumunda vizenizi alarak uçak biletinizi kestirebilir, Amerika’ya gitmek için gün sayabilirsiniz.
Work and Travel Vergi İadesi
Work and Travel programına katılan öğrenciler çalıştıkları süre boyunca Federal Gelir vergisi (%10-15) ve eyalet gelir vergisi (%5-8) olarak 2 tür vergi ödemek zorundadır. Federal gelir vergisi her yerde aynı iken Eyalet gelir vergisi eyaletlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu zorunlu vergilerin dışında da vergiler uygulanabilmektedir.
Amerika’da çalışırken maaşınızdan kesilen vergilerin çoğunu geri alabileceğinizi biliyor muydunuz?
Eğer çalıştığınız danışmanlık şirketinizin anlaşmalı olduğu veya tavsiye edeceği herhangi bir vergi iadesi şirketi var ise sizin için bu vergileri geri alabilir veya siz ülkenize döndükten sonraki ocak ayında işvereniniz tarafından size gönderilen, çalıştığınız sürede elde ettiğiniz kazancı ve ödediğiniz vergilerin yer aldığı W-2 formuna ek olarak DS-2019 formunuz, sosyal güvenlik numaranız, pasaportunuz ve Amerika giriş-çıkış tarihleri bilginiz ile taxback.com adresinden online olarak work and travel vergi iadesi başvurusu yapabilir ve en geç 5 ay sonra ödediğiniz vergilerin büyük bir kısmını geri alabilirsiniz.
Work and Travel Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1) Work and Travel’a kimler katılamaz?
Devam zorunluluğu olmayan Açık öğretim öğrencileri, lisans veya yüksek lisans mezunları bu programdan faydalanamamaktadır.
2. Work and Travel kaç ay sürüyor?
Ülkelere göre değişiyor olmakla birlikte program süresi genellikle fazla 4,5 ay kadar sürmektedir. Çalışma süreniz dışında size 1 ay seyahat süresi tanınır. En geç 1 Ekim’de ülkenize dönmüş olacak şekilde seyahat sürenizi ayarlayabilirsiniz. Böylece Türkiye’de devam eden üniversitenizin başlangıç tarihini yakalayabilirsiniz. Ayrıca Amerika’daki sponsorlarınız tarafından gönderilecek olan DS-2019 program uygunluk formunda yazan süre kadar çalışma hakkınız olduğu ve süreyi uzatmanın mümkün olmadığı unutulmamalıdır.
3) Work and Travel Fiyatları ne kadar?
Work and travel fiyatları, program maliyeti ortalama 2.400 USD-3.250 USD arasındadır. Program ücret fiyatları kayıt yapılan tarihe ve danışmanlık şirketine göre değişebilir. Program ücretine ek olarak 380 USD konsolosluk bedeli (vize + SEVIS) ve uçak biletleri de göz önüne alınmalıdır. Ayrıca Amerika'daki ilk ay yapacağınız harcamalar için de harçlık ayırmanız gerekmektedir.
4) WAT programına katılmazsam ücret iadesi alabilir miyim?
Vize reddi veya olabilecek farklı aksiliklerden dolayı programınızı iptal etmek durumunda kalmış ve ücret iadesi almak istiyorsanız danışmanlık firmanız ile görüşmeniz gerekmektedir. Ayrıca danışmanlık aldığınız firmanın iptal ve iade koşullarını yüz yüze konuşmanız çok daha doğru olacaktır.
5) Work and travel programında ne kadar para kazanılabilir?
Work and travel maaş miktarı çalıştığınız eyalete, bölgeye ve iş koluna göre değişmektedir. Amerika’da maaşlar genel olarak 2 haftada bir olacak şekilde ödenir, aylık olarak ödeme yapılacaksa da bu önceden mutlaka belirtilir. Her eyalette asgari ücret farklı olduğundan dolayı öncesinde mutlaka kontrol etmeniz tavsiye edilir. Ayrıca ek mesaileriniz, ikinci işte çalışıyor olmanız gibi durumlar da kazancınızı etkilemektedir. Genel olarak haftada 32-40 saat arasında çalışma süreniz bulunmaktadır ve 2021 yılı itibariyle Amerika’da asgari ücret saat başı minimum $7,25 olarak ödenmekte ve işinize göre14 $’a kadar çıkabilmektedir. 40 saatin üstünde çalışmanız durumunda ise saat başı aldığınız ücretin 1,5 katını talep etme hakkınız olduğu da dikkate alınmalıdır. Bu hesaplara göre tek işte haftada 32 saat çalışarak vergi kesintileri hariç aylık en az $1024 - $1792 bandında para kazanabilirsiniz.
6) En iyi work and travel şirketleri hangileri?
En iyi work and travel şirketleri, iş bilgileri ve kazançlar hakkında detaylı bilgiler için buraya tıklayarak Work and Travel Şirketleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
*** Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak, WAT / Work and Travel programının herhangi bir aşamasında öğrencilere destek vermediğimizin altını çizmek istiyoruz.