Yurtdışında Üniversite
Yurtdışı üniversite programları hakkında araştırma yapmaya başlamadan önce bilmek istediğiniz her şeyi burada bulabilirsiniz..
Yurtdışı Üniversite Eğitimi
- • Yurtdışında Üniversite Okumak
- • Yurtdışında Üniversite Eğitim Süresi
- • Yurtdışında Sınavsız Üniversite
- • Yurtdışı Üniversite Tavsiyeleri
- • Yurtdışında Üniversite Okumak için Gerekenler
- • Yurtdışında Üniversite için Gerekli Evraklar
- • Yurtdışında Üniversite Başvuru Dönemi
- • Yurtdışında Üniversite Hazırlık Dönemi
- • Yurtdışı Üniversite Sınavları
- • Yurtdışındaki Üniversitelere Yatay Geçiş
- • Yurtdışı Lisans Tamamlama
- • Yurtdışı Üniversite Bölümleri
- • Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler
- • Yurtdışı Üniversite Fiyatları
- • Yurtdışı Üniversite Eğitimi ve Konaklama
- • Yurtdışı Üniversite ve YÖK Denkliği
- • Yurtdışı Denkliği Olan Üniversiteler
- • Yurtdışı Üniversite Eğitimi ve Çalışma İzni
- • Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile Yurtdışında Üniversite
Yurtdışı üniversite eğitimi özellikle son zamanlarda öğrenciler tarafından en çok ilgi gösterilen eğitim programlarının başında yer alıyor. Ülkemizdeki sınav sistemini ve eğitim sistemini yurtdışı ile karşılaştıran öğrenciler araştırmalarını yurtdışı üniversite konusunda yoğunlaştırıyor. Bunun yanında sadece ülkemizden değil, aynı zamanda dünya çapında da yurtdışı üniversite programlarına katılan uluslararası öğrenci sayılarının da arttığını söylemekte fayda var. Yurtdışında üniversite eğitiminin avantajlarına baktığımızda ise, eğitim hayatınız için birçok farklı deneyim elde edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; farklı bir ülkede eğitim alma şansı elde ederek dünyanın farklı bölgelerini keşfedebilir, yeni diller ve kültürlerle tanışabilir ve modern küresel ekonomideki becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle hızla gelişen dünya denkleminde işverenler yeni fikirlere, esnekliğe ve problem çözme becerisi sağlam kişilere öncelik vermeyi tercih ediyorlar. Bu noktada da yurtdışında üniversite eğitimi, sizin bu yeteneklerinizin gelişmesine fayda sağlayacak ve sizi bir dünya vatandaşı yapacak olan programların başında yer alıyor.
Yurtdışında Üniversite Okumak
Yurtdışında üniversite okumak kendinize yapacağınız en önemli yatırımın başında yer alıyor. Ayrıca yurtdışında üniversite okumak kadar hangi ülkede bu eğitimi tamamlayacağınızda önem teşkil ediyor. Uluslararası bir öğrenci olduğunuzu hayal edin ve dünyanın en iyi üniversitelerinde hayatınızı değiştiren fırsatları keşfedin. İngiltere, Hollanda, İspanya, Almanya, Amerika veya Kanada gibi dünya standartlarında eğitim olanağı sunan ülkelerden birinde eğitiminizi tamamlayarak daha saygın şirketlerde çalışma hayatınıza başlayabilir ve farklı yeteneklerinizi geliştirerek veya keşfederek kendinize hem sosyal hem de iş hayatı açısından sağlam bir temel oluşturabilirsiniz.
Yurtdışında Üniversite Eğitim Süresi
Bilindiği gibi Türkiye’de üniversite eğitim süresi toplam dört yıldır. Eğer İngilizce hazırlık yılı okuyacaksanız bu süre toplam beş yıla çıkmaktadır. Ancak yurtdışında İngiltere, İrlanda veya Hollanda gibi ülkelerde üniversite eğitimizi toplam üç yıl içerisinde tamamlayabilirsiniz. Amerika, Almanya ve Kanada’da ise bu süre toplam dört yıldır. Eğitim sürenizi daha minimum hale getirmek istiyorsanız en ideal ülkeler İngiltere, İrlanda veya Hollanda olacaktır. Bu sebepten dolayı bu ülkelere olan ilgi gün geçtikçe çok daha fazla artmaktadır. İngiltere, İrlanda veya Hollanda’da üniversite eğitiminizi toplam üç yıl içerisinde eğitimizi tamamlayabilmeniz için bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bunlar;
- - Türk Lise diploması genel not ortalamanızın minimum 80 ve üzeri olması (Ülkeye, üniversiteye ve bölüme göre farklılık gösterebilmektedir.)
