Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorular Sorular
Alacağım dil eğitimi süresi ne olmalı?
Aslında alacağınız dil eğitiminin süresi sahip olduğunuz mevcut İngilizce seviyenize ve ulaşmak istediğini İngilizce seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Bu anlamda net bir süre vermek doğru olmayacaktır.
Ancak A1(Beginner), A2(Elementary), B1(Pre-intermediate), B2(Intermediate), C1(Upper İntermediate), C2(Advanced)’den oluşan geleneksel 6 kuru tamamlayabilmek için, kur başına ortalama 8 hafta gerektiği söylenebilir. Bu süre sizin ders içerisindeki performansınıza, ders içi katılımınıza, çalışmanıza, ders dışında düzenlenen sosyal programlara ne kadar aktif yer aldığınıza bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak kur atlama süreleri ilk ve son kurlar için daha uzun iken orta seviye olarak tanımlanan Intermediate – Pre ve Upper dâhil olmak üzere) kurlar için daha uzun sürmektedir.
İngilizce seviyenizi henüz bilmiyorsanız, ofislerimizde ücretsiz seviye tespit sınavına katılabilirsiniz.
Eğitim alacağım dil okuluna karar verirken nelere dikkat etmeliyim?
Yurtdışında dil eğitimi alabileceğiniz çok sayıda dil okulu bulunmaktadır ve maliyet aralığı da okuldan okula değişiklik göstermektedir. Bu anlamda dil okuluna karar verirken ihtiyacınıza yönelik bir program içeriğine sahip olması, sunduğu konaklama imkânları, okulun konumu, bulunduğu şehir, sosyal olanakları ve yaş ortalaması dikkat edilmesi gereken önemli etmenlerdendir.Dil okulları ve maliyetleriyle ilgili detaylı bilgi alabilmek için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.
Yurtdışında sunulan dil programları için belli yaş sınırı var mı?
Yurtdışında dil eğitimi için belli bir maksimum yaş sınırı olmamakla birlikte, okullar tarafından belirlenen ve okuldan okula değişen minimum yaş sınırı bulunmaktadır.
İngilizceyi en iyi şekilde öğrenebilmek için hangi ülkeyi tercih etmeliyim?
İngilizceyi en iyi şu ülkede öğrenirsiniz gibi kesin bir ifade kullanmamız doğru olmayacaktır. Çünkü İngilizcenin resmi dil olarak kullanıldığı birçok ülke bulunmaktadır. İngilizcenizi iyi bir seviyeye getirmek için bu ülkelerden hangisini tercih edeceğinizden çok yaşam standartlarınıza uyan, sizin hangi ülkenin kültürünü birebir deneyimlemek istediğinize, hangi ülkenin planlarınıza ve hedeflerinize hitap ettiğine, nerede kendinizi iyi hissedeceğinize ve güzel zaman geçireceğinize göre seçim yapmanız daha doğru olacaktır. Böylece olmak istediğiniz ülkede hem çalışıp hem de sosyalleşerek başarıya ulaşacaksınız.
Yurtdışında dil eğitimi almanın ne gibi avantajları vardır?
Yurtdışında eğitim almayı tercih etmekle kendinizi tamamen öğrenmek istediğiniz dilin tüm gün konuşulduğu bir ortama dâhil ederek daha ilk günden o dili öğrenmeye hem bedenen hem de zihnen ne kadar hazır olduğunuzu ortaya koymuş olursunuz.
En iyi öğrenme konfor alanınızdan çıkıp kendinizi öğrenmeye maruz bırakmanızla başlar. Yurtdışında dil eğitimi almak da tam anlamıyla kendi dilinizi konuştuğunuz ülkeden uzaklaşarak tamamen o dilin konuşulduğu ülkede, duyarak, görerek, hissederek ve deneyimleyerek öğrenmenize destek olmaktadır.
