Yurtdışında Lise
Yurtdışı lise programları hakkında araştırma yapmaya başlamadan önce bilmek istediğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz.
Yurtdışı Lise Eğitimi
- • Yurtdışında Lise Okumak
- • Yurtdışı Lise Türleri
- • Yurtdışında Lise Eğitim Programları
- • Ülkelere Göre Yurtdışı Lise Eğitim Sistemi
- • Yurtdışı Lise Eğitim Konaklama Alternatifleri
- • Yurtdışı Lise Eğitim Ücretleri
- • Yurtdışında Lise Okumak İçin Gerekenler
- • Yurtdışı Liseleri Giriş Sınavları
- • Yurtdışında Lise Eğitim Süresi
- • Yurtdışında Lise Eğitim İçin Gerekli Evraklar
- • Yurtdışında Yer Alan En İyi Liseler
- • Kimler Yurtdışında Lise Eğitimi Alabilir
- • Yurtdışı Lise Eğitimi Sağlık Sigortası
- • Yurtdışı Lise Eğitimi için Vize
- • Yurtdışı Lise Eğitiminin Faydaları
- • Yurtdışında Burslu Lise Okumak
- • Global Yurtdışı Eğitim ile Yurtdışı Lise Eğitimi
Yurtdışında Lise Okumak
Çocuklarınız lise eğitimini sadece Türkiye sınırları içerisinde tamamlamak zorunda değil! Dünya üniversitelerine açılan kapıyı yurtdışında lise eğitimi sayesinde daha erken aralayabilirsiniz.
Türkiye’deki eğitim sisteminin ne kadar yorucu ve stresli olduğunun hepimiz farkındayız. Köklü ve başarılı okullarda eğitim alabilmek için öğrenciler sınavlara neredeyse nefes almadan çalışıyor. Oysaki yurtdışında lise çağlarında başlayan eğitim süreci ile üniversite stresini azaltmak mümkün. Uluslararası alanda eğitim kalitesi ve başarısıyla adından söz ettiren seçkin kurumlarda eğitim planı yapan öğrenciler için en ideal seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Yurtdışında ezbere dayalı olmayan, eleştirel düşünmeye yönelten ve problem çözme becerileri kazandırmayı hedefleyen bir lise eğitimi almayı kim istemez!
Yurtdışında lise okumak, çocuğunuzun başarılı bir öğrenim sürecinden geçmesi, geleceğine daha kolay yön verebilmesi, sorumluluk sahibi bir birey olması için önemlidir. Ayrıca kültürel anlamda kendini geliştirmesine de destek olmaktadır.
Ortaokul sonrasında farklı ülkelerden öğrencilerle iç içe yaşamı deneyimleyen çocuklar yeni arkadaşlıklar kurup, erken yaşta dünya insanı olmanın avantajını yaşamaktadır. Üstelik farklı bakış açıları geliştirerek ufuklarını genişletme fırsatını da elde etmektedir.
Çocuklarınızın öğrenmeye en açık olduğu lise yıllarında uluslararası bir deneyim yaşaması, tüm eğitim ve kariyer hayatı boyunca sorun olabilecek yabancı dil sorununu çözer. Bununla birlikte yurtdışı diploması ile çok daha fazla kariyer seçeneklerine sahip olması ardından da iş dünyasında büyük başarılara imza atması söz konusudur.
Yurtdışı lise eğitimi, lise değişim programı olarak da karşınıza çıkabilmektedir. Devlet liseleri arasında yapılan değişim programları Milli Eğitim bakanlığı tarafından onaylıdır ve sadece 1 yıldır. Ancak, 14-18 yaş aralığındaki öğrencilere bu hak tanınmaktadır. Programa katılan öğrenciler, değişime dâhil olan yurtdışı liselerde öğrenim görerek farklı bir deneyim elde ederler. Bu program ile öğrenciler ülkenin eğitim sistemi hakkında fikir edinerek ve kendi ülkelerinde liseyi tamamlamaktadır.
İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya ülkeleri her yıl Türkiye’den yüzlerce öğrencinin liseyi yurtdışında okumak için tercih ettiği önemli ülkelerdendir. Ayrıca Avusturya, İtalya, İsviçre, Fransa, İspanya ülkelerinde de öğrenciler lise eğitimi alabilmektedir.
Nerede lise eğitimi almak istediğinize bağlı olarak lise eğitim sistemleri değişebilmektedir. Çocuğunuz lise eğitiminin tamamını yurtdışında okuyabileceği gibi son 2 senesini yurtdışında okuyabilir. Yahut sadece lise son sınıfı yurtdışında okumak uluslararası lise diploması sahibi olabilmek için yeterli olabilmektedir. Örneğin, İngiltere’de lise diploması alabilmek için en az son iki yılınızı ve/veya lisenin tamamını İngiltere’de okumanız gerekir. Kanada ise sadece 1 yıl için dahi öğrenci kabul etmekte ve son sınıfı Kanada lisesinde okuyan öğrencilerine Kanada lise diploması vermektedir.
Yurtdışı Lise Türleri
Özellikle son yıllarda popülerliği artan lise eğitimini yurtdışında okumak kararı almak kolay değil. Ülkelerin eğitim sisteminden uzak, okulların öğrenciye sunduklarından ve gidilecek ülkenin anadilinden habersiz olabilirsiniz. Fakat eğitim standartlarının ne kadar yüksek olduğunun ve pek çok sanat bilim ve iş insanının başarısına katkı sağladığının farkındasınızdır. İngiltere, Amerika, Almanya gibi ülkelerdeki dünyaca ünlü kurumlarda alınan eğitimler tüm bu gelişimlere destek olmaktadır.
