Facebook Pixel Code
  • 0212 227 0 227
  • | 1989'dan Günümüze

İngiltere Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans

İngiltere Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans

Öğrencilerin zorlu lisans eğitim süreçleri bittikten sonra akademik kariyerine devam etmek isteyenler bir karar aşamasından geçmektedir. Birçok öğrenci “Tezli mi yoksa tezsiz mi yüksek lisans yapmalıyım?” sorusunun karar aşamasından geçmektedir.

Üniversitede tezinin amacı nedir?

Birleşik Krallık'ta tez, ister lisans eğitimlerinde olsun ister yüksek lisans eğitimlerinde olsun, öğrencilerin genellikle eğitimlerinin sonunda üstlendikleri ve tamamladıkları bir araştırma projesidir. Bazı bölümlerde yüksek lisans derecesine gelmeden de devam eden lisans eğitimi sürecinde bölüm bitirme tezi olarak adlandırılan araştırma projeleri bulunmaktadır.

Tez, bir öğrencinin en çok ilgilendiği belirli bir alanını derinlemesine incelemesi ve o konu hakkında araştırma yaparak kendi görüşlerini ve edindiği sonuçları belgelemesi olanak tanınır. Bu, öğrencilerin bilgi edinmelerini ve konu alanlarının bu unsurunda uzmanlaşmalarını belirli bir kariyere girmek veya daha fazla eğitim almalarını sağlamaktadır.

Tez çalışması bağımsız olarak yapıldığından öğrenciler bu çalışma aşamasında problem çözme, zaman yönetimi gibi çeşitli becerilerini geliştirme fırsatı da bulabilmektedir. Yapılan araştırma ve çalışmalar öğrencilerin yalnızca kendi alanlarındaki derece uzmanlık bilgilerine değil aynı zamanda onların kariyere süreçlerini geliştirebilmelerine olanak tanımaktadır.

Tezli ve tezsiz yüksek lisans dereceleri arasındaki fark nedir?

Birleşik Krallık’ta yüksek lisansını tezli olarak tamamlamak isteyen öğrenciler yapmış oldukları araştırma projelerini önermek, yürütmek, özetlemek ve savunmakla sorumludur. Tez danışmanı desteğiyle yürütülen bu aşamanın sonunda öğrenciler tez komitesine çalışmalarını savunmaları gerekmektedir.

Tez yapmadan diploma alabilir misiniz?

Tezler, diploma sürecinin zorlu ve aynı zamanda önemli bir parçasıdır. Birleşik Krallık’ta çoğu yüksek lisans programlarında öğrencilerden lisans üstü derecesi için tez hazırlamak gerekmektedir. Ancak bu durum hangi bölümü seçtiğinize, hangi alanda yüksek lisansınızı tamamladığınıza ve hangi üniversitede eğitim aldığınıza göre değişmektedir.

İngiltere yüksek lisans eğitimlerini tezsiz bir şekilde tamamlamak isteyen öğrenciler ilgilendikleri kurs programının içeriğini eğitim alacakları üniversitenin sayfasından kontrol edebilirler. Lisans düzeyinde, tüm dereceler bir tez yapmanızı gerektirmemektedir fakat bu durum genellikle öğrencilerin ne bölümü okuduğuna ve hangi üniversitede okuduklarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

“Tez yapmadan diploma alabilir misiniz? “sorusuna yukarıda evet olarak cevapladık ancak, yüksek lisans seviyesinde, tam yüksek lisans derecesi almak için öğrencilerin bir tez yapmanız gerekmektedir. Yüksek lisans derecesi, Birleşik Krallık'ta alabileceğiniz en yüksek ikinci yeterlilik seviyesidir. Bu nedenle, bir dizi üst düzey akademik becerinin söz konusu olması ve tezlerin size kazandırdığı özellikler olduğundan, yüksek lisans tezinin gerekli olabilmektedir.

İngiltere Tezli Yüksek Lisans Programı
İngiltere Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Yüksek lisansı tezli tamamlamak, potansiyel okullar ve işverenler için araştırma yapma ve uzun biçimli raporlar hazırlayabilme becerilere sahip olduğunuzu gösterir.
 Önemli bir yazılı derinlemesine araştırma gerektirmediği için, tezsiz yüksek lisans programlarının tamamlanması daha az zaman almaktadır.
Doktora yapmayı düşünen öğrenciler, yüksek lisans programını tezli tamamlarlarsa, kabul panellerinde daha iyi bir konuma sahip olurlar.
Öğrencilerin çok fazla araştırma veya yazma becerisi gerektirmeden dersleri tamamlamalarına ve sınavlara girmelerine olanak tanımaktadır.
Sözdizimi ve dilbilgisine önem veren bir alana girmeyi düşünen öğrenciler genellikle bir tez tamamlayarak yazma becerilerini geliştirirler. 
Öğrenciler, saatlerce araştırma/yazma yapmadıkları için proje bazlı çalışmalara daha çok zaman ayırabilir ve öğretim üyeleriyle daha yakın ve daha sık çalışma fırsatı bulabilirler.
Tez yazan öğrenciler, nihai çalışmasını çeşitli akademik dergilere sunarak yayınlanma şansı bulabilirler. Bu da onların tanınmalarına artı olarak yansımaktadır. 
Öğrenciler, daha fazla ders alarak ve tez için araştırmak ve yazmak için harcayacakları zamanı, uygulamalı beceriler kazanmalarına ayırabilirler.
Tez yazmak, öğrencilerin neler yapabileceklerine dair anlayışlarını genişletir, bir araştırmayı yürütme becerilerini derinleştirir ve fikirler arasında bağlantı kurma becerilerini geliştirmektedir.
Öğrenciler araştırma ve derinlemesine inceleme becerileri yerine proje tabanlı çalışmalar alanında becerilerini kullanabilirler.


- Unutmamak gerekir ki Birleşik Krallık’ta tam tam yüksek lisans derecesi alabilmeleri için öğrencilerin lisans üstü eğitimlerini tezli olarak tamamlaması gerekmektedir.

Neden bazı programlarda tezler önemlidir?

Bazı akademik disiplinlerde ve profesyonel alanlarda, araştırma yapmak ve edinilen bilgi ve verileri yazı haline getirmek bazı yapılan işlerde kilit bir rol oynamaktadır. Yüksek lisans programlarında öğrencilerin çalışmalarında yetkin olarak görülmeleri için tezlerini tamamlamaları önemli olmaktadır.

İngiltere tezsiz yüksek lisans süreci izleyen öğrenciler doktora programlarına kabul edilme aşamasında biraz zorlanabilirken, tezli olanlar genellikle süreci daha kolay atlatabilirler. Bir öğrenci araştırma ağırlıklı olmayan bir disiplinde doktora programına başlayabilse de bazı kurumlar, öğrencilerin akademik ilgi alanlarının, bağımsız ve incelikli düşünme yeteneklerinin hakkında bir fikir edinmek ister. Lisans üstü eğitimlerini tezler olarak bitiren öğrenciler bu becerilerin sağlam kanıtlarını sunabilirken, olmayanlar hazırlıklarını tam olarak göstermekte zorlanabilir.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Öğrenciler ilgilendikleri bölümlerin tez çalışması gerektirip gerektirmediğini başvurdukları üniversitelerin sitesinden kontrol edebilir.

  • British Council
  • English UK
  • Feltom
  • IALC
  • ICEF
  • Quality English
  • Study World
  • Türsab
  • UED