Yeni Bir Dil Öğrenme Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelinir?
Yeni Bir Dil Öğrenme Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?
Günümüz dünyasında yabancı dil öğrenmek zorunlu hale gelmiştir. Dünyanın herhangi bir bölgesinden haberdar olmak, yurt dışında yaşamak veya donanımlı bir eğitim almak isteyenlerin yeni bir dil öğrenmesi şarttır. Yeni bir dil öğrenmek kadar dil öğrenme korkusu da son zamanlarda öne çıkan konular arasında yerini alır.
Dil öğrenme sürecinde birtakım zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Fonetik, gramer ve ezber gibi konularda zaman zaman zorlanacağınız bu sürece adım atarken dil öğrenme korkusunun üstesinden gelmen gerekir.
Yeni bir dil öğrenmeye başlarken ilk etapta gramer ve kelime ezberleme adımları gelir. Bu adımlar biraz zorlayıcı olsa da pratik yapılarak tamamlanabilir. Dil öğrenme korkusunun baskın olduğu aşama ise dinleme ve konuşmadır. Hata yapma korkusu olarak da görülen bu durum, dil öğrenme sürecini sekteye uğratabilir.
Dil öğrenme sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için hata yapmanın öğrenme sürecine dahil olduğuna inanmanız son derece önemlidir. Yeni bir dil öğrenme korkusunun üstesinden gelmek için bazı önemli ipuçları var.
- Korkunuzu Kabullenin.
Yeni dil öğrenme korkusu pek çok insanda oldukça sık görülen bir durumdur. Bu korkunun temeli ise hata yapma ve aşağılanma korkusuna dayanır. Özellikle yetişkin döneminde çok sık görülen bu durumu aşarak dil öğrenmenin önündeki engeli ortadan kaldırmalısın.
Özellikle dil öğrenmeye başladığın sırada öz güvensiz ve utangaç davranmanın normal olduğunu kabullenmelisin. Ancak bu hisler sürecin bir parçasıdır. Dil öğrenmeye devam ederken zaman içerisinde bu duyguları aşarak yeni bir dilde rahatlıkla iletişim kurmaya başlayabilirsin.
- Mutlaka Pratik Yapın.
Öğrenme sürecinde teorik ve pratik aşamalar bulunur. Teorik aşamalar genellikle cümle kalıplarını ve kelimeleri içerse de bilgilerin hafızana yerleşebilmesi için pratik yapman gerekir. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma adımları dil öğrenme korkunun üstesinden gelmene yardımcı olur.
Pratik için okuma yapabilirsin. Öğrendiğiniz dilde yazılan ve ilginizi çeken basit yapılı kitaplar tercih ederek hem kelime dağarcığını genişletebilir hem de öğrendiğin konuların aklında kalmasını sağlayabilirsin.
Dinleme ve anlama pratiği için ise podcast, video, film ve dizileri tercih edebilirsin. Güncel ve basit bir dil kullanımına sahip olan içerikler, öğrenme aşamana büyük oranda katkı sağlar. Öğrendiğin dilin konuşulmadığı bir ülkede ikamet ediyorsan dili aktif bir şekilde kullanmak için günlük tutabilirsin. Gün içerisinde yaptığın, düşündüğün ve hissettiğin her şeyi öğrendiğin dilde yazarak gelişim gösterebilirsin. Anlatmak için doğru kelimeleri düşünürken farklı kelimeler de öğrenebilirsin.
İngilizce Podcast Önerileri blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yeni diller farklı aksanlara sahip olabilir. Bu durum dinleme ve konuşmada gergin hissetmene yol açabilir. İletişim kurduğun kişilere öğrenme aşamasında olduğundan bahsedersen seve seve sana yardımcı olurlar. Daha yavaş konuşmaları ve kelime seçimlerinde yardım etmeleri, dil öğrenme korkunu yenmeni sağlayabilir.
- Zaman Ayırın.
Yalnızca yeni bir dil için değil herhangi bir konuda öğrenme aşamasındaysan zaman ayırman son derece önemlidir. Öğrenmek istediğin alan veya konu için gün içerisinde belirli bir zaman dilimi ayırman etkili bir yöntem olur. Bu süreçte kelime çalışabilir, farklı dillerde podcast dinleyebilir, video izleyebilir veya kitap okuyabilirsin.Öğrenmeye başladığın dil ile ilgili bütün materyaller sürece olumlu katkı sağlar. Yoğun iş veya okul temposunda fırsat bulamadığını düşünsen de bu korkudan kaynaklı bir erteleme olabilir. Kısada olsa her gün veya haftanın belirlediğin günlerinde bir zaman aralığı belirleyerek dil ile ilgili çalışmaya devam etmelisin.