Çocuğunuzu erken yaşta dünya insanı olmaya teşvik ederseniz onun geleceği hakkında artık daha az kaygılanmanız gerekir. Çünkü uluslararası alanda, yüksek standartlarda eğitimin kapıları bu sayede aralanmıştır. Kendisi de ister ve çalışıp fazlasıyla gayret ederse geleceğini garanti altına alarak başarıdan başarıya koşacaktır.
Yurtdışında çocuğunuz için birden fazla lise alternatifi bulunur.
• Devlet Kolejleri/Liseleri (Public High Schools): Devlet liseleri hükümet desteklidir. Genel olarak konaklamaları aile yanı olarak sunmaktadır. Devlet liselerinde fiyatlar daha uygun olabilmektedir. Genellikle 1 yıllık eğitim imkânı sunulmaktadır.
• Özel Yatılı liseler (Boarding Schools): Yatılı liseler, konaklamaları okul içerisinde yer alan yurtlarda konaklama imkânı sunmaktadır. Yurtlar okul içerisinde olmayıp okula çok yakın mesafede de yer alabilmektedir.
• Özel Gündüz Liseleri (Day Schools): Konaklamanın okuldan alınmadığı özel liselerdir.
Özel liseler, teknolojik alt yapısı kuvvetli olan ve eğitim kalitesiyle adından söz ettiren, uzun yıllardır hizmet veren köklü kurumlardır. Müfredatlar özenle öğrencilere göre seçilmektedir. Yabancı öğrencilere yabancı dil destek sınıfları dahi sunulabilmektedir. Öğrenciler, dünyanın ileri gelen üniversitelerinde eğitim almak üzere sıkı bir hazırlık sürecinden geçmektedir. Devlet liselerinin çoğunda 1 yıl okuma şartı olmasına rağmen özel liselerde öğrenciler istedikleri kadar okula devam edebilir. Özel okulların sosyal aktiviteleri sayesinde öğrenciler var olan yeteneklerini ilerletebilir. Dilerse yeni bir ilgi alanı keşfederek kişisel anlamda kendini geliştirebilir. Yurtdışında devamlı bir eğitim almak isteyen öğrenciler için tek alternatifin özel liseler olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Yurtdışında Lise Eğitim Programları
Yurtdışında lise eğitimi alırken çeşitli diploma programlarıyla karşılaşırsınız. Çoğunlukla tercih ettiğiniz ülkenin kendi diploması haricinde uluslararası geçerli diploma programları sunmaktadır. Böylece öğrencilere yükseköğrenim kapıları daha lise yıllarından aralanmaya başlamaktadır.
En çok tercih edilen yurtdışı lise eğitim programları ve içerikleri aşağıda detaylandırılmıştır.
A Level (Advanced Level)
İngiltere’de lise eğitimi toplam 4 yıldan ve 2 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama (GCSE)’dir ve zorunludur. 2.aşama olan A-Level ise iyi bir üniversite eğitimi almayı planlayanlara yönelik olmakla birlikte isteğe bağlıdır. İkinci aşama (Sixth Form) A Level olarak ifade edilmektedir. İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerinde tanınmaktadır. Öğrenci dilerse bu aşamada IB diploma programını da seçebilir.
A Level aşaması zorunlu eğitim sürecine dâhil olmadığından yalnızca 3/4 yıllık prestijli üniversitelerde eğitim planlayanlar için tercih edilmesi gerekir. 2 yıllık bir programdır. Öğrenciler A Level eğitimleri boyunca üniversite eğitimine yönelik dersler almaktadır. Eğitimlerinin sonunda girilen sınavdan aldıkları puana göre de arzu ettikleri bölümün şartlarını sağlayıp doğrudan üniversiteye geçiş yapabilmektedir. Böylece ek sınav olmadan lisans eğitimine devam ederek hedefine daha çok yaklaşabilme avantajını yakalayabilir.
IB (International Baccalaureate)
Üniversite öncesi uluslararası diploma programı olarak geçen IB diploma, 2 yıllık bir lise eğitim süresini kapsamaktadır. Uluslararası mükemmelliğin bir simgesi kabul edilmektedir. Eğitim boyunca 16-19 yaş grubundaki öğrencilere denge, derinlik ve genişlik bileşimi sunulmaktadır.
IB Diploma programı, üniversite eğitimi öncesinde özgüven sahibi, disiplinli, sorgulayan gençler yetiştirmeyi hedefler. Ayrıca topluma, duyarlı, çok yönlü düşünebilen, yaşam boyu öğrenmeyi amaçlayan bireyler kazandırmayı benimseyen bir programdır.
IB diploma programı süresince öğrenciler aşağıdaki IB öğrenen profili vasıflarına sahip olmak üzere eğitilmektedir.
- • Araştıran - sorgulayan,
- • Bilgili,
- • Fikir üreten,
- • İletişim kurabilen,
- • Prensip sahibi,
- • Açık görüşlü,
- • Karşısındakini önemseyen,
- • Risk alabilen,
- • Zihinsel - fiziksel - duygusal denge kurabilen,
- • Güçlü ve zayıf yönlerini anlayarak gelişimini destekleyen vasıflara sahip öğrenciler yetiştirmeyi hedefler.
Üniversite öncesi 2 yıllık IB diploma programını başarıyla tamamlayanlar, sadece Avrupa'da değil dünyanın tercih edilen pek çok yerinde iyi üniversitelere kabul alabilir.
