İngiltere'ye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
İngiltere’ye Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
İngiltere kültürü, tarihi geçmişi ve mirası, teknoloji, eğitimi ve ekonomisiyle ön plana çıkan herkesçe sayılan hatırı sayılı ülkelerden biridir. Yıllar boyu birçok ülkeyi sömürgesi altında tutan ülke bu durumu oldukça iyi değerlendirerek o ülkelere kendi gelenek ve kültürünü yaymayı ve yaşatmayı başarmıştır.
Her daim zirvede olan birçok üniversiteleriyle öğrencilerin eğitim için göz bebeği olan ülke, hem öğrenciler için hem de oraya taşınmak isteyenler için yaşanabilir seçilen birçok şehir olanağına sahiptir. Ülkenin yerlilerinin aktivitelere spora, doğaya ve tarihi miraslara verdiği önemle her yıl yüz binlerce turisti kendine çekmektedir.
58 milyon gibi yüksek nüfusla sahip olan ülke, birçok medeniyeti bünyesinde bulundurmasıyla her milletten gelenek, mutfak, kültür gibi alanlarda etkilenmiştir. Yurtdışında yaşamanın elbette kolay olmadığını söylemeliyiz. Bir ülkeyi uzaktan görmekle o ülkeye gidiş yaşayarak deneyimlemek çok farklı noktalardır. Dizi ve filmlerde gördüğümüz şeyler normal gelebilir, bizim için doğal olan birçok şeyin onlar için de doğal olabileceğini düşünebiliriz fakat bu oldukça yanlış düşence olur. Dünya sadece yaşadığımız yerden ibaret değildir. Bizimle aynı düşünceleri, gelenekleri, kültür benzerliği gösterdiğini düşünemeyiz.
İşte bu yüzden İngiltere'ye gitmeden önce bilinmesi gerekenler nedir diye biraz detaylandırmak ve sizi bilgilendirmek istedik.
1) Para birimi Pound ’dur
İngiltere bir Avrupa ülkesidir fakat diğer Avrupa ülkelerinden farklı para birimi kullanmaktadır. Pound olarak bildiğimiz Sterlin olarak da kullanılan para birimini kullanmaktadır. 1 pound ’un altımdaki paralar için “penny” terimini kullanmaktadırlar.
2) Ölçü birimi olarak inç, ons, pound (lb), mil gibi birimleri kullanıyorlar
Ülkemizdeki ölçü birimleriyle hesap yapmak oldukça kolayken, aynı şeyi yabancı birimlerle yapmak zor olabilir. Çünkü bazen bizde bir kilo domates ile yabancı ülkelerin bir kilo domates ağırlığı farklı olabilir.
Örneğin; bizim için 1 metre onların ölçü birimine göre 39,37 inçe denk gelmektedir. Ya da 1 kilo domatesin karşılığı 2.20 pounda denk gelmektedir.
3) Trafiğin soldan akması
Belki de en çok dikkatimizi çeken ve bir şekilde kulağımıza ulaşan başka bilgi de trafiğin bizim alışık olduğumuz yönün tersine olmasıdır. Bizim araçlarda şoför koltuğu soldadır ve her zaman sağ taraftan olacak şekilde trafikte yol alırız. Fakat İngiltere’de bu durum farklıdır. Bunun nedeni baya eskilere dayanmaktadır. Konu ile alakalı bilgi için İngiltere hakkında 21 ilginç bilgi yazımızı okuyabilirsiniz.
4) Prizleri üç girişlidir
Her ülkede voltaj ve frekans değişmeye başlamasından dolayı prizleri de farklılaştırmaya gidilmiştir. Her ülke kendi voltaj sistemini kullandığı için kendi götürdüğümüz elektronik cihazları şarj ederken voltaj değişikliğinden bozulması durumu vardı. Bu yüzden her millet kendine uygun olarak prizleri değiştirmiştir. Gitmeden önce kendi ülkenizden dönüştürücü almayı unutmayın!