Yeni bir kültür öğrenmek, dünyanın birçok ülkesinden gelen insanlarla iletişim kurarak dünya insanı olmak, dili en iyi şekilde ve daha hızlı öğrenmek ancak yurtdışında eğitim almayı tercih edenlerin deneyimleyebileceği bir durumdur. Bu sayede dil eğitiminden sonra iş hayatında veya akademik hayatında farklı bakış açıları kazanmış ve yurtdışında tek başına yaşamanın sorumluluklarının da bilince biri olarak hayata 1-0 önde devam etmenin avantajını elde edebilirsiniz.
Sizler de yurtdışında eğitim almanın avantajlarında yararlanmak istiyorsanız bu link üzerinden yurtdışı dil okullarımızı inceleyebilirsiniz.
Yurtdışında dil eğitimine başlamak için en son ne zaman başvurmalıyım?
Dil eğitimleri genel olarak her pazartesi başlamaktadır ve yıl boyunca sürmektedir. Bu anlamda sizi kısıtlayan bir durum olmadığı sürece istediğiniz zaman başvuru yapabileceğinizi bilmeniz önemlidir. Ancak hem vize işlemlerinizin sıkıntıya girmemesi hem de sınıf ve konaklama kapasitesi dolması, uygun uçak bileti ayarlanması durumlarına karşın en geç 3 ay öncesinden başvuru yapmanız tavsiye edilmektedir.
Eğer yeşil pasaport sahibiyseniz ve Türkiye’ye vize uygulamayan bir ülkeye ya da Avrupa ülkelerinden birinde dil eğitimi almayı planlıyorsanız ise en geç 1 ay öncesinden başvuru yapmanız gerekmektedir.
Yurtdışı dil eğitimine ne kadar bütçe ayırmalıyım?
Dil okulu seçerken önemli kriterlerden biri maliyetlerdir. Bu anlamda tüm dil eğitimi sürecine ne kadar bir bütçe gerektirdiği merak edilmektedir. Yurtdışı eğitiminize ayırmanız gereken bütçe eğitim alacağınız okula, seçmiş olduğunuz dil programının ders saati yoğunluğuna, tercih edeceğiniz şehrin yaşam standartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
Bu noktada hem ihtiyacınıza hem de bütçenize uygun okul ve programa en doğru şekilde karar verebilmeniz adına dilerseniz bu link üzerinden bizimle iletişime geçerek danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışında eğitim için hangi ülke ve şehri tercih etmeliyim?
Öneri ve fikir gerektiren, öğrencilerin karar verirken zorlandığı ve danışma ihtiyacı duyduğu konulardan biri de yurtdışında eğitim alacağı ülke ve şehrin hangisi olacağıdır.
Yurtdışında eğitim denildiğinde oldukça fazla alternatif bulunmaktadır. Bu alternatifler arasından ise sadece iyi bir programa katılmak odaklı karar vermeniz yeterli olmayacaktır. Yüksek kalitede bir eğitim alacak olmanızın yanı sıra seçtiğiniz ülkenin ve şehrin yaşam tarzının size uygun olup olmayacağı, sosyal olanakları, yaşam maliyetleri vb konuları da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü okul sonrasında geçireceğiniz vakit, zaten alışık olduğunuz yaşam standardınıza uygun bir ülke/şehirde eğitim alacak olmanız gibi durumlar sizin başarınızı da etkileyen önemli etmenlerden biridir. Bu anlamda her öğrencinin kendini mutlu hissedeceği ülke/ şehir birbirinden farklı olacağı için buna en doğru karar verecek olan kişi yine öğrencinin kendisidir.
Size karar vermenizde yol gösterici olmak adına yurtdışı deneyimine sahip Global Yurtdışı Eğitim danışmanlarımızla görüşerek eğitim almayı düşündüğünüz ülkelerin, şehirlerin ve sunulan programların tüm avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışında ne kadar süre dil eğitimi alabilirim?