IB Programları, detaylı içerikleriyle sayesinde, öğrencileri araştırma ve yorumlamaya teşvik etmektedir. Öğrencileri, gerek bireysel gerekse grup çalışmalarıyla yenilikçi yöntemleri keşfederek öğretmeye yöneltmektedir. Bu öğrenme ile çocuklar ezbere dayalı değil neden ve sonuç İlişkisini irdelemek üzerine eğitilmektedir.
Özellikle ABD ve Kanada’da sıklıkla kullanılan IB diploma programı öğrencilere lise dönemlerinde üniversite statüsünde eğitim imkânı sunmaktadır. Bunun için dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde yükseköğrenim görme planları yapanlara büyük avantaj sağlamaktadır.
Amerikan Koleji, Şişli Terakki Lisesi, SEV Amerikan Koleji gibi Türkiye’de de IB diploması sunan toplamda 56 seçkin okul bulunur.
Yurtdışındaki liselerin bazıları sadece GCSE ve A level programlarına yer verirken, bazıları IB diploma programı sunmaktadır. Tüm programları sunan liseler de mevcuttur.
AP (Advanced Placement)
Dünya çapında geçerliliği olan Advanced Placement, ileri düzey yerleştirme olarak da adlandırılmaktadır. AP, Amerika Birleşik devletleri merkezli SAT’yi de düzenleyen College Board tarafından yürütülmektedir. Henüz lise düzeyindeki öğrencileri üniversiteye hazırlamak amacıyla ileri düzey dersler sunan bir programdır. Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir ve Kanada’da da oldukça fazla talep görmektedir. Ancak Türkiye dâhil uluslararası düzeyde 60’dan fazla ülkede programın geçerliliği bulunmaktadır.
Advanced Placement, 1950’lerin ortasında lise ile üniversite arasındaki boşluğu yok edebilmek adına oluşturulmuştur.
College Board ile anlaşmalı olan okullardan alabileceğiniz AP programı, 2 yıl süren müfredatı tamamlayan öğrencilere sınavlar uygulamaktadır. Sınavları da başarıyla tamamlayanlara advanced placement diploma verilerek eğitimleri belgelenmektedir. Henüz lisedeyken üniversite dersleri almanıza olanak sağlayan program üniversitede bazı derslerden muaf olmanıza olanak tanıyabilir.
Abitur
Almanya’da lise eğitiminde öğrenciler lise aşaması olan Gymnasium’a yerleşerek eğitim alıp, Abitur ile mezun olabilmektedir. Gymnasium akademik olarak en başarılı öğrencilerin devam edebildiği en yüksek dereceli lisedir. Bu okullar devlet desteklidir. Değişim programıyla Türk öğrenciler vize durumlarından dolayı devlet liselerinde en fazla 1 sene (11 ay) misafir öğrenci pozisyonunda öğrenim görebilir. Özel veya uluslararası liselerde ise daha uzun dönem(1-5yıl) okuyabilmeleri mümkündür.
Türkiye’de İstanbul Erkek Lisesi, Özel Alman Lisesi, İzmir Alman Okulu, Almanya Ankara Büyükelçiliği Özel Okulu, IELEV Lisesi Alman lisesi vb. gibi Eğitim sonunda öğrencilere Abitur vermektedir. Türkiye’de Alman diploması olan öğrenciler Almanya’da üniversite okumak konusunda avantajlı olduğu da not edilmesi gereken önemli bilgiler arasındadır.
Matura
İsviçre’de de lise bitirme diplomasının adı Matura’dır. İsviçre lise eğitimi boyunca IB, AP gibi diploma programlarını öğrencilerine sunuyor olmasıyla da dikkat çekmektedir. Ayrıca İsviçre’de IGCSE programı da almanız söz konusudur. Matura diploma, İtalya ve İsviçre haricinde pek çok Avrupa ülkesinde de geçerli olduğundan tercih edilen programlar arasında yer almaktadır.
Matura, A-Level, IB, Abitur diploması birbirine denktir. Bu lise diplomalarından birine sahip olan öğrenciler diploma puanlarına göre dünya listelerinde üst sıralarda yer alan üniversitelerde eğitim alma oranları daha yüksektir.
AP sayesinde üniversitede dersler kredi yerine saydırılabilirken, IB diploma sayesinde üniversiteye doğrudan kabul alma imkânı söz konusudur. A-Level puanı ile İngiltere’nin en iyi üniversitelerinde eğitim alabilirken IB diploma ile Amerika ve Kanada ülkelerinde kariyer basamaklarını tırmanma fırsatı elde edebilirsiniz.
Fransız Bakaloryası (French Baccalaureate)
Fransız Bakaloryası, uluslararası öğrencilerle Fransız öğrencilerin aynı haklara sahip olmasını sağlamaktadır. Türkiye’de Galatasaray Üniversitesi, Özel Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, Özel Saint Michel Fransız Lisesi... Bunun gibi Fransız liselerinin öğrencileri French Baccalaureate almaya hak kazanır. Ayrıca Fransızca bilgisi olan öğrenciler de eğitim yıllarının en az 1 yıl olmak koşuluyla 2 yılını Fransa’da geçirerek Fransız Bakaloryası almaya hak kazanabilir. Fransa’da eğitim alarak ülkenin kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulabilir.
