Yurtdışında Popüler Hukuk Yüksek Lisans Bölümleri
Yurtdışında Popüler Hukuk Yüksek Lisans Bölümleri
Sizler de yurtdışında hukuk yüksek lisansı yapmak istiyor ama nereden bağlayacağınızı, hangi ülkenin en doğru karar olduğunu veya size katacak deneyimleri hakkında merak içinde misiniz? İşte bu yazımızda merak ettiğiniz ve çokça araştırdığınız bazı noktalara değinmek istedik. Birçok ülkede hukuk eğitimi alabileceğiniz gibi bu ülkelerin her birinden ayrı ayrı bahsetmek biraz zor olacaktır. İşte bu sebeple bu yazımızda eğitim alabileceğiniz popüler ülkelerden olan İngiltere, Amerika ve Almanya üzerinden sorularınıza yanıt vermek istedik.
Bireyler ve toplum arasındaki düzeni sağlamayı amaçlayan hukuk, bu amaçlar doğrultusunda yetişmek ve eğitim almak isteyen öğrencileri kuralları uygulama, denetleme, düzenleme ve çağa uygun hale getirme konularında eğitim almalarını sağlamaktadır.
Yurtdışında hukuk okumak, avukatlığa, savcılığa, hakimliğe veya hukuk alanında yapılan mesleklere gönül vermiş her öğrencinin hayallerini süslemektedir. Hukuk okumak öğrencilere hem akademik hem de kariyer anlamında pek çok avantaj sağlamaktadır. Hukuk öğrencileri avukatlık, savcılık, hâkimlik yapabilmenin yanında danışmanlık hizmeti de verebilmektedir. Öğrenciler lisans eğitimlerini yüksek lisans eğitimi ile devam ettirerek akademide de görev alabilirler.
Yurtdışında hukuk okumak söz konusu olduğunda öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında Amerika, İngiltere, Kanada veya Almanya gelmektedir. Aşağıda kısaca sizler için yukarıda bahsettiğimiz ülkelerdeki hukuk eğitimlerini açıkladık.
İngiltere’de Hukuk Okumak
Türk hukuk sistemi ve İngiliz hukuk sistemi birbirinden oldukça farklıdır. Hukuk sistemindeki genel farklılıklar Kara Avrupası Hukuk Sistemi (Civil Law) ve Ortak Hukuk Sistemi (Common Law) olarak birbirinden ayrılabilir. Türkiye “Civil Law” hukuk sistemini kullanırken İngiltere’de “Common Law” hukuk sistemi kullanılmaktadır.
Hukuk lisans eğitimini İngiltere’de tamamlayarak Türkiye’ye dönen öğrencilerin YÖK’ten denklik diploması almaları gerekmektedir.
Ortak Hukuk Nedir?
Ortak Hukuk Sistemini tüm ülkenin yargıçlar tarafından oluşturulan hukuk sistemiyle yönetilmesi olarak açıklayabiliriz. Common Law, yani Ortak Hukuk, bir Anglo – Sakson sistemi olarak bilinmekle beraber İngiltere ve birçok Birleşik Krallık sömürgelerinin hukuk sistemini oluşturmaktadır.
İngiltere’de Hukuk Yüksek Lisans Eğitimi
İngiltere’de lisans eğitimi ülkemizdeki lisans eğitim yılından farklı olarak 3 yıl sürerken aynı şekilde yüksek lisans eğitimi de 1 yıl sürmektedir. Ancak Türkiye’nin de içinde yer aldığı uluslararası öğrencilerin 1.yıldan eğitimlerine standart bir diploma ile başlamaları oldukça zordur. Eğitim sisteminin farklılığı ve başka bir ülkede yaşama alışma süreci de olacağından uluslararası öğrencilerin International Foundation Year olarak adlandırılan bir programa katılım göstermeleri genel olarak gerekmektedir. IB,AP, Abitur gibi uluslararası diplomaya sahip olan öğrencilerin yeterli skorları elde etmeleri durumunda direkt olarak 1.sınıftan eğitimlerine başlamaları mümkün olabilir. Genellikle 1 yıl süren foundation eğitimlerinde öğrenciler İngiliz eğitim sistemini tanımakta hem İngilizce dersleri hem de üniversiteden dersler alarak yumuşak bir geçiş ile adaptasyon süreçlerini de kolay atlatmaktadır.
Yüksek lisans eğitimlerinde ise dil yeterliliğini karşılayamayan öğrenciler master eğitimleri öncesinde “pre-master veya pre-sessional” programlarına katılarak master eğitimlerine hazırlanabilmektedir.
İngiltere Popüler Hukuk Yüksek Lisans Programları
- LLM - Commercial Law (Ticaret Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - Human Rights (İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - International Business Law (Uluslararası İşletme Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - International Law (Devletler Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - Medical Law (Tıp Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - European Law (Avrupa Hukuku Yüksek Lisans)
- LLM - Immigration Law (Göçmen Hukuku Yüksek Lisans)
Almanya’da Hukuk Okumak
Almanya’da lisans derecesinde hukuk mezunu olmak isteyen öğrenciler Türkiye’deki gibi 4 yıllık lisans eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler “Staatsexamen” denilen 2 tane devlet sınavı girmeleri gerekmektedir. Genel olarak Almanya’da üniversite okumak isteyen öğrencilerden TestDAF veya DSH sınavlarından yeterli Almanca dil yeterliliğini karşılaması gerekmektedir.