- - Uluslararası diplomaya sahip olmanız (IB, Matura, Abitur vb.)
- - İngilizce seviyenizin yüksek olması (Minimum IELTS 6,0 veya 6,5)
Yukarıda yer alan özelliklere sahip olamayan öğrenciler ise bir yıl süreli Foundation eğitim programına katılıp programı başarı ile tamamladıktan sonra direkt üniversite birinci sınıftan eğitimlerine devam edebilmektedir. Foundation programı hem sahip olduğunuz İngilizce seviyenizi çok daha iyi bir noktaya getirecek hem de okuyacağınız bölüme yönelik dersler almanıza olanak sağlamaktadır. Bu sayede üniversite eğitiminize başlamadan evvel bulunduğunuz ülkeye çok daha kolay alışabileceksiniz. Foundation programı hakkındaki detaylı bilgiler için tıklayın.
Yurtdışında Sınavsız Üniversite
Her sene Türkiye’de binlerce öğrenci iyi bir üniversiteye girebilmek için epey stresli geçen bir sınava tabi tutuluyor. Belki de sırf yaşanan bu stres yüzünden hedefinize doğru yönlenemiyor olabilirsiniz. Bu noktada ise yurtdışında sınavsız üniversite imkânı ile dünyadaki en iyi üniversitelerde eğitim alabileceğinizi söylemekte fayda var. Çünkü birçok ülkede yer alan başarılı üniversiteler Türkiye’deki üniversite sınavından bağımsız olarak sizi kabul ediyorlar. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise; mezun olmadan önce başvurunuzu erkenden yapmanız ve yurtdışında üniversite okumak için gereken dokümanları hazırlamanız.
Yurtdışı Üniversite Tavsiyeleri
Doğru yönlendirme ve tavsiyeler alarak hangi ülkede hangi üniversitede eğitim alacağınıza erkenden karar verebilirsiniz. Tavsiye alacağınız kişinin isteklerinizi dinlemesini, yeteneklerinizi keşfetmesini sağlayın! Unutmayın ki sizi en iyi analiz eden kişi, istediğiniz hedefe sizi yönlendirme konusunda en iyi bu şekilde yardımcı olacaktır. Mesela yüzlerce meslek ve üniversite arasından hangisi sizin taleplerinizi karşılayacak veya hangi üniversite sizi kabul edecek vb. gibi uzmanlık gerektiren birçok konuda alanında profesyonel bir danışman ile ilerlemeniz ufkunuzu çok daha genişletecek ve size aradığınız seçeneği bulmanızda yol gösterecektir.
• Araştırmaya erkenden başlayın! : Lise eğitim hayatınıza başladıktan sonra küçük çaplı araştırma yapıp, elde ettiğiniz bilgileri bir yerde toplamaya gayret edin. Yurtdışında üniversite okumaya karar vermek sanıldığının aksine kolay değildir. Üzerinde hem manevi hem de maddi olarak düşünülmesi ve acele edilmemesi gereken bir konudur. Önce hangi ülkenin sizin için daha uygun olduğunu belirlemeye çalışın ve ardından derslerdeki başarı durumunuza göre eğitim almayı planladığınız üniversiteleri belirleyin. Hedefiniz dünya sıralamasında iyi bir konumda olan üniversite ise derslerdeki başarı durumunuzu en üst düzeye çıkarmaya gayret gösterin.
• Yurtdışı Yaz Okulu Programlarına katılın! : Eğitim almayı planladığınız ülkede, lise hayatınız boyunca kısa süreli yurtdışı yaz okulu programlarına katılarak dil becerinizi istediğiniz seviyeye daha kolay getirebilirsiniz. Ayrıca eğitim almayı planladığınız ülkeyi daha yakından tanıyarak o ülkenin kültürü ve yaşam kalitesi hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Deneyimleyerek yaşamak ve görmek, eğitim hayatınızda planladığınız rotayı oluşturmanıza oldukça katkı sağlayacaktır. Yurtdışı yaz okulları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
• Akademik yurtdışı yaz okulu programlarına katılın! : Özellikle İngilizcesi belirli bir seviyeye ulaşmış olan öğrencilerin katılım göstereceği akademik yaz okulu programları vardır. IELTS, TOEFL gibi sınav hazırlık programlarına katılabileceğiniz gibi mimarlık, sanat, tıp, mühendislik, robotik, STEM vb. gibi mesleğe yönelik eğitim programlarına katılarak kişisel gelişimize ciddi katkı sağlayabilirsiniz.