Ülkelere Göre Yurtdışı Lise Eğitim Sistemi
İngiltere Lise Eğitimi
İngiltere’de zorunlu eğitim 5-16 yaş aralığındadır. İngiltere lise eğitimi ise 2 aşamadan oluşmakta ve 14-18 yaş aralığındaki dönemi kapsamaktadır. Lisenin ilk 2 yılı (Secondary Education) olan 14-16 yaş aralığında öğrenciler GCSE eğitimi alır. Bu süreçte temel ve alınması zorunlu olan Fen, Matematik, İngilizce gibi dersler öğretilir. İlk aşamayı tamamlayan öğrenciler, GCSE (General Certificate of Secondary Education) sınavına girip aynı ismi taşıyan akademik yeterlilik diplomasını alarak mezun olurlar.
GCSE Sonrasında öğrenciler dilerse mesleki eğitim seçeneklerinden birini tercih edebilir. İkinci aşama ise (Sixth Form) A-Level olarak geçmektedir. Bu program, öğrencilerin GCSE sonrasında üniversite eğitimi alabilmeleri için izlemeleri gereken yollardan birisidir. İsterse öğrenci IB diploma programını da seçebilir.
Türk öğrenciler İngiltere’de lise eğitiminin hepsini veya son 2 senesini tamamlayabilmektedir. A-Level zorunlu olmadığından yalnızca prestijli üniversitelerde eğitim planı olanlar için tercih edilmesi daha doğru olan 2 yıllık bir programdır. Öğrenciler A-Level’da üniversite eğitimine yönelik dersler almaktadır. Eğitimlerinin sonunda girilen sınavdan aldıkları puana göre de arzu ettikleri bölümün şartlarını sağlayıp, ek sınav olmadan doğrudan üniversiteye geçiş yapabilmektedir. Böylece uluslararası öğrencilere uygulanan 1 yıl süreli Foundation hazırlık programına gerek kalmadan toplam 3 yıl içerisinde lisans eğitimlerini tamamlayabilirler. İngiltere'de lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Amerika Lise Eğitimi
Amerika’da lise eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler Özel liseler ve Devlet liseleri olmak üzere 2 lise türünden birinde eğitim alabilmektedir. Devlet liselerinde öğrenciler sadece 1 yıl kabul alabilmektedir. 1 yıl devlet lisesinde eğitim alan öğrenciler sonrasında dilerse özel lisede eğitimlerine devam edebilmektedir. Amerika’da öğrenciler Day school veya yatılı özel liselerde öğrenim görebilir. Özellikle ilk kez Amerika’da eğitim alacak olanlar için yatılı özel okulları tercih etmesi tavsiye edilir. Diğer Avrupa ülkelerinde öğrenciler doğrudan üniversite eğitimine geçiş yapabilirken Amerika’da ayrıca SAT sınavı talep edilmektedir. AP(Advanced Placement) Amerika’da liselilere uygulanan bir programdır. Öğrenciler henüz lisedeyken üniversite 1.sınıf derslerini alabilmektedir. Bu durum da üniversitede derslerden muaf olma, kredi olarak saydırma fırsatını elde ederler. Amerika'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Kanada Lise Eğitimi
Kanada’da lise toplam 4 yıldır. Öğrenciler gitmeyi planladıkları herhangi 1 yıl için Kanada’da lise eğitimi alabilmektedir. Öğrenci son sınıfı Kanada’da okuyarak ülkeden lise diplomasına sahip olmayı tercih edebilir. Ayrıca ilk 3 yıl içinde herhangi bir sene lise eğitimi alarak liseyi kendi ülkesinde tamamlamayı seçebilir. Uluslararası öğrenciler Kanada’da devlet liselerinde veya özel liselerde eğitim görebilmektedir. Özel liseler özellikle üniversiteye Kanada’da devam etmek ve burs almak isteyen öğrenciler için ideal bir seçenektir. Kanada'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
İsviçre Lise Eğitimi
İsviçre’de uluslararası öğrenciler yalnızca özel liselere gidebilmektedir. İsviçre’de lise eğitimi süresi genel olarak 4 yıl sürmektedir. İsviçre’de çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi uluslararası geçerliliği olan AP program, GCSE program, IB diploma programı sunulmaktadır. İsviçre’de lise 3 farklı tipte olduğundan eğitim süreleri 2-4 ve 3-6 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. İsviçre’de öğrenciler Fransızca, İngilizce veya Almanca dillerinde eğitim alabilmektedir. Swiss Matura uluslararası geçerliliği olan bir diplomadır. İsviçre'de lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Almanya Lise Eğitimi
Almanya’da lise Eğitimi Türkiye’ye göre farklıdır. Almanya’da lise eğitim süresi eyaletler arasında farklılık gösterir. Bazı eyaletlerde eğitim 4 yılken bazılarında ise 5 yıl sürebilir. Almanya’da üniversite eğitimi düşünen öğrenciler IB veya Abitur diploması almayı seçerek üniversiteye girişini kolaylaştırabilir. Almanya‘da lise eğitimi alabilmek için okullara göre değişebilmekle birlikte genel olarak min 75 not ortalamasına sahip olması beklenir. Ayrıca B2 seviye Almanca bilgisi istenmektedir. Almanya'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
İtalya Lise Eğitimi
İtalya’da İtalyan öğrenciler için lise Liceo Classico, Liceo Scientifico ve Liceo Artistico olarak ayrılmakta ve 5 yıl sürmektedir. Ancak Uluslararası öğrenciler İtalya’da IB diploması programı alarak üniversitede avantaj elde edebilmektedir. Özellikle mimarlık, moda veya tasarım üzerine bir kariyer planlayan öğrenciler IB diploma ile hayalindeki üniversitede eğitim alabilir. İtalya'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Fransa Lise Eğitimi
