Personal Statement Nedir?
Personal Statement Nedir?
Yurtdışı eğitim almak istemenin yüzlerce motivasyonu bulunmaktadır. En önemlileri arasında uluslararası saygınlığı olan eğitim kurumlarında eğitim almak ve kariyer basamaklarında sağlam bir şekilde ilerlemenin ilk adımını atmak olabilir. Ancak dünyanın en saygın eğitim kurumlarında eğitim almak oldukça rekabetçi bir ortamda öne çıkmayı gerektirir. Akademik başarılarınız, not ortalamanız elbette önemlidir. Ancak okullar binlerce başarılı aday arasından neden sizi seçmelidir? İşte tam da bu noktada Personal Statement size, kendinizi anlatma fırsatı sunmaktadır. Peki, Personal Statement nedir gelin inceleyelim.
Dünyanın dört bir yanındaki eğitim kurumları için başvuru sürecinin temel taşlarından biri olan Personal Statement kişisel beyan olarak çevrilebilir. Bireyin kişiliğini, isteklerini ve akademik hünerlerini tasvir etmede çok önemli bir konuma sahiptir. Genellikle bir amaç beyanı veya kabul makalesi ile eşanlamlı olan bu belge, çoğu zaman akademik transkriptler ve test puanlarının sadece bir tamamlayıcısı olmaktan çok daha fazlasıdır. Başvuru sahiplerinin benzersiz deneyimlerini, tutkularını ve belirli bir eğitim programını takip etme nedenlerini ifade etmeleri için eşsiz bir araç görevi görür.
Akademik başvurular kapsamında Personal Statement, başvuru sahibinin motivasyonlarını, akademik geçmişini, müfredat dışı faaliyetlerini, kariyer hedeflerini ve kişisel niteliklerini ortaya koyan yansıtıcı bir anlatıdır. Bireyin kendine özgü kimliğini özetler. Ayrıca kabul komitelerine öğrencinin karakteri, eleştirel düşünme yetenekleri ve akademik topluluğa potansiyel katkıları hakkında fikir sağlar.
Personal Statement, başvuru sahiplerinin etkili iletişim becerilerini sergilemeleri, seçtikleri alana olan tutkularını ifade etmeleri ve geçmiş deneyimlerinin, isteklerini nasıl şekillendirdiğini açıklamaları için bir platform görevi görür. Bireyin kendini diğer adaylardan ayırması için bir fırsat sunarak, kabul departmanının adayları notlar veya standart test puanlarının ötesinde bir birey olarak görmesini sağlar.
Üniversiteye kabul almada Personal Statement önemi konusunda artık hemfikiriz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki her kurumun beklentisi farklı olabilir. Bölgeler bazında, eğitim kurumların Personal Statement beklentilerini aşağıda inceledik.
• İngiltere : İngiltere üniversiteleri kişisel beyana önemli bir ağırlık vermekte ve genellikle kabul sürecinde belirleyici bir faktör olarak görmektedir. Başvuru sahibinin tutkusunu, bu bölümü tercih etmesinin altında yatan nedenleri, bu yolda ilerlerken kendine kazandırdıkları, akademik başarılarını, müfredat dışı katılımlarını ve seçilen kursa uygunluğunu vurgulayan net bir anlatı ararlar.
• Amerika Birleşik Devletleri : ABD'deki eğitim kurumlarında, özellikle lisans ve lisansüstü programlarda, kişisel beyanlara büyük değer verilmektedir. Kurumlar, kişisel deneyimleri, akademik ilgi alanları ve gelecekteki kariyer hedefleri arasında güçlü bir uyum olduğunu gösteren başvuru sahipleri aramaktadır. Bireyselliğe, zorlukların üstesinden gelme becerisine ve hedeflenen kursu takip etme amacının netliğine vurgu yapılır.
• Avrupa : Avrupa üniversiteleri, bireyselliğe değer verme konusunda ABD kurumlarıyla benzerlikler taşısa da, daha çok akademik başarılara ve başvuru sahibinin seçilen alana yatkınlığına odaklanma eğilimindedir. Ayrıca, eğitim programıyla ilgili belirli yetkinlikler veya deneyimler de arayabilirler.
Personal Statement Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli
Yukarıda üniversitelere kabul almanın çok rekabetçi bir ortamda gerçekleştiğini vurgulamıştık. Aynı rekabet Personal Statement için de devam etmektedir. Üniversitelerin beklentileri farklılık gösterse de, çok rekabetçi bir yarışta da olsanız aşağıda 5 Maddede Personal Statement Yazmak konusunu dikkate aldığınızda daha sağlıklı ilerleyebilirsiniz.