Yurtdışında dil eğitimi program süreleri genelde 2 haftadan başlayıp 48 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu kurslara ne kadar süre katılmanız gerektiği öncelikli olarak sizin dil seviyenize, sonra da ulaşmak istediğiniz dil seviyesine bağlı olarak artmakta veya azalmaktadır.
Yurtdışı dil eğitim programları ne zaman başlar?
Yurtdışı dil eğitim programları başlangıç tarihleri program türüne göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle Pazartesi günleri başlamaktadır. Başlangıç seviyesindeki öğrencileri için özel başlangıç tarihleri sunan, sadece ayda bir kez yeni öğrenci kabul eden dil okulları da olabilmektedir. Ayrıca Akademik sömestr ve yıl olarak geçen dil kursları belli başlangıç tarihlerine göre sunulmaktadır. Üniversite bünyesinde sunulan dil kursların genellikle başlangıçları ise genelde Eylül/Ekim veya Ocak/Şubat ayı olarak belirtilmektedir.
Dil eğitimini tamamladıktan sonra sertifika alabilecek miyim?
Dil eğitimini tamamladıktan sonra sertifika alabilmek için, dil okullarının sunduğu derslere gerekli katılımı göstermiş olmak gerekmektedir. Bu kriteri karşılayan öğrenciler tüm programların sonunda sertifika almaya hak kazanmaktadır.
Yurtdışında bir sorunla karşılaştığımda kimden yardım alacağım?
Sadece Türkiye’deki süreçte değil, programınızı tamamlayıp ülkenize dönene kadar danışmanlarımız sorunla karşılaştığınız her durumda size destek olmaktadır. Her zaman bir telefon uzağınızda olduğumuzu unutmayın. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda danışmanınızla irtibata geçebilirsiniz.
Ayrıca eğitim alacağınız okullar da size yardımcı olmak üzere özveri ile sizin için elinden geleni yapacaktır, böyle bir durumda dilerseniz ilk olarak okulunuzun öğrenci işleri ile de rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz.
Dil eğitimi ve konaklama ücretlerini ne zaman ödemem gerekir?
Dil okulları ödemeyle ilgili mutlaka kayıt esnasında, bir kısmının yapılmasını kalan ödemenin ise kurs başlangıç tarihinden 1,5 ay (6 hafta ) öncesinde yapılmasını istemektedir. Eğer kayırt yaptırdığınız tarihte kursun başlamasına 6 haftadan daha az süre kalmış ise bu durumda tüm ödemenin biran önce yapılması gerekmektedir.
Konaklamayı nereden ayarlamam gerekir?
Öğrencilerimiz genel olarak eğitim alacakları dil okulunun sunduğu anlaşmalı konaklama türlerinden birini tercih etmektedir. Bu noktada aile yanı ve öğrenci yurdu konaklama uluslararası öğrenciler tarafından popüler alternatifler arasında yer almaktadır. Üniversite bünyesinde eğitim alacak olan öğrenciler ise çoğunlukla üniversitelerin yurtlarını tercih etmektedir. Dileyen öğrenciler eğer mümkünse okulun yönlendirmesi ile farklı konaklama alternatiflerini de değerlendirebilmektedir.
Yurtdışında üniversite eğitimi alacağım bölüme ve ülkeye karar verirken nelere dikkat etmeliyim?
Hangi alanda eğitim alacağınıza karar vermeden önce akademik anlamda başarılı olduğunuz ve ilgi duyduğunuz alanlar üzerine yoğunlaşmanız tavsiye edilmektedir. Kariyer hedeflerinizi belirlemek anlamında yaptığınız çalışmalar sizi başarıya adım adım ulaşmanızda destek olacaktır.
Yolunuzu belirledikten sonra hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak üniversitenin dünya sıralamasındaki yeri, eğitim almayı planladığınız bölüm özelindeki başarıları, kampüslerinin konumu, okul dışındaki zamanlarda sunulan olanakları, eğitim ve yaşam maliyetlerini dikkate almalısınız.