• Sınav Hazırlık programlarına katılın! : Yurtdışında üniversite eğitimi almak için olmazsa olmaz şartlardan biri dil yeterlilik belgesidir. İngilizce seviyenizi belirli bir aşamaya getirdikten sonra IELTS, TOEFL, Pearson,vb. gibi resmi İngilizce yeterlilik sınavlarına girerek hem sınav sistemi hakkında ön bilgi sahibi olur, hem de gerçekte var olan seviyenizi net olarak öğrenmiş olursunuz. Böylece eksikliğiniz varsa bunu gidermek için kendinize yeni ve farklı bir çalışma programı çıkartabilirsiniz.
• Staj Yapın! : Genellikle lise 10.sınıfta gelecekte yapmayı planladığınız meslek hakkında bazı kararlar alırsınız. Ancak acaba bu meslek size uygun mu yoksa değil mi sorusunu net olarak cevaplayamazsınız. Tercih edeceğiniz meslek hakkında araştırma yapıp bilgi sahibi olmak ile tecrübe etmek oldukça farklıdır. Hafta sonları veya yaz tatillerinizin bir kısmını staj programına ayırabilirseniz tecrübe ederek seçtiğiniz mesleğin size göre mi yoksa değil mi sorusuna daha net yanıt bulabilirsiniz.
Son olarak okulda yapacağınız projeler, başarı ödülleriniz, lisanslı olarak devam ettirdiğiniz spor aktiviteleriniz, ekstra katıldığınız seminer & konferans ve bunun gibi birçok farklı özelliklere sahip olarak oldukça iyi bir üniversitenin kapısını kendiniz için arayabilirsiniz.
Yurtdışında Üniversite Okumak için Gerekenler
Yurtdışında üniversite eğitimi alacak öğrencilerin bilmesi ve önem vermesi gereken bir diğer konu ise yurtdışında üniversite okumak için gerekenlerdir. Kısaca bahsetmek gerekirse genel lise not ortalamanız, başvuru yapacağınız bölümün özellikle bazı derslerden istediği başarı durumunuz, İngilizce dil seviyeniz ve sosyal çalışmalarınız olduğunu söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse mühendislik bölümü için fizik ve matematik, mimarlık için sanat dersleri ve matematik, genetik bölümü için biyoloji ve kimya derslerinizdeki başarı durumunuz önemlidir. Ayrıca ana dili İngilizce olmayan ülkelerde o ülkenin kendi ana dilinde de eğitim alabilirsiniz. Bu durumda mutlaka eğitim alacağınız dil seviyenizin çok iyi olması beklenmektedir. Eğer dil eksikliğiniz varsa öncesinde yurtdışı dil okulu programına katılarak bu eksikliğinizi girebilirsiniz. Ancak unutmayın her aday kendi içinde değerlendirmektedir ve her üniversitenin kendine has bazı beklediği farklılıklar olabilir. Aşağıda yurtdışında okumak için gerekenler konusunu ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
1) Lise diploma notu : Yurtdışında üniversite okumak için iyi bir not ortalamasına sahip olmanız gerekmektedir. Genellikle minimum istenilen genel not ortalaması skoru 75-80/100’dır. Ancak dünya sıralamasında çok iyi konumda bulunan üniversiteler genellikle 80-90/100 genel not ortalaması skoru talep etmektedir. Genel not otalamanız harici mühendislik gibi sayısal bir bölümde eğitim almayı planlıyorsanız genel ortalamanız kadar matematik ve fizik ders skorunuzun da yüksek olması gerekmektedir.
2) Eğitim aldığınız lisenin bilinirliği : Türkiye’de farklı statülerde lise bulunmaktadır. Bu liselerden bazıları akademik başarılarını sadece Türkiye içerisinde değil yurtdışında da kanıtlamıştır. Bundan dolayı yurtdışında bulunan bazı üniversitelerin bu liselerden mezun olacak öğrencilere kabul aşamasında daha kolaylık sağladığını söyleyebiliriz. Ancak bu liselerden mezun olmasanız dahi eğitim hayatınızdaki her türlü başarıyı yurtdışındaki üniversiteye kanıtlayarak kabul alma şansınızı arttırabilirsiniz.