Fransız okullarında en az 2 sene eğitim alan öğrenciler Fransa’da lise diploması almaya hak kazanabilmektedir. Fransa Devlet okullarında ancak 1 sene eğitim alınabilir. Fransa’da lise eğitimi alabilmek için Fransızca dil bilgisi zorunludur. Ayrıca genellikle 100 üzerinden en az 65 not ortalamasına sahip olması beklenmektedir. Fransa’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler için liseyi Fransa’da okumak büyük avantajdır. Fransa’da sadece Fransız Bakaloryası değil IB diploma programı da alabilme imkânınız bulunmaktadır. Fransa'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
İspanya Lise Eğitimi
İspanya’da lise eğitim 4 yıldır. Lise eğitiminin ilk 2 yılı İspanya’da ortaöğretime dâhildir. Bachillerato eğitimi türk lise eğitiminin son 2 yılına denk gelmektedir. Öğrencilerin üniversite eğitimi alabilmeleri için Bachillerato diploması alması gerekir. İspanya liseleri 2 türdür. Öğrenciler Bachillerato almayıp mesleki programları da seçebilir. 16 yaşından sonra eğitim isteğe bağlı olduğundan öğrenciler yükseköğrenim planları varsa diploma programına devam etmeyi tercih etmektedir. Öğrenciler kurumun eğitim diline göre A Level, IB, GCSE eğitimlerini de rahatlıkla alabilmektedir. Kings College Madrid bu programları alabileceğiniz İspanya’da yer alan liselere örnek olarak verilebilmektedir. İspanya'da lise eğitimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Yurtdışı Lise Eğitim Konaklama Alternatifleri
Yurtdışında lise eğitimi yalnızca ders alacağı kurumdan ibaret değil tabii ki. Eğitim süresi boyunca çocuğunuzun konaklayacağı yer hem sosyal hayatını hem de okuldaki performansını etkileyecek önemli etmenlerdendir.
Öğrenim süresi boyunca okulun yatılı yurdunda konaklayan öğrenciler farklı kültürlerden yaşıtlarıyla bir arada kalmayı seçebilir. Dilerse aile yanı konaklamasını tercih ederek ülkenin insanlarına ve yaşam tarzına daha kısa sürede adapte olarak dil gelişimine de katkı sağlamayı tercih edebilir.
Konaklama türleri ve şartları gidilecek ülkedeki liseye program tipine ve seçilen okulun özel ya da devlet lisesi olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
• Yatılı Kampüs / Yurt Konaklama : Yatılı okullara giden öğrenciler özelikle okulların bünyesinde yer alan yurtlarda kalmaktadır. Bu konaklamalar kapalı kampüs olarak adlandırılan okulların içerisinde yer alabildiği gibi genelde açık kampüs şeklindedir. Açık kampüs ile kastedilen yurt konaklamalarının okula yakın ancak dışında yer aldığıdır. Açık kampüste yurtlar genellikle toplu taşımayla, yürüyerek veya bisikletle kolay ulaşılabilir mesafededir. Öğrencinin yaşı itibari ile güvenli ve okula çoğunlukla çok yakın olması sebebiyle yurt konaklaması ebeveynlerin genelde ilk tercihidir. Aynı okuldan ve yaşıtlarıyla bir arada kalan öğrenciler bu sayede hem sosyalleşmek hem de ders anlamında birbirlerine destek olma avantajını elde edebilmektedir. Yurtlarda kızlar ve erkekler ayrı binalarda veya farklı katlarda kalmaktadırlar.
• Aile Yanı Konaklama : Aile yanı konaklamasında öğrenciler okulun anlaşmalı olduğu ve uzun yıllar çalıştığı deneyimli ailelerle birlikte kalarak yurtdışı deneyimini unutulmaz hale getirecektir. Öğrenci aile yanında kalarak konakladığı aile ile kurduğu ilişki sayesinde yabancı dil becerilerini daha hızlı geliştirecek hale gelebilir.
Yurtdışı Lise Eğitim Ücretleri
Yurtdışı lise eğitim ücretleri her yıl belli oranda artış gösterir. Bu sebeple yurtdışı lise ücretleri hakkında net bir şey söylemek pek doğru olmayacaktır.
Okulların eğitim ücretleri ülkelere göre ve bulundukları şehre göre değişmekle birlikte sunduğu imkânlara göre de farklılık gösterir. Ayrıca eğitim süresi, özel, devlet veya yatılı lise türüne göre yurtdışı lise eğitim ücretleri farklılık gösterir.
Yaşam maliyetleri ülkelere ve şehirlere göre değişiklik göstermektedir. Konaklama maliyetleri ise ülke ve şehir haricinde eğitim alınan okul türüne göre de fiyatlarda fark ortaya çıkabilmektedir. Yurtdışı özel liselerde çoğunlukla yurt konaklaması mevcuttur. Devlet liselerinde ise genel olarak aile yanı konaklaması sunulmaktadır. Özel liselerde öğrencinin kampüs içi ya da kampüs dışındaki yurt konaklama seçeneklerinden birini değerlendirmesi istenmektedir.
Çocuğunuzun eğitim almasını istediğiniz ülkede yer alan liselerin fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yurtdışında Lise Okumak İçin Gerekenler
Yurtdışında lise okumak için gerekenler ile ilgili bilgileri merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Aşağıda detaylıca nelere ihtiyacınız olduğunu bulabilirsiniz.
- - Çocuğunuzun erken yaşta yurtdışında öğrenim tecrübesi elde etmesini mi istiyorsunuz?