Akademik başarılarınız yurtdışında istediğiniz üniversitede ve bölümde eğitim alabilmeniz için belirleyici etmenlerdendir. Ayrıca dil seviyenizin de uluslararası alanda tanınan bir yeterlilik belgesiyle iyi bir skor ile kanıtlanmış olması gerekmektedir.
Kısaca yurtdışında eğitimin sadece okuyacağınız bölümden ibaret olmadığının farkında olarak mezuniyetinizden sonraki planlarınızı, eğitim alacağınız ülkeye uygun bir yaşam tarzına ve yaşam standartlarına sahip olup olmadığınızı da göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.
Yurtdışında eğitim için sağlık sigortası zorunlu mu?
Kısa veya uzun dönem olsun yurtdışına eğitim için seyahat edecek olan tüm öğrencilerimize sağlık sigortası yaptırmalarını tavsiye etmekteyiz. Sağlık sigortasının zorunlu olup olmaması ülkelere göre farklılık göstermektedir. Sağlık sigortası eğitim alacağınız okul tarafından sunulabildiği gibi öğrenci kendisi de bu sigortayı yaptırabilmektedir. Sağlık sigortasını zorunlu tutan ülkelerin ise prosedürleri farklılık göstermektedir.
Yurtdışındaki okulların kalitesiyle ilgili bilgiye nereden ulaşabilirim?
Dil okullarının yurtdışında çeşitli akreditasyon kurumlarınca tanınıyor olması, belirli üyeliklere sahip olması, uluslararası alanda ödüller kazanmış olması vb. kriterlere dikkat edilmelidir. Akreditasyon kurumları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
Üniversitelerin ise dünya çapında yaptığı araştırmaları, uluslararası öğrenci sayısı, öğretim, bilgi aktarımı gibi kriterleri göz önüne alınarak sıralanan veya önemli yayınların listesinde yer alması önemlidir. Times Higher Education World Ranking, QS World University Ranking örnek olarak verilebilir. Üniversiteler ayrıca YÖK tarafından da tanınıyor olmalıdır.
Yurtdışında eğitim alan öğrencilerin çalışma izni bulunuyor mu?
- İngiltere; Devlet üniversitelerinde akademik bir programa katılan öğrencilere haftada 20 saat part time (tatil dönemi tam zamanlı) çalışma izni bulunmaktadır. Dil eğitimi süresince ise çalışma izni verilmemektedir.
- İrlanda; üniversitede eğitim alan öğrencilerin haftada 20 saat part time çalışma izni bulunmaktadır. Tatil zamanlarında ise tam zamanlı 40 saat yasal çalışma izni verilmektedir. 25 hafta ve üzeri dil programına kayıt yaptırılması durumunda ise haftada 20 saat part time çalışma izni sunulmaktadır. 25 haftalık kurs süresince öğrencilere 8 aylık oturum verildiğinden eğitimden kalan sürede öğrenciler dilerse tam zamanlı olarak çalışabilmektedir.
- Amerika; Üniversitede eğitim alan öğrencilere sadece kampüs içerisinde ve haftada 20 saat ile sınırlı olacak şekilde çalışma izni verilmektedir. Dil eğitimi süresince ise öğrencilerin yasal çalışma izinleri bulunmamaktadır.
- Avustralya; Üniversite Eğitimi ve 12 hafta ve üzeri dil eğitimi alan öğrenciler haftada 20 saat çalışma iznine sahiptir.
- Kanada; resmi sayfasında yer alan okullardan birinde eğitim alacak olan öğrencilerin eğitimleri süresince kampüs dışında çalışma izni vermektedir. Kanada’da dil eğitimi süresince çalışma izni bulunmamaktadır. İngilizce eğitimlerini tamamlayıp belirli bir seviyeye gelen öğrenciler okula ve programa göre değişmekle birlikte sertifika, diploma, lisans ve yüksek lisans programlarına geçiş yaparak devlet okullarında 1 yıllık program için mezuniyetten sonra 1 yıl 2 yıllık programlar içinse mezuniyetten sonra 3 yıl çalışma iznine sahip olurlar.