Özgünlük ve Orijinallik: Yazınızda gerçek ve özgün olun. Benzersiz deneyimlerinizi, bakış açılarınızı ve beklentilerinizi sergileyin. Klişelerden kaçının ve diğer adaylar arasında öne çıkmak için özgünlüğü hedefleyin. Unutmayın bu sizin yazınız ve konu sizsiniz. Hiçbir araç ya da insan sizi sizden iyi yazamayacaktır!
Açık ve Öz İfadeler : İfadenizi açık, net ve odaklanmış tutun. Fikirlerinizi yapılandırılmış bir şekilde, okuyucunun dikkatini çekecek tutarlı bir akışla sunun. Giriş bölümü ile sonuç bölümü arasındaki uyum tutarlılığınızı gösterecektir.
Programa Uygunluk : İfadenizi başvurduğunuz programa veya kuruma göre uyarlayın. Çalışma alanına neden ilgi duyduğunuzu ve programın akademik ve kariyer hedeflerinizle nasıl örtüştüğünü vurgulayın. (Eğer UCAS üzerinden başvuracaksanız, UCAS metninizi başvurduğunuz tüm okullarla paylaşacağından, kurumdan ziyade programa uyarlamanız daha yararlı olacaktır.)
Becerilerinizi ve Tecrübelerinizi Yansıtın : Kursla ilgili becerilerinizi, başarılarınızı ve deneyimlerinizi gösterin. Bu deneyimlerin akademik yolculuğunuzu nasıl şekillendirdiğini ve kişisel gelişiminize nasıl katkıda bulunduğunu tartışın.
Deneyim ve Hedefler : Geçmiş deneyimlerinizi yansıtın ve bunların hedeflerinizi nasıl etkilediğini ifade edin. Gelecek hedeflerinizi ve başvurduğunuz programın bunlara ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını tartışın.
Personal Statement Yazarken Yapılan Hatalar
Personal Statement yazmak aslında müthiş bir denge gerektiriyor. Kullanabileceğiniz sınırlı sayıda kelime ile kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışmak ancak metinde kuracağınız denge ile sağlanabilir. Bunun dışında Personal Statement yazarken yapılan 7 hata listemizi inceleyerek, bunlardan kaçınabilirsiniz.
1. Kişisel gelişime değinmemek : Öğrenciler başarılara çok fazla odaklanıp kişisel gelişime yeterince odaklanmayabilir. Karşılaşılan zorluklar, alınan dersler ve bunların karakterinizi ve hırslarınızı nasıl şekillendirdiği üzerine düşünülmesi gerekmektedir. Bu konular sizi ön plana çıkarabilir.
2. Düzeltme ve düzenleme : Dilbilgisi, yazım ve genel yapıya dikkat edin. Hatasız olduğundan ve mesajınızı etkili bir şekilde ilettiğinden emin olmak için ifadenizi birçok kez gözden geçirin. Yazınıza yabancılaşmak da bu noktada etkili olabilir. Düşüncenizi metninizden arındırın ve kendinize birkaç gün verdikten sonra farklı bir ortamda metninizin aşina olmadığınız bir versiyonunu okuyun. Bu metninizdeki eksiklikleri objektif bir şekilde görmenize yardımcı olacaktır.
3. Spesifiklik eksikliği: Hedefler, ilgi alanları veya deneyimler hakkında çok belirsiz olmak kişisel ifadenin etkisini azaltabilir. Spesifik örnekler ve ayrıntılar anlatınıza derinlik ve güvenilirlik katar.
4. Başarılara aşırı vurgu yapmak: Başarılar önemli olsa da, önemlerini veya yolculuğunuzu nasıl şekillendirdiklerini yansıtmadan yalnızca başarılara odaklanmak ifadenin sığ görünmesine neden olabilir.
5. Kurumun uygunluğunu göz ardı etmek: Belirli bir kurum veya programın neden size uygun olduğuna değinmemek. Programın sunduğu imkanların akademik ve kariyer hedeflerinizle nasıl örtüştüğünü vurgulayın.
6. Geri bildirimi ihmal etmek: Yeterli düzeltme okuması yapmadan veya akranlardan, mentorlardan veya profesyonellerden geri bildirim almadan yazma sürecinde acele etmek, gözden kaçan hatalara veya iyileştirme için kaçırılan fırsatlara neden olabilir.
7. Tutkuyu Aktarmamak: Tutku ve coşku eksikliği ifadeyi daha az ilgi çekici hale getirebilir. Seçtiğiniz alan veya programa karşı gerçek bir heyecan ve ilgi gösterin.
Yurtdışı eğitim süreçleri hakkında detaylı bilgi için bilgi istek formu doldurabilir ya da bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.