- - Kültürel ve kişisel anlamda gelişmesi ve gittiği ülkenin eğitim sistemine daha kolay hâkim olmasından yana mısınız?
- - Sadece son sınıfı yurtdışında tamamlayarak uluslararası lise diplomasıyla eğitim hayatında yeni kapılar açmasını mı istiyorsunuz?
- - Yoksa hedefiniz gittiği ülkede üniversite eğitimi alarak kariyer yapması mı?
Sizin desteğiniz ve çocuğunuzun isteği ile tüm bunlar mümkün! Yurtdışında, planlarınıza uyacak, çocuğunuza her anlamda yardımcı olacak ve imkânsızları mümkün kılacak pek çok seçkin lise bulunuyor.
Yurtdışında lise okuyabilmek için iyi bir not ortalaması, belli bir seviye yabancı dil becerisi gerekmektedir. Ayrıca ders dışı etkinliklerde aktif rol alarak sosyal bir birey olduğunu da kanıtlaması okullara kabul edilme aşamasında büyük avantaj sağlamaktadır.
Eğer çocuğunuzun yabancı dil becerilerinin liseye kabul alabilecek kadar iyi olmadığını düşünüyorsanız endişelenmeyin. Daha önce çocuğunuzun hiç yurtdışında bir tecrübesi olmadıysa bile sorun yok! Çünkü tüm bu sorunları tek seferde ortadan kaldırmanıza yurtdışı yaz okulları ile yardımcı olabiliriz.
Yurtdışında eğitim almak kolay değil, özellikle de daha önce hiç deneyimlenmemişse uzun soluklu eğitimlerde öğrencinin adaptasyon süreci yıpratıcı olabilir. Yurtdışı Yaz okulları hem yabancı dil gelişimi hem de öğrencinin yurtdışında eğitim isteyip istemediği hakkında fikir sahibi olması açısından destekleyicidir. Uzun programlar olmadığından hem de üniversite veya kolejlerin kampüslerinde eğitim verilebildiğinden faydalı olacaktır.
Yurtdışı yaz okulu programları, ilk defa yurtdışı deneyimi yaşayacak olan çocuğunuz için sunulabilecek en güzel alternatiflerden biridir. 8-18 yaş aralığındaki öğrenciler kısa süreli 2-4-6-8 haftalık programlara katılabilmektedir. Bu sayede erken yaşta yabancı dillerini geliştirip farklı bir ülkede yaşamanın ne anlama geldiğini tecrübe edebilme fırsatını yakalarlar. Yaz okulunun ardından da çok daha özgüvenli bir şekilde yurtdışında lise eğitimine geçiş yapabilirler. Yurtdışı yaz okulları hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız.
Yurtdışı Liseleri Giriş Sınavları
Yurtdışında lise okumak isteyen öğrencilerin belli kriterleri yerine getirmesi gerekir. İyi bir yurtdışı lise eğitimi için öğrencinin not ortalaması, yabancı dil bilgisi ve ders dışı etkinlikler yer alması önemlidir. Bu kriterlere göre başarılı sayılan öğrenciler danışmanları aracılığıyla gerekli belgeleri okullara sunarak başvuru yapabilmektedir.
• ELTIS (English Language Test for International Students) lise eğitimini İngilizce alacak olan uluslararası lise öğrencilerine uygulanan dil yeterlilik testidir. Özellikle Amerika, Kanada gibi birçok ülkede kabul edilmektedir. Ülkelere göre gereken sınav şartları değişiklik gösterse de Avustralya, Yeni Zelanda, İsviçre, İrlanda’da da geçerlidir. Yurtdışına lise kapılarını açan ELTIS ayrıca öğrencileri üniversiteye de hazırlıyor.
• SSAT (Secondary School Admission Test) Özel liselere giriş için önemli bir aşamadır. Bu sınav sayesinde öğrencilerin potansiyeli ve başarısı hakkında ön bilgi elde edilmek amaçlanmaktadır. Lise son sınıf öğrencileri veya lise mezunlarına uygulanmaktadır.
• PLEP (Pre-Intermediate Level English Proficiency Test) genellikle Avrupa ülkelerinde yer alan lise ve kolejlerde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Fransa, İtalya, İngiltere ve İsviçre’de kabul edilmektedir. Ayrıca Amerika ve Kanada’daki İngilizce eğitim veren kolejler de PLEP sınavı ile öğrenci kabul edebilmektedir.
Başvuru sonrasında okullar öğrencilere, kendi İngilizce sınavı başta olmak üzere belli giriş sınavları uygulamakta ve sınavların ardından okullar genellikle öğrenciyle mülakat yapmayı tercih etmektedir. Öğrenci bu sayede neden yurtdışında lise okumak istediği, hedefleri ve becerileri hakkında kendini ifade etme imkânı bulur.
Liselere giriş koşulları ülkelere ve okullara göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden dilediğiniz ülkenin sınav uygulamasıyla ilgili bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışında Lise Eğitim Süresi
Yurtdışı lise eğitim süresi ülkelerin öğrenim sistemine göre değişmektedir. Türkiye’den bir öğrenci en az 1 yıl en fazla ise 4 yıl olmak üzere lise eğitimi için yurtdışına gidebilmektedir.
İngiltere’de öğrenciler en az 2 yıl en fazla 4 yıl eğitim alabilirken, Kanada sadece son yıl veya herhangi bir lise yılında öğrenci kabul edebilmektedir. Amerika’da da lise toplam 4 yıldır. Devlet lisesinde eğitim sadece 1 yıl iken özel liselerde öğrenci isterse eğitimine devam edip tamamlayabilir.