3) İngilizce dil seviyeniz : Yurtdışında üniversite okumak için olmazsa olmaz şartlardan biri ise İngilizce seviyenizin yüksek olmasıdır. Ancak bazı ülkelerde Almanca, İspanyolca, İtalyanca gibi ülkelerin kendi yerel dillerinde de eğitim alabilirsiniz. Bu durumda hangi dilde eğitim alacaksanız o dile çok iyi hâkim olmanız ve resmi olarak dil seviyenizi üniversiteye kanıtlamanız gerekecektir. İngilizce dilinde eğitim veren yurtdışındaki üniversiteler IELTS, TOEFL, Pearson, vb. gibi resmi geçerliliği olan sınav sonuç belgelerini kabul etmektedir. Yurtdışı üniversite eğitimine direkt birinci sınıftan başlayan adaylardan minimum IELTS 6,0 skoru beklenmektedir. Eğer yurtdışı üniversite hazırlık programı ile başlangıç yapacaksanız minimum IELTS 5,5 skoru yeterli olmaktadır. Gerekli olan dil yeterlilik skorunu karşılayamıyorsanız yurtdışı dil eğitimi programına katılarak İngilizce seviyenizi istenilen düzeye daha hızlı ulaşabilirsiniz. Yurtdışı dil eğitimi hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın.
4) Sosyal Çalışmalarınız : Eğitim hayatınız boyunca yapacağınız sosyal çalışmalarınıza bazı üniversiteler çok önem vermektedir. Bundan dolayı üniversite eğitimi planlayan bir öğrencinin dosyasında mutlaka sosyal çalışma projelerine ağırlık vermesi gerekmektedir. Avrupa’da bulunan üniversitelerin ise ağırlıklı olarak akademik başarı durumunuza göre kabul verdiğini söyleyebiliriz.
Yurtdışında Üniversite için Gerekli Evraklar
Yurtdışında üniversite eğitimi almak ve başvuru yapmak için bazı evrakları hazırlamanız gerekmektedir. Bunlar;
- • Lise Transkripti
- • Akademik hoca referans mektubu (2 Adet)
- • Niyet mektubu (Üniversiteye hitaben kendinizi anlatan yazı)
- • CV
- • Staj yaptığınız kurumdan iş yeri referans mektubu
- • SAT Sınav sonuç belgesi (Özellikle Amerika’da üniversiteye başvuran adaylar için)
- • Portfolyo (Mimarlık, İç mimarlık, Animasyon, vb. bölümler için)
- • Pasaport kopyası
Yukarıdaki evraklara ek olarak başvuru yapacağınız üniversite sizden ek belge talep edebilir.
Yurtdışında Üniversite Başvuru Dönemi
Yurtdışında üniversite eğitimi almak için yurtdışı üniversite başvuru dönemi konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Maalesef en sık yapılan hataların başında başvuru tarihini kaçırmak geliyor. Her ülkenin belirlediği son başvuru tarihi bulunuyor. Örnek vermek gerekirse İngiltere üniversite eğitimi için UCAS üniversite başvuru sisteminden başvuran adaylar için son tarih 15 Ocak’tır. Lise son sınıfa geldiğinizde Ekim veya Kasım ayı gibi gerekli evraklarınızı temin ederek erken başvuru döneminden faydalanabilirsiniz. Böylece henüz mezun olmadan başvurunuzu yapıp şartlı kabul alabilirsiniz.
Yurtdışında Üniversite Hazırlık Dönemi
Yurtdışında üniversite hazırlık dönemi genellikle birçok ülke ve üniversitede bulunuyor. Bilindiği gibi ülkemizde de üniversitelerin öğrencilere sunduğu hazırlık eğitim dönemi mevcuttur. Bu sunulan dönem ise sadece İngilizce öğretmeye yönelik gerçekleştirilmektedir. Ancak yurtdışında sistemin daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışında hazırlık dönemi diye adlandırdığımız yıl ilgili üniversitenin direkt birinci sınıfına kabul edilemeyecek uluslararası öğrenciler için dizayn edilmiştir. Özellikle İngiltere ve Hollanda’da bulunan hazırlık döneminde İngilizce seviyenizi geliştireceğiniz gibi ayrıca eğitim alacağınız bölümün derslerini de alarak üniversite hayatınıza daha başarılı ve emin adımlarla başlamanıza olanak sağlamaktadır. Bu hazırlık dönemleri İngiltere’de Foundation eğitimi, Hollanda’da Foundation eğitimi, Kanada’da University Pathway ve Amerika’da University Pathway programı olarak geçmektedir. Amerika ve Kanada’da sunulan hazırlık programları sadece İngilizce öğretmeye odaklıdır.