Almanya’da üniversite okumak isteyen Türk öğrencilerden çoğu Alman devlet üniversiteleri YKS sınavına girmiş olma şartı koşmaktadır. Ve Türkiye’de hangi bölüm kazanılmışsa o bölümden devam etmelerine olanak tanımaktadır.
Bu şart üniversitelere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Mezuniyetten sonraki ilk devlet sınavlarında öğrenciler hukukun temel yönleri hakkında pratik ve deneyim kazanmak için “Referendarzeit” denilen 2 yıllık stajlarını tamamlamaları gerekmektedir.İkinci yılın ardından tam nitelikli avukat, hâkim, savı ya da devlet memuru olmak için ikinci devlet sınavlarına girilmektedir.
Almanya’da Hukuk Yüksek Lisans
Almanya’da hukuk lisans eğitiminden sonra öğrenciler arasında LLM (hukuk yüksek lisansı) programlarına devam etmek oldukça popülerdir. Bu programlar bazı üniversitelerde İngilizce olarak da verildiğinden uluslararası öğrenciler arasında sık tercih edilmektedir. Bunun dışında hukuk programlarının eğitim dili genel olarak Almanca verilmektedir. Dolayısıyla da öğrencilerin Almanca dil yeterliliğini kanıtlamaları gerekmektedir.
*Bazı Alman hukuk fakültelerinde öğrenciler hukuk mülakatlarına ve sınavlarına tabi tutulmaktadır. Öğrencilerin seçtikleri üniversite ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Almanya’da Popüler Hukuk Yüksek Lisans Programları
- LL.M. Uluslararası Ticaret Hukuku
- Avrupa Film Ticareti ve Hukuku LL.M. | MBA
- Avrupa Hukuk ve Ekonomi Masterı (emle)
- İşletme Hukuku (LL.M)
Amerika’da Hukuk Okumak
Amerika’da hukuk eğitimi almak diğer ülkelere nazaran farklı süreçler gerektirmektedir. Ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkede öğrenciler lise eğitimlerini tamamladıktan sonra gerekli sınavları başarıyla tamamlamasının ardından lisans düzeyinde hukuk eğitimlerine başlayabilmektedir. Fakat bu durum Amerika’da farklıdır. Çünkü Amerika yüksek lisans düzeyinde eğitim vermesinden dolayı öğrencilerden farklı şartları sağlamalarını istemektedir.
Konuyu daha açacak olursa Amerika hukuk lisans eğitimi için kendi ülkesine gelen öğrencilerden bölüm fark etmeksizin lisans eğitimlerini tamamlamış olmalarını istemektedir. Daha sonra lisans eğitimini tamamlamış öğrenciler Amerika’daki üniversitelere hukuk okumak için başvurmadan önce mutlaka LSAT (Law School Admission Test) yani hukuk fakültesine kabul sınavına tabi tutmaktadır. Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler başvuru sürecine dahil olup kabul almalarının ardından 3 yıllık yani 6 dönemlik hukuk eğitimlerine başlarlar.
J.D (Juris Doctora) Amerika hukuk lisans eğitiminin ilk aşamasıdır. Öğrenciler önceden tamamlamış oldukları herhangi bir bölümdeki lisans eğitimlerinden sonra 3 yıl süren JD eğitimlerini de tamamlayarak Juris Doctor unvanını kazanmaktadır. Örneğin Türkiye’de tamamlamış olduğunuz 4 yıllık hukuk lisansınız Amerika’da Hukuk lisansı (J.D) eğitimine denk gelmemekle beraber J.D eğitiminden önce tamamlanması gereken lisans aşaması olarak sayılmaktadır. 3 yıllık Juris Doctora programını tamamlayan öğrenciler akademik başarı durumlarına göre 1 yıllık LLM programına katılarak yüksek lisans diplomasi elde edebilir.
Türkiye’den hukuk dışında herhangi bir lisans eğitimi alıp sonrasında Amerika’da hukuk eğitimini tamamlayan öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde hukuk denkliği ve eksik derslerinin tamamlanması istenmektedir. Ayrıntılı bilgi için YÖK gibi ilgili kurumlarla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.
Amerika’da Hukuk Yüksek Lisans Şartları
- Juris Doctor veya eşdeğer bir hukuk lisans mezunu olmak
- İyi bir ortalamaya sahip olmak (3.0 üzeri tavsiye edilir)
- TOEFL IBT veya IELTS skor belgesi
- Personel Statement (üniversite özel yazılmış iyi bir niyet mektubu)
- Akademik Referans
- Staj veya Farklı İş deneyimleri
- CV
Amerika Popüler Yüksek Lisans Bölümleri
- General Master of Laws, LLM (Genel Hukuk Yüksek Lisansı)
- LLM in Corporation Law (Şirketler Hukuku Yüksek Lisanı)
- LLM in International Business (Uluslararası İş Hukuku Yüksek Lisansı)
- LLM in International Legal Studies (Uluslararası Hukuk Yüksek Lisansı)
- LLM in International Taxation (Uluslararası Vergi Hukuku Yüksek Lisansı)
- LLM in Social Justice and Human Rights (İnsan Hakları Yüksek Lisansı)
- LLM in Competition, Innovation and Information Law (Rekabet, Yenilik ve Bilişim Hukuku Yüksek Lisansı)
Bu yazımız bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Daha net bilgiler için başvurmak istediğiniz üniversiteler ile iletişime geçebilirsiniz. İngiltere üniversiteleri hakkında bilgi almak için web sayfamızı buradan ziyaret edebilirsiniz. Amerika üniversiteleri için ise buradan sayfamıza göz atabilir ve iletişim numaralarımız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.