İsviçre yalnızca özel liselerde eğitim imkânı sunmakta ve en az 2 yıl en fazla 4 yıl eğitim alabilirsiniz. Aynı şekilde Almanya devlet liselerinde, Almanca eğitim almış veya almaya devam eden uluslararası öğrencilere yalnızca 1 sene eğitim hakkı tanınmaktadır. Sonrasında öğrenci dilerse özel lisede devam etmelidir. Fransa’da Almanya gibi 1 sene devlet lisesinde öğrenim görme hakkı tanımakta sonrasında özel liseye geçmesini istemektedir. Öncesinde Fransızca bir öğrenim görmüş olması şarttır.
Yurtdışında Lise Eğitim İçin Gerekli Evraklar
- 1. Pasaport
- 2. Vesikalık Fotoğraf
- 3. Ortaokul Diploma notu
- 4. Transkript Ortaokul & Lise (Devam ettiği döneme kadar olan notlar)
- 5. Dil yeterlilik sınavı
- 6. Niyet Mektubu
- 7. Öğretmenlerden alınan referans mektupları
- 8. Çocuğun başarıları ödülleri, aldığı sertifikalar
Kimler Yurtdışında Lise Eğitimi Alabilir?
Çocuğunuz ortaokulu tamamlamış liseye başlamış veya henüz 8.sıınıfı bitirmek üzere olabilir. Eğer yurtdışında lise planlarınız varsa doğru zaman!
İngilizcenin haricinde öğrenim görülecek ülkeye göre Almanca, Fransızca için de yeterli bilgiye sahip olunması gerekmektedir. Genelde lise eğitimi alacak öğrenci için B1 seviyede dil bilgisi yeterlidir.
İyi bir not ortalaması, akademik anlamda başarı, yurtdışı liseleri için önemli bir belirleyici unsurdur. Not ortalamanızın 75 ve üzeri olması kabul alabilmeniz için önemli bir kriterdir.
Eğitim alırken ders dışında yer alınan etkinlikler, projeler, kulüpler. Kısaca akademik başarınızı desteklemeniz sizi rakiplerinizden ayırır. Grup çalışmalarında bulunmanız, spor veya sanat ile ilgilendiğinizi gösteren roller aldığınızı kanıtlamanız yurtdışı liselerinin gözündeki itibarınızı göklere çıkaracaktır.
Tüm bunlar tamamsa geriye okulunuzu seçmek, başvuru koşullarını yerine getirmek kalıyor. Sonrası gelecek planlarınıza uygun adımlar atmak ve hedeflerinize ulaşmak için sosyal hayatınızdan da kopmadan sistematik bir şekilde çalışmaktan geçiyor.
Yurtdışı Lise Eğitimi Sağlık Sigortası
Her ülke için olmasa dahi bazı ülkelerde sağlık sigortası yaptırmanız zorunludur. Örneğin, İngiltere Amerika ve Kanada için sağlık sigortası zorunludur.
Eğer bir sağlık sigortası yaptırdıysanız poliçenizi almanız için tarafımızca size hatırlatma yapılmaktadır. Eğer bir sağlık sigortasını yaptırmadan yurtdışına gidiyorsanız, danışmanlarımız bu sefer de oluşabilecek aksilikler konusunda sizi bilgilendirmektedir. Zorunlu olmasa da Global Yurtdışı Eğitim öğrencilerine kısa veya uzun dönem fark etmeksizin sağlık sigortalarını yaptırmalarını önemle tavsiye etmektedir.
Yurtdışı Lise Eğitimi için Vize
Yurtdışında lise eğitimi için vize isimleri ve prosedürleri gidilecek ülkelere göre değişse de genel olarak öğrenci vizesi başvurusu yapılmaktadır.
İngiltere’de lise eğitimi için, Tier4 Child veya Tier4 vize başvurusu yapılmalıdır.
Kanada’da lise eğitimi almak isteyen öğrenciler ise 18 yaş altında olacaklarından study permit visa başvurusu yapmalıdır.
Amerika’da lise eğitimi için ise F-1 vize başvurusu talep edilmektedir. Göçmen olmayan öğrenim amaçlı giden öğrenciler için verilen bir vize türüdür.
Almanya, İsviçre, İtalya, Fransa ve İspanya gibi Schengen ülkelerinde lise eğitimi almak için D tipi ulusal vize başvurusu yapılması gerekmektedir.
Vize başvuru esnasında gereken belgeler ve başvuru prosedürleri, gidilecek ülkeye karar verildikten sonra işlem sırası geldiğinde Global Yurtdışı Eğitim danışmanlarımız tarafından size bildirilmektedir.
Yurtdışı Lise Eğitiminin Faydaları
Yurtdışı lise eğitimi, çocuğunuzun dünya standartlarında bir kalitede eğitim alabilmesi için benzersiz bir deneyim sunmaktadır.
Yurtdışında lise okuyan öğrenciler ne istediğini bilen, özgüvenli ve yeterli birikime sahip bireyler olarak öğrenimlerine devam etmektedir.
Çocuğunuz, yurtdışında lise eğitimi alarak, hayalindeki mesleği yapabilme imkânı bulur. İlgi alanlarına yönelik ders seçimleri yapabilir ve yükseköğrenim basamaklarını daha emin adımlarla çıkabildiği bir eğitim sisteminde yer alabilir. Bu sayede de hem akademik eğitimi hem de kişisel gelişim odaklı bir süreç geçirme fırsatı elde eder.