Yurtdışı Üniversite Sınavları
Yurtdışında bir üniversiteden kabul alabilmeniz için yurtdışı üniversite sınavlarından bazılarını almanız gerekmektedir. Düşündüğünüzün aksine Türkiye’deki gibi bir sınava tabi tutulmuyorsunuz. Eğitim almak istediğiniz ülke özelinde bazı sınavlara girmeniz gerekmektedir. Bunlardan bazıları;
- - TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
- - IELTS (International English Language System)
- - SAT (Scholastic Aptitude Test)
- - LSAT (Law School Admission Test)
- - MCAT (Medical College Admission Test)
- - UCAT (University Clinical Aptitude Test)
- - LNAT (National Admissions Test for Law)
Yukarıda yurtdışı üniversite sınavlarının kısaca açılımları ve anlamları ise;
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language) : Genellikle Amerika üniversite başvurusunda talep edilen, İngilizce seviyenizi resmi olarak kanıtlamanıza imkân tanıyan bir sınavdır. Sınava dilediğiniz kadar katılabilirsiniz. Ayrıca alacağınız belgenin iki yıl geçerliliği bulunmaktadır. TOEFL hakkındaki tüm detaylar için tıklayın.
- IELTS (International English Language System) : İngiltere’nin aktif olarak kabul ettiği ve dünyadaki diğer üniversiteler tarafından da tanınan İngilizce dil yeterlilik sınavıdır. Alacağınız belge resmi olarak iki yıl geçerliliği olup, sınava da birden fazla girme hakkınız bulunmaktadır. Ayrıca üniversite başvurusu için mutlaka akademik ya da akademik IELTS sınavına girmeniz gerekmektedir. Ancak eğer İngiltere’de International Foundation programına katılacaksanız alacağınız IELTS’ın UKVI Akademik olması gerekmektedir. Farklı diğer sınav türleri de üniversiteler tarafından kabul edilmemektedir. IELTS hakkındaki tüm detaylar için tıklayın.
- SAT (Scholastic Aptitude Test) : Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin girmesi gereken bir sınav türüdür. Her üniversite SAT sınavı istemese de iyi bir üniversiteye giriş için olmazsa olmaz bir belgedir. SAT hakkındaki tüm detaylar için tıklayın.
- LSAT (Law School Admission Test) : Amerika’da hukuk fakültesinde eğitim almayı planlayan öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Sınav yılda yedi kez düzenlenmektedir. Ayrıca sınava iki yıl içinde toplam üç kez giriş hakkınız bulunmaktadır. LAST sınavının geçerlilik süresi beş yıldır.
- MCAT (Medical College Admission Test) : Kanada veya Amerika’da tıp fakültesinde eğitim almayı planlayan öğrencilerin girmesi gereken bir sınav türüdür. Sınav yılda iki kez düzenlenmektedir.
- UCAT (University Clinical Aptitude Test) : Eski adı UKCAT olan sınav 2019 yılınca UCAT olarak değiştirilmiştir. İngiltere’de tıp ve diş hekimliği fakültelerine giriş için girilmesi gereken bir sınavdır. Avustralya ve Yeni Zelenda’da bu sınavı kabul etmektedir.
- LNAT (National Admissions Test for Law) İngiltere’de Hukuk fakültelerine giriş için yapılan bir sınavdır. Sınav sonuç belgenizi sadece başvuru yaptığınız dönem için kullanabilir, bir sonraki yıl başvuru için kullanamazsınız.