- Yabancı Arkadaşlar Edinin.
Yeni dil öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri yabancı arkadaşlar edinmektir. Yabancı arkadaşlar edinerek dil öğrenme sürecini hızlandırabilirsin. Ana dilini öğrenmek isteyen ve öğrenmek istediğin dili konuşan biriyle arkadaş olarak karşılıklı yardımlaşabilirsiniz.
Aynı dili öğrenmek istediğin yabancı bireyler ile arkadaş olarak korkusuz şekilde hata yapma hakkına sahip olabilirsin. İletişim kurmak için beraber çabalayacağın ve hatalarını telafi edecek kişilerle dil öğrenmek oldukça rahatlatıcı bir deneyimdir.
Yurt dışında veya ülkende yabancı arkadaş edinmenin yanı sıra çeşitli arkadaşlık uygulamalarını da kullanabilirsin. Yazılı veya görüntülü konuşmalar yaparak dil öğrenme sürecinde keyifli vakit geçirebilir, aynı zamanda farklı kültürlerden insanlarla tanışabilirsin. Yabancı arkadaşlarınla vakit geçirirken öğrenme aşamasında olduğunu belirtmen yararına olur. Bu durum farklı aksanlara aşinalık kazanmana ve öz güvenini geliştirmene de yardımcı olur.
Yurtdışında arkadaş edinmek için 10 ipucu blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Umutsuzluğa Kapılmadan Çalışmaya Devam Edin.
Umutsuzluk, yaşam boyu pek çok alanda ve dönemde karşına çıkabilir. Bazen öğrendiğin bilgileri unutabilirsin veya öğrenemediğini düşünebilirsin. Bunlar öğrenme sürecinde olağan durumlardır. Dil öğrenmeye başlarken korkuya sahip olan insanlarda sıklıkla görülen umutsuzluk durumu, aşılamadığında büyük bir engel haline gelebilir.
Dil öğrenirken tökezlediğin dönemler olduğunda kendini motive etmek için harekete geçmelisin. Belki küçük bir mola verebilir veya hatırlamadığın bilgilerin üstünden geçebilirsin. Görsel veya sesli uyaranlar kullanarak yeni dil öğrenimini kolaylaştırabilirsin. Telefon veya bilgisayarının dil seçeneğini değiştirmek de oldukça etkili bir yöntemdir. Unutma, herkesin öğrenme süreci biriciktir. Kendine en uygun öğrenme sistemini anlayıp harekete geçerek kısa süre içerisinde istediğin her dili öğrenebilirsin.
En iyi İngilizce öğrenme uygulamaları hakkında yazmış olduğumuz blog yazımızı inceleyerek dil öğrenme sürecinizi planlayabilirsiniz.
- İlerleme Kaydettiğiniz Tüm Aşamalarda Kendinizi Ödüllendirin.
Ödül sistemi, insan psikolojisinde olumlu etki yaratır. Koşullanan bireyler, bir sonraki ödüle ulaşmak için daha fazla çabalar. Ödül sistemi, yeni bir dil öğrenmek için de ideal yöntemlerden biridir. Öğrenilen dilin getirileri anlık veya somut şekilde görülemez. Beynin etkilenebilmesi için her adımdan sonra somut ödüllere ihtiyaç duyulur.Kendine küçük hedefler koyarak başardığın her aşamada kendini ödüllendirebilirsin. İsteklerine uygun ödüller seçerek bir sonraki aşamaya geçmek için motive olabilirsin.
Yabancı dil konuşma korkunuzun üstesinden gelebileceğiniz eğitim programları hakkında bilgiler için "Yurtdışı eğitim programları" blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yabancı dil eğitimi hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun cevabını sizler için hazırlamış olduğumuz “Yurtdışında dil eğitimi hakkından en sık sorulan sorular” blog yazımızı inceleyebilir ve dilerseniz iletişim numaralarımız üzerinden bizlerle irtibata geçebilirsiniz.
Dil öğrenme ve konuşma korkunuzu yenmeye karar verdiyseniz ve eğitim için bir dil okuluna kayıt olduysanız bir sonraki aşamada giderken yanınıza almanız gerekenler hakkında merak ettikleriniz için “Yurt Dışına Eğitime Giderken Valizinize Almanız Gerekenler” blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Global Yurtdışı Eğitim kusursuz bir dil eğitimi için dilediğin ülkeye gitmene yardımcı oluyor. Donanımlı yapıları ve özel eğitim sistemlerine sahip dil okullarına giderek yeni bir dil öğrenme korkunun üstesinden gelebilirsin.