Yurtdışında lise eğitimi alan öğrenciler öğrenim süreçlerinin sonunda çoğunlukla Türkiye’ye dönmek istemezler. Uluslararası lise diplomasına sahip olan öğrenciler lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ek bir sınav olmadan devam edebilmektedir. Ayrıca sunulan burs imkânları sayesinde hem akademik başarıları hem de spor, müzik sanat gibi dallarındaki profesyonellikleri ödüllendirilmektedir.
Yurtdışında lise eğitimi alan öğrenciler 4 yılını tamamlayıp da uluslararası lise diploması aldıktan sonra çoğunlukla Türkiye’ye dönmeyi düşünmezler. Ancak dönmek istemeleri durumunda da Türkiye’deki önemli üniversitelerde istedikleri bölüme genellikle sınavsız giriş yapma hakkını elde edebilirler.
Uluslararası bir diplomaya sahip olan öğrenciler lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ortalamalarına göre ek bir sınav olmadan devam edebilme avantajını elde etmektedir. Ayrıca liselerin sunduğu farklı yurtdışı lise bursları sayesinde akademik başarıları ödüllendirilmektedir. Akademik burs dışında spor, müzik, sanat profesyonellikleri olanlar için de burslar bulunmaktadır.
Çocuğunuz yurtdışında lise eğitimi sayesinde dünya listelerinde üst sıralarda yer alan bir üniversitede öğrenim görmeye tam anlamıyla hazır olacaktır. Hâlihazırda öğrencinin İngilizce problemi kalmayacağından IELTS, TOEFL gibi dil yeterlilik belgesine de gerek olmayacak. Ayrıca eğitim sistemine ve ülkenin kültürüne aşina olduğundan adaptasyon sorunu da yaşanmayacaktır.
Yurtdışında okuyarak lise diploması aldığınızda özellikle SAT, GMAT ve benzeri sınavlardan yüksek skorlar alma ihtimaliniz artmaktadır.
Elbette sadece yurtdışında değil Türkiye’de de yurtdışı eğitim sistemine uygun programlara yer veren lise kurumları bulunmaktadır. Özellikle IB, A Level, Abitur, Matura gibi diplomalar ülkemizde sayılı liselerin bünyesinde verilmektedir. Bu diploma programlarında eğitim alan öğrenciler not ortalamaları, diploma türleri ve meslek seçimlerine göre çok daha kolay üniversite eğitimine geçiş yapabilmektedir.
Yurtdışında Burslu Lise Okumak
Yurtdışında burslu lise okumak isteyen öğrencilere çeşitli burs imkânları sunulmaktadır. Otomatik başarı bursuna ek olarak çocuğunuzun profesyonel anlamda ilgilendiği spor veya sanat dalına özel burs fırsatı da sunulabilmektedir. Özellikle uluslararası öğrencilere sunulan burslar sayesinde eğitim maliyetleri daha uyguna gelebilmektedir. Burs oranları okullara göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak %20-%40 arasında seyretmektedir.
Global Yurtdışı Eğitim ile Yurtdışı Lise Eğitimi
Yurtdışı eğitim sektöründe Türkiye’deki en eski ve en köklü firmalardan biri olan Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı 1989 yılından bugüne 30 yıldan fazla bilgi birikimi ve tecrübesiyle yüzlerce öğrencinin geleceğine yön vererek gittikçe büyüyen bir aile olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Sahip olduğu bilgi birikimi sayesinde hangi liselerden kabul alacağınız, başvuru sırasında nelere dikkat etmeniz gerekli, evraklarınızın hazırlanması & kontrol aşamaları gibi birçok konuda öğrencilerine destek vermektedir. Öğrencilerimize sunduğumuz hizmetler aşağıdaki gibidir.
- - Öğrencimizin sahip olduğunu akademik niteliklere, bütçesine ve ilgi alanlarına uygun olacak şekilde detaylı lise araştırılmasının yapılması
- - Resmi başvuru öncesinde öğrencimizin ek bilgi ihtiyacında lise ile temasa geçilmesi ve gerekli bilgilerin sağlanması
- - Liseye resmi başvuru için gerekli akademik evrak listesinin öğrenciye iletilmesi
- - Öğrencimize evraklar konusunda yönlendirme ve destek (Örnek: Niyet Mektubu, Referans veya yabancı dil sınavı için ek destek)
- - Akademik evraklarınızın başvuru yapılacak liseye uygunluğunun kontrolü
- - Başvuru evraklarının ilgili liseye iletilmesi
- - Başvuru takip edilmesi
- - Lise/liselerden gelen kabul mektuplarının kontrolü ve öğrencimize / velimize iletilmesi
- - Kesin kabul işlemlerinin tamamlanması (Depozit ödemesinin yapılması, konaklama ön rezervasyon vb. işlemler)
- - Liseden vize kabul mektubu temin edilmesi
- - Vize için gerekli evrak listesinin öğrencimize iletilmesi
- - Vize başvurusu yapılması ve takibi
- - Vize sonrası diğer aşamalarda öğrencimize gerekli desteğin verilmesi (Sağlık sigortası, konaklama, uçak bileti, havalimanı karşılama, vb. gibi tüm detaylar)
- - Öğrencimizin yurtdışında programı devam ettiği sürece ihtiyaç veya acil durumlarda 7/24 desteğin kesintisiz sunulması
Aşağıdaki ülkeler menüsünden çalıştığımız yurtdışı liseleri ve tüm detaylara ulaşabilir, daha detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.