Yurtdışındaki Üniversitelere Yatay Geçiş
Yurt dışında üniversite eğitimi konusunda geç kalan öğrenciler Türkiye’de eğitime başladıktan sonra yurt dışındaki üniversitelere yatay geçiş araştırmalarına başlıyorlar. Türkiye’de devam ettiğiniz üniversite eğitimini yurt dışındaki üniversitelere yatay geçiş yaparak tamamlayabilirsiniz. Birinci sınıf veya ileri sınıflardaki eğitimlerini tamamlayan öğrenciler bu haktan yararlanabilir. Ayrıca iki yıllık okullardan mezun olan öğrencilerde bu imkândan faydalanabilirler. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de birinci sınıf yarı dönemdeyken başvuru yapıp devam eden yıllarınızı yurtdışında tamamlayabilirsiniz. Ancak her zaman direkt kaldığınız yerden devam edemeyebiliyorsunuz. Aldığınız dersler, derslerdeki başarı durumunuz ve yurtdışındaki üniversitenin sunduğu dersler birbiri ile karşılaştırılıp kaçıncı sınıftan eğitime başlayacağınız belirlenir. Böylece toplam kaç yıl daha eğitim alacağınız belirlenmiş olur. Yurt dışındaki üniversitelere yatay geçiş için not ortalaması dışında üniversitenin talep ettiği İngilizce dil seviye skorunu da sunmanız gerekmektedir.
Yurtdışı Lisans Tamamlama
Türkiye’de karşımıza çıkan meslek yüksekokulları bilindiği üzere toplam iki yıldır ve mezun olduktan sonra lisans diploması verilmemektedir. Mezun olduktan sonra veya son sınıfta geldiğinizde yurtdışı lisans tamamlama sayesinde üniversite lisans diplomasına sahip olabilirsiniz. Üniversite ikinci sınıfa ulaştığınızda sahip olduğunuz not ortalamanız ile başvuru yapıp şartlı kabul alabilirsiniz. Böylece mezun olduktan sonra yurtdışında üniversite eğitiminize hiç vakit kaybetmeden başlayabilirsiniz. Toplam kaç yıl daha eğitim alacağınız başvuru yapacağınız üniversitenin aldığınız dersleri ve sahip olduğunuz not ortalamasını incelemesini takiben belirlenmektedir. Ayrıca İngilizce seviyenizin ileri düzeyde olması beklenmektedir. Eğer istenilen seviyeye sahip değilseniz yurtdışı dil okulu programına katılarak İngilizce seviyenizi çok daha hızlı bir şekilde geliştirebilirsiniz.
Yurtdışı Üniversite Bölümleri
Yurtdışında üniversite eğitimine karar verdiğinizde yurtdışı üniversite bölümleri araştırma aşaması başlıyor. Genel olarak baktığımızda yurtdışında eğitim almayı hayal ettiğiniz veya planladığınız tüm bölümleri bulabilirsiniz. Ancak istediğiniz bölüm her üniversite bünyesinde olmayabilir. Bu sebeple eğitimini almayı planladığınız bölümün istediğiniz üniversite olup olmadığını kontrol etmeniz önemli. Eğer tam olarak istediğiniz bölüm yoksa ona yakın farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bölüm kadar alacağınız ders içerikleri de önemlidir. Bundan dolayı mutlaka bölümün sunduğu dersleri inceleyiniz.
En çok tercih edilen yurtdışı üniversite bölümleri;
- • Aerospace (Uzay Bilimi)
- • Aeronautical Engineering (Havacılık Mühendisliği)
- • Animation (Animasyon)
- • Architecture (Mimarlık)
- • Artificial Intelligence (Yapay Zeka)
- • Brand Management (Marka Yönetimi)
- • Business and Management (İşletme ve Yönetim)
- • Clinical Psychology (Klinik Psikoloji)
- • Civil Engineering (İnşaat Mühendisliği)
- • Computer Science (Bilgisayar Bilimi)
- • Criminology and Criminal Justice (Kriminoloji ve Ceza Adaleti)
- • Cyber Security (Siber Güvenlik)
- • Dietetics and Nutrition (Diyetetik ve Beslenme)
- • Digital Marketing (Dijital Pazarlama)
- • Economics (Ekonomi)
- • Environmental Engineering (Çevre Mühendisliği)
- • Fashion Design (Moda)
- • Human Resources (İnsan Kaynakları)
- • Industrial Engineering (Endüstri Mühendisliği)
- • International Business (Uluslararası İşletme)
- • Law (Hukuk)
- • Mechanical Engineering (Makine Mühendisliği)
- • Media and Communication (Medya ve İletişim)
- • Robotics (Robotik)
- • Political Science (Siyaset Bilimi)
- • Politics and Economics (Politika ve Ekonomi)
- • Product Design (Ürün Tasarımı)
- • Project Management or Engineering (Proje Yönetimi ve Mühendislik)
- • Psychology (Psikoloji)
- • Sociology (Sosyoloji)
- • Software Engineering (Yazılım Mühendisliği)
Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler
Yurtdışındaki en iyi üniversiteler dediğimizde hiç şüphesiz akla Harvard University, University of Cambridge, University of Oxford, University of Toronto, MIT, vb. gibi sayısız üniversite gelmektedir. Özellikle ilk onda yer alan üniversiteler daha iyi olmak için birbirleri ile ciddi rekabet içindeler. Her sene düzenli olarak dünyanın en saygın kurumlarından olan Times Higher Education, Academic Ranking of World University (ARWU), Leiden Ranking Academic Ranking (CWTS), QS World University Ranking ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yurt dışındaki en iyi üniversiteler açıklanmaktadır. Başvuru yapmayı planladığınız üniversitenin genel sıralaması kadar eğitim alacağınız bölüm özelindeki başarısı da oldukça önemlidir. Öğrenciler tarafından en çok bakılan Times Higher Education’in 2021 yılı için açıkladığı listeye göre sizlere dünyanın en iyi ilk yirmi üniversitelerini sıraladık.