5) Sıra beklerken kaynak yapılmamalı
İngilizler son derece dikkat ettikleri bir durum olan sıra konusunda herkesten aynı hassasiyeti beklemektedirler. Kendi sıranızdan çıkıp başkasının sırasından işlem görmeye çalışmanız her türlü ayıp karşılanacaktır. Aceleniz olsa da sıranızı beklemelisiniz.
6) Toplu taşımada konuşma!
Türk milleti olarak nerede olursa olsun sohbet etmeyi çok severiz. Ayaküstü olsun, trafikte olsun, kapı önü olsun her türlü bu diyalog kurabiliriz. Fakat İngiltere’de trafiği geçin tolu taşımanın içinde de biriyle sohbet etmek hoş karşılanmaz sessizlik korunmalıdır.
7) Tost, bildiğiniz tost değil!
Bizim alışık olduğumuz tost, kaşar peynirli, karışık, atom gibi birçok çeşide sahip olup son derece lezzetlidir. Her yerde farklı olarak da yapılmaktadır. Fakat İngiltere’de tost yemek isterseniz Türkiye’deki gibi önünüze bol malzemeli, kaşar peynirleri yanlardan akan bir şey beklemeyin üstü tereyağlınmış kızarmış ekmekle karşılaşabilirsiniz.
8) Restoranlarda çatal, bıçaklara dikkat!
Bir yere yemek yemeye gittiğinizde artık o yemeği bitirip servisi almaları için bekliyorsanız kesinlikle çatal, bıçaklarınızı yan yana ve yüz üstü tabağa koymalısınız ki garson servisinizi kaldırsın.
9) Bazı barlarda garson bulamayabilirsiniz
İngilizlerin hemen hemen bütün meşhur barlarında garson bulmak zordur. Kendi içeceğinizi kalkıp kendiniz almalısınız. Birinin sipariş alması için beklerseniz muhtemelen bir şeyler içemezsiniz.
10) İngiltere Schengen vizesine tabii değildir.
İngiltere bir Avrupa ülkesidir fakat aldığınız vizeyle Avrupa ülkelerini gezemezsiniz. İngiltere 2020 yılında aldığı bir kararla Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmıştır. Bu sebeple ülkeye girmek için ülkenin kendi vizesini almanız gerekmektedir. Aldığınız İngiltere vizesiyle Avrupa ülkelerini gezemeyeceğiniz gibi aldığınız Schengen vizesiyle de İngiltere’ye giriş yapamayacaksınız.
11) Şemsiye en iyi arkadaşınız olacak
İngiltere bir ada ülkesi olmasından dolayı okyanusla ılıman bir iklime sahiptir. Sert kışlar yaşanmaz fakat yılın her ayı her günü yağmur yağma ihtimali vardır. Nereye giderseniz gidin güneşli bir gün de dâhil yanınızdan şemsiyenizi eksik etmeyin. Yaz ayında gidecekseniz bile bavulunuza bir yağmurluk atmak güneşli günlerde dahi ıslanmamak için faydalı olacaktır.
12) Londonpass, gezginlerin yol arkadaşı
İngiltere’de Londra şehrinde yaşamaya karar verdiyseniz ve gezmeyi çok seven biriyseniz mutlaka edinmeniz geren bir bilet Londonpass’dır. Bu bilet sayesinde turistlik yerleri ucuza gezebilir, hem de uzun kuyrukları beklemeden giriş sağlayabilirsiniz.
13) Et, süt, peynir ve bal gibi yiyecekleri yanınıza almayın!
İngiltere’ye gitmek istediğinizde kendi kültürünüze ait kendi yörenize ait tadını özleyeceğiniz yiyecekler elbet olacaktır. Mesela Karslıysanız oranın o küflü peyniri eminim burnunuzda tütecektir. Fakat maalesef ki İngiltere’ye peynirden bir parça bile bavula koyamazsınız. Ülkeye girişi yasaktır.
14) Saat farkı var!
İngiltere ve Türkiye arasında yazları 2 saat, kışları ise 3 saat bir zaman dilimi farkı vardır. Bu yüzden bilet alırken bu noktayı dikkate almalısınız. İngiltere’ye indiğinizde yerel saate bakarsanız sanki hiç zaman geçmemiş gibi hissedebilirsiniz.