- Malta; 13 hafta ve üzeri dil programlarına kayıt yaptıran öğrenciler ilk 3 aylık eğitimden sonra haftada 20 saat yarı zamanlı saat çalışma iznine sahip olabilmektedir.
- Almanya; Eyaletten eyalete değişebilmekle birlikte üniversite eğitimi alan öğrencilerin haftada 10 saat çalışma izni bulunurken yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler haftada 20 saat yarı zamanlı çalışma iznine sahip olabilmektedir. Dil eğitimi alan öğrencilerin yasal olarak çalışma izinleri bulunmamaktadır.
- Yeni Zelanda: Üniversite eğitimi veya 14 hafta ve üzeri dil eğitimi alan öğrenciler haftalık 20 saat part time yasal çalışma iznine sahip olmaktadır.
Ülkelere göre çalışma izinleriyle ilgili detaylı bilgi için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.
Danışmanlık ücretiniz nedir?
Resmi temsilcisi olduğumuz dil okullarından danışmanlık ücreti talep etmiyoruz.
Yurtdışındayken ailem bana nasıl para gönderebilir?
Bunun birden fazla yolu olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Türkiye’deki bankanızın eğitim alacağınız ülkede de şubesi var ise doğrudan kendi bankanız üzerinden para gönderme işlemini yapabilirsiniz. Özellikle kısa dönem eğitim alacak olan öğrenciler banka hesabı açamadıkları için ailelerin kullandığı bir diğer yöntem ise Western Union ya da Money Gram’dır. Üzerinde Visa Electron amblemi olan bir bankamatik kartına sahip olmanız durumunda aileniz Türkiye’den bu kartınıza TL olarak para yatırabilir siz de bulunduğunuz ülkeden bir bankamatikten gönderilen parayı o ülkenin para birimi olarak çekebilirsiniz.
Daha çok yaz okuluna katılan küçük yaş grubuna sahip öğrencilerin ise harçlığa ihtiyacı olması durumunda aileler kredi kartlarıyla okullara ödeme yapabilmektedir. Böylece ailelerin gönderdiği ödeme öğrenciye elden verilebilmektedir.
Yurtdışındaki üniversitelere son başvuru tarihi nedir?
Her ülke için bir son başvuru tarihi olduğunuz söylemek doğru olmaz. Ancak üniversite başvuru dönemlerinden bahsedebiliriz. Genel olarak Amerika, İngiltere, Kanada, İrlanda İtalya, gibi ülkelerde başvurular Ekim ayı itibariyle başlamaktadır. Son başvuru tarihleri ise ülkeden ülkeye değişmektedir. Örneğin İngiltere’de son başvuru tarihi bulunmamaktır. Bölüm dolduğunda sistem otomatik olarak başvuruyu kapatmaktadır. Bazı üniversitelerde ise son başvuru tarihi başlangıç döneminden 6 ya da 9 ay öncesinde olabileceği gibi başlangıç dönemine 1 ay kalana dek başvuru kabul eden üniversiteler de olabilmektedir.
Yurtdışında eğitim sırasında askerliğimi ne kadar süreliğine tecil ettirebilirim?
Yurtdışında eğitim alacak olan öğrenciler öğrenim belgeleriyle birlikte Türk temsilciliklerine başvurarak askerliğini tecil ettirebilmektedir. Bu durum Dil eğitimi, ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora yapacak olan öğrenciler için geçerlidir.
Tecil süreleri ise eğitim türüne göre değişmektedir. Dil eğitimi alacak öğrenciler en fazla 1,5 yıl tecil ettirebilmektedir. Ön lisans ve yüksek lisans öğrencileri en fazla 3,5 yıl tecil ettirebilirken, lisans öğrencileri 7 yıla kadar askerliklerini tecil ettirebilmektedir. Ancak lisans eğitimi alacak olan öğrenciler askerlik tecili için 29 yaşından küçük, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ise 33 yaşın altında olmaları gerekmektedir.