Sıra | Üniversite |
1 |
|
2 |
|
3 |
|
4 |
|
5 |
|
6 |
|
7 |
|
8 |
|
9 |
|
10 |
|
11 |
|
12 |
|
13 |
|
14 |
|
15 |
|
16 |
|
17 |
|
18 |
|
19 |
|
20 |
|
Yurtdışı Üniversite Fiyatları
Yurtdışı üniversite fiyatları tercih edeceğiniz ülke bazında farklılık göstermektedir. Ayrıca yurtdışında üniversite okumak için ülkeye karar vermeden evvel yıllık eğitim ücretleri ile birlikte toplam eğitim sürenizi, ortalama konaklama ve yaşam maliyetinizin hepsini bir arada değerlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Her ülkenin eğitim süresi ve yıllık eğitim ücretleri farklıdır. Hatta seçeceğiniz bölüme göre bile yurtdışı üniversite fiyatları değişmektedir. Yurtdışında üniversite eğitimi için en çok tercih edilen İngiltere, İrlanda, Hollanda, Kanada ve Amerika’nın yıllık ortalama eğitim ücretlerini aşağıda bulabilirsiniz.
- • İngiltere : 13.000 - 18.000 Pound
- • Hollanda : 9.000 - 12.000 Euro
- • Amerika : 15.000 - 30.000 USD
- • Kanada : 15.000 - 25.000 CAD
- • İrlanda : 9.000 – 20.000 Euro
Yukarıda belirtmiş olduğumuz yıllık yurtdışı üniversite ücretleri başvuru yapacağınız üniversite ve bölüme göre farklılık göstermekte ve daha yüksek maliyetlere de gelmektedir.
Yurtdışı Üniversite Eğitimi ve Konaklama
Yurtdışında bulunan üniversitelerin hepsi öğrencilerine kampüs içi veya kampüs içi konaklama alternatifini sunuyorlar. Genellikle üniversiteler kampüs konaklamalarının çoğunu üniversite birinci sınıfa başlayacak olan öğrenciler için öncelik olarak vermekteler. Bunun en önemli amacı yurtdışında eğitime başlayan öğrencinin daha iyi adapte olabilmesini sağlamak. Kampüs konaklamasında kalmayı talep etmeyen öğrenciler aile yanı, özel öğrenci yurdu veya ev kiralama gibi diğer farklı konaklama alternatiflerinden birini tercih edebilirler.
Yurtdışı Üniversite ve YÖK Denkliği
Yurtdışı üniversite eğitimine karar verdikten sonra mutlaka kontrol edilmesi gereken konuların başında geliyor YÖK denkliği. Yurtdışında eğitim alacağınız üniversiteye karar verdikten sonra direkt YÖK ile irtibata geçerek denklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Özellikle her sene YÖK’ün kararlarında değişiklik olabileceğini düşünürsek telefon veya e-mail ile teyit almanız daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca İngiltere, İrlanda, Hollanda, Amerika veya Kanada’da birçok devlet üniversitelerinin YÖK denkliği olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu ülkeler dünya standartlarında eğitim sunduğundan dolayı alacağınız dersler Türkiye’de tanınmaktadır.
