İngiltere Sağlık Sistemi
İngiltere Sağlık Sistemi
İngiltere’nin Ulusal Sağlık Hizmeti 1942’de Sir William Beveridge tarafından parlamentoya sunulan raporlara istinaden 1948 Ulusal Sağlık Hizmeti Yasası çerçevesinde yürürlüğüne girmiştir. 1948 kurulan NHS’ye (National Health Service) İngiltere’de ikamet eden tüm kişiler, Avrupa Sağlık Sigortası kartına sahip olmayanlar da otomatik olarak bu hizmetten yararlanma hakkına sahiptir. Kuzey İrlanda’da sağlık ve sosyal bakım ayrı olarak oluşturulmuştur ve NHS olarak bilinmektedir. National Health Service adının altında bu sistemi kullanan diğer Birleşik Krallık ülkeleri NHS İskoçya ve NHS Galler’dir.
NHS 2. Dünya Savaşı’nın ardından uygulanan sosyal reformların bir parçası olarak kurulmuştur. Kuruluş amacı sağlık hizmetinin kapsamlı, evrensel ve ücretsiz olması gerektiğiydi. İnsanların ödeme gücüne bağlı olarak değil, klinik ihtiyacına dayalı olarak kurulmuştu.
NHS hizmeti diş tedavisi ve göz optik bakımı hariç diğer sağlık hizmetlerini Birleşik Krallık ’ta ikamet eden kişilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. İnsanların reçete ücreti ödemesini zorunlu kılan bu sistem 60 yaş üstü ve devlet yardımı alan kişileri bu zorunluluktan muaf tutmaktadır.
Ülkede tabii ki pek çok özel hastane de bulunmaktadır. Bu özel hastaneler devlet tarafından belirlenen kurallara uymak zorundadırlar. Sağlık müfettişleri tarafından genel olarak belirli aralıklarla teftiş edilmektedirler. Buradaki hastane odaları devlet hastanelerine göre daha konforlu olabilmektedir.
NHS kapsamındaki kişiler devlet tarafından hastanelerde ücretsiz olarak hizmet almaktadır. Özel hastanelerin yatak ücretleri gece başına tahminî 1500 Sterlin ‘den başlayabilmektedir. Özel doktorların muayene ücretleri tahmini 200 Sterlin ’den başlayabilmektedir. İngiltere sağlık sigorta sistemi dâhilinde ücretsiz olarak yapılmayan tedaviler arasında diş tedavisi gelmektedir. Belirli bir ücret ödemek gerekmektedir. Fakat bu ücret özel hastanelere göre daha düşük denilebilir.
İngiltere Sağlık Hizmetleri Kurumları
- • Devlet Hastaneleri
- • İlçe Hastaneleri
- • Bölgesel veya Bölgeler arası Hastaneler
- • Kar Amacı Gütmeyen Özel Hastaneler
- • Üniversite Hastaneleri
Hastanelerin çoğu kamu tarafından finanse edilen Ulusal Sağlık Hizmetinin (NHS) bir parçasıdır. Birleşik Krallık ‘ta ücretsiz olan NHS hastaneleri ve ücretli özel şirketler veya hayır kurumları tarafından yönetilen bağımsız hastaneler olarak iki tür hastane bulunmaktadır. İngiltere’deki çoğu genel hastane acil durum, kaza, doğum hizmetleri, cerrahi işlemler, yaşlı bakım gibi hizmetleri sunmaktadır.
NHS sigortaya dayalı bir sistemden aksine ikamete bağlı bir sağlık sistemidir. İngiltere de oturan yerliler ve gurbetçiler de dâhil olmak üzere İngiltere’de ikamet eden herkes bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.
İngiltere'de öğrenciler için sağlık sisteminin işleyişi nasıldır?
Uzun süreli dil eğitimi, lisans veya yüksek lisans gibi eğitimlerde öğrencilerin sağlık sisteminden yararlanabilmesi için, 6 aydan uzun süreli vize başvurusunda IHS- Immigration Health Surcharge sağlık ücretini ödemek zorundadırlar. Bu sayede diş ve göz tedavileri hariç diğer sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedir.
İngiltere’de 6 aydan kısa veya uzun kalan herkesin ücretsiz olarak faydalandığı sağlık hizmetleri ise ;
- • Acil hizmetler,
- • Aile içi şiddet vb. şiddet durumları,
- • Cinsel saldırıda yapılması gereken tedavi,
- • Bulaşıcı hastalık tanı ve tedavisi,
- • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisi,
- • Mahkeme tarafından zorunlu kılınan psikolojik tedaviler,
- • Tutukluların alması gereken tedaviler gibi hizmetlerdir.
İngiltere sağlık sistemi denildiğinde İngiltere’de ilk “GP” denilen bir kavram akıllara gelmektedir. GP, General Practicioner kavramının kısaltmasıdır ve bizdeki adı ile Pratisyen Hekim denilebilmektedir. Hastaların gidebileceği ilk yer aile hâkimleri olan General Practicioner’lardır. Herhangi bir ücret ödemeden aile hekimlerinde ve devlet hastanelerinde muayene olmak mümkündür ancak sağlık hizmetlerine Türkiye’deki kadar kolay ulaşılmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
*Acil durum numarası “999” olarak belirtilmektedir. Birleşik Krallık ‘ta bu numara üzerinden sağlık, polis, itfaiye, sahil güvenlik gibi hizmetlerde kullanılmaktadır. Acil durumlarda aranılan bu numara daha sonra konuya göre sizi ilgili yere yönlendirmektedir.