Eğitim alacağım üniversitenin YÖK denkliği olup olmadığını nereden öğrenebilirim?
Öğrenciler yurtdışında eğitim almak istedikleri üniversitenin tanınıp tanınmadığını e devlet üzerinden okul tanıma sorgulama sayfasından kontrol edilebilmektedir.
Eğer üniversite sistemde görünmüyorsa YÖK’ten “Okul tanıma belgesi” talep ederek öğrenebilmektedir. Okul Tanıma belgesi almak için ise https://denklik.yok.gov.tr internet sitesi üzerinden dilekçe doldurup bedelini ödeyerek başvuruda bulunabilirsiniz.
Eğer yurtdışında bir ön lisans, lisans veya yüksek lisans programından mezun olduysanız denklik başvurusu hakkında detaylı bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yurtdışında lisans eğitimi alabilmek için Türkiye’de üniversite sınavına girmem gerekir mi?
Her ülke için geçerli olmasa da bazı ülkelerde yurtdışında üniversite eğitimi alabilmek için Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz gerekmektedir.
Bazı ülkeler kendi ülkelerinde üniversiteye başvuracak olan öğrencilerden üniversite sınavına girip sınav sonucuna göre tercih yaparak ilgili bir bölüm kazanmış olmalarını bekleyebilir. Örneğin Almanya, öğrencinin eğitim almak istediği bölümü Türkiye’de herhangi bir üniversitede kazanmış olmasını beklemektedir.
Yurtdışında lisans eğitimi öncesinde Türkiye’de üniversite sınavına girmenizi gerektiren bir başka durum ise YÖK ile ilgilidir. Bazı üniversitelerin YÖK tarafından tanınması için üniversite sınavına girip eğitim almak istediğiniz bölümü kendi ülkenizde kazanmış olmanız gerekmektedir. YÖK denkliği ile ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.
Yurtdışında alacağım lisans ve yüksek lisans eğitimi YÖK tarafından tanınacak mı?
Yurtdışında eğitim alacağınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıp tanınmadığı önemlidir. Yurtdışında üniversite eğitiminin uzunca bir zaman aldığı, hem yaşam hem de eğitim maliyetleriyle bütçe gerektiren bir süreç olduğundan okumayı planladığınız üniversitenin denkliğinden emin değilseniz bu konu hakkında YÖK denklik birimiyle iletişime geçerek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Global Yurtdışı Eğitim olarak öğrencilerimizi YÖK denkliği bulunmayan üniversitelere yönlendirmiyor ve dikkatli olmaları konusunda kendilerini mutlaka uyarıyoruz.
Üniversite denkliklerinin yanında diploma denkliğinde de sorun yaşamamak için YÖK tarafından denklik sorgulaması yapılması ve diploma denkliği için istenilen şartların sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir.
Vize işlemleriyle de siz mi ilgileniyorsunuz?
Danışmanlığını yaptığımız öğrencilerimizle görüşüp birlikte ilerlemeye karar verdiğimiz andan itibaren vize dâhil tüm işlemlerini biz gerçekleştiriyoruz. Gerekli vize evraklarının toplanması, vize formlarının doldurulması, vize randevusunun alınması, toplanan vize evrakların özenle tarafımızca kontrol edilmesi gibi her aşamasında öğrencimize yardımcı oluyoruz. Hatta bizzat vize görüşmesi veya başvurusunu gitme zorunluluğu olmayan ülkeler için (Örn; İrlanda) öğrencilerimizin başvurularını elden biz yapıyoruz.
Nasıl pasaport başvurusu yapabilirim?
e-Devlet veya T.C Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel müdürlüğü web sayfası https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden online randevu alarak alabilirsiniz. Dilerseniz Alo 199 çağrı merkezi üzerinden telefonla randevu alarak da pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz. Pasaport türlerinden hangisine başvuru yapabileceğiniz ve başvuru yapabilmek için gereken belgeler ile ilgili detaylı bilgilere bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.