Yurtdışı Denkliği Olan Üniversiteler
Yurtdışında binlerce üniversite olduğunu düşünürsek yurtdışı denkliği olan üniversiteler liste halinde bulabilmeniz pek kolay olmayacaktır. Başvuru yapmayı planladığınız üniversiteler ve eğitim alacağınız bölüm özelinde bu konuyu araştırmanız daha sağlıklıdır. Yurtdışında eğitim alacağınız üniversite YÖK’ün belirlemiş olduğu dört farklı kuruluşta dünya sıralamasında ilk 1.000’in içindeyse YÖK denkliği alabilirsiniz. Ancak tıp veya hukuk gibi bir bölümde eğitim alıyorsanız ülkeye döndüğünüzde ek bir sınava girmeniz veya Türkiye’de sunulan bazı ek dersleri almanız gerekebilir. YÖK denkliği hakkında aklınızdaki tüm sorularınızı YÖK’ün 0850 470 0965 numaralı telefonunu arayarak sorabilirsiniz.
- • Times Higher Education
- • Academic Ranking of World University (ARWU)
- • Leiden Ranking Academic Ranking (CWTS)
- • QS World University Ranking
- • University Ranking by Academic Performance (URAP)
Yurtdışı Üniversite Eğitimi ve Çalışma İzni
Yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin en merak ettiği konulardan biri de yurtdışında çalışma iznidir. Özellikle kişisel harcamalarınızı ve mümkünse konaklama ücretlerinizi çalışarak kendiniz karşılayabilirsiniz. Böylece hem pratik beceriniz artar hem de okul dışı yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Yurtdışı üniversite eğitimi sırasında verilecek olan yasal çalışma izniniz genellikle haftalık 20 saattir. Avrupa’da bulunan birçok üniversite ve Kanada’da üniversite eğitimi alırken çalışma izniniz olacaktır. Ancak Amerika’da üniversite eğitimi alacak olan adayların eğitim sıralarında sadece kampüs içi çalışmak için yetkisi vardır. Ayrıca başta İngiltere, Kanada ve İrlanda olmak üzere üniversite eğitiminizi tamamladıktan sonra iki veya üç yıl süreli otomatik olarak size verilen çalışma ve kalma hakkınız bulunmaktadır.
Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile Yurtdışında Üniversite
Yurtdışı eğitim sektöründe Türkiye’deki en eski ve en köklü firmalardan biri olan Global Yurtdışı Eğitim 1989 yılından bugüne 30 yıldan fazla bilgi birikimi ve tecrübesiyle yüzlerce öğrencinin geleceğine yön vererek gittikçe büyüyen bir aile olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Sahip olduğu bilgi birikimi sayesinde hangi üniversiteden kabul alacağınız, başvuru sırasında nelere dikkat etmeniz gerekli, evraklarınızın hazırlanması & kontrol aşamaları gibi birçok konuda öğrencilerine destek vermekle birlikte mutlaka garanti kabul alacağınız üniversite bilgisini öğrencileri ile paylaşmaktadır. Öğrencilerimize sunduğumuz hizmetler aşağıdaki gibidir.
- - Öğrencimizin sahip olduğunu akademik niteliklere, bütçesine ve meslek seçimine göre detaylı üniversite araştırılması
- - Resmi başvuru öncesinde öğrencimizin ek bilgi ihtiyacında üniversite ile temasa geçilmesi ve gerekli bilgilerin sağlanması
- - Üniversiteye resmi başvuru için gerekli akademik evrak listesinin öğrenciye iletilmesi
- - Öğrencimize evraklar konusunda yönlendirme ve destek (Örnek: Essay, Referans veya İngilizce dil sınavı için ek destek)
- - Akademik evraklarınızın başvuru yapılacak üniversiteye uygunluğunun kontrolü
- - Başvuru evraklarının ilgili üniversiteye iletilmesi
- - Başvuru takip edilmesi
- - Üniversite / Üniversitelerden gelen şartlı kabul mektubunun kontrolü ve öğrencimize iletilmesi
- - Kesin kabul işlemlerinin tamamlanması (Depozit ödemesinin yapılması, konaklama ön rezervasyon vb. işlemler)
- - Üniversiteden vize kabul mektubu temin edilmesi
- - Vize için gerekli evrak listesinin öğrencimize iletilmesi
- - Vize başvurusu yapılması ve takibi
- - Vize sonrası diğer aşamalarda öğrencimize gerekli desteğin verilmesi (Sağlık sigortası, konaklama, uçak bileti, havalimanı karşılama, vb. gibi tüm detaylar)
Aşağıdaki ülkeler menüsünden çalıştığımız yurtdışı üniversiteleri ve tüm detaylara ulaşabilir, daha detaylı